Σουηβία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Σουηβοί)
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Η πολιτιστική, ιστορική και γλωσσική περιοχή της Σουηβίας στο εσωτερικό των σύγχρονων συνόρων της Γερμανίας

Η Σουηβία ή Σουαβία (Schwaben) είναι μία πολιτιστική, ιστορική και γλωσσολογική περιοχή στη νοτιοδυτική Γερμανία. Αρχικά ήταν Δουκάτο και στη συνέχεια Κομητεία στα πλαίσια της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας του Γερμανικού Έθνους και αργότερα της Γερμανικής Αυτοκρατορίας.

Η Σουηβία, ένα από τα αρχαιότερα Δουκάτα της Ευρώπης, καταλάμβανε την κοιλάδα του Άνω Ρήνου και του ποταμού Νέκαρ και εκτεινόταν γύρω από τη λίμνη Κωνσταντία. Αρχικά καταλήφθηκε από τους Σουηβούς, εξ ου και η ονομασία της, ενώ επί μακρόν ονομαζόταν Αλεμαννία. Μετά την κατάκτησή της από τον Κλάδιο (496), αποτέλεσε Δουκάτο του Φραγκικού Βασιλείου. Μετά από μακρά διαδοχή Δουκών, η Σουηβία παραχωρήθηκε από τον Κάρολο Δ΄ στον κόμητα Φρειδερίκο του Χοενστάουφεν (1079), και παρέμεινε στους κληρονόμους του, κόμητες, μέχρι το 1268, οπότε και εξέλψε και ο τελευταίος κατ' αρρενογονία απόγονος. Τότε η Κομητεία περιήλθε, αποσχισθείσα, στα κράτη της Βυρτεμβέργης, της Βάδης και του Χοεντσόλερν.

Έμεινε περισσότερο γνωστή στην ιστορία από τους πολέμους της με τα υπόλοιπα γερμανικά κρατίδια κατά τον 16ο αιώνα, οι οποίοι ονομάστηκαν «πόλεμοι της Σουηβίας». Με το συνέδριο της Βιέννης το 1815, η Κομητεία της Σουηβίας αποδόθηκε ως επαρχία στην Έσση και τη Βαυαρία, και το 1971 το εδαφικό κομμάτι της Έσσης, που αποτελούσε ιδία επαρχία, ενσωματώθηκε στην επαρχία της Φρανκφούρτης.

Σήμερα είναι μια περιοχή της Γερμανίας που υπάγεται κατά το μεγαλύτερο μέρος της στο κρατίδιο της Βάδης-Βυρτεμβέργης (Baden-Würtemberg), και κατά το μικρότερο μέρος της στη Βαυαρία.

Γενικά, οι κάτοικοι της Σουηβίας (όπως και της υπόλοιπης νοτιοδυτικής Γερμανίας) είναι οι Αλεμάννοι, απόγονοι των Σουηβών, γερμανικού φύλου που άρχισε να μεταναστεύει στη χώρα το 260. Οι ντόπιοι Κελτορωμανοί έφυγαν ή υποτάχτηκαν. Οι Ρωμαίοι ονομάζουν αυτούς τους Σουηβούς Alamanni. Οι Αλεμάννοι μένουν στην Αλσατία της Γαλλίας, στη Νότια Βάδη και στη Σουηβία της Γερμανίας, σ' ένα μεγάλο τμήμα της Ελβετίας, στο Πριγκηπάτο του Λίχτενσταϊν και στο Φόραρλμπεργκ της Αυστρίας. Η γλώσσα τους ονομάζεται Αλεμαννική γλωσσα (Alemannisch).

Ονοματολογία των κατοίκων της[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σουηβοί, αλλά και Σουήβοι (Σουῆβοι), Σουαβοί ή Σουάβοι στα νέα ελληνικά, και Σόηβοι ή Σούιβοι στα αρχαία ελληνικά, αποκαλούνται συλλογικά τα γερμανικά φύλα των Μαρμοκανών, Κουάδων, Ερμουνδούρων, Σεμνώνων και Λογγοβάρδων, οι οποίοι ζούσαν κατά κύριο λόγο στις παραποτάμιες περιοχές κατά μήκος του ποταμού Έλβα. Ο όρος Σουηβοί χρησιμοποιείται και σήμερα για τους κατοίκους ή εκείνους που έχουν καταγωγή από την σημερινή περιοχή της Σουηβίας στη νότια Γερμανία.

Διάσημοι Σουηβοί[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Πάπυρος, Μέγα Λεξικό της Ελληνικής Γλώσσας, Αρχαίας, Μεσαιωνικής και Νέας, 2005.
  • Νεώτερον Εγκυκλοπαιδικόν Λεξικόν Ηλίου τ. 17ος, σ. 100