Σουαρέ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η λέξη σουαρέ αποτελεί νεολογισμό που προήλθε από τη γαλλική γλώσσα (soirée), δηλώνοντας την «εσπερίδα» (απόγευμα). Έτσι κατά τη συνήθη διεθνή σήμερα χρήση της αποδίδεται με τις ακόλουθες ερμηνείες - χαρακτηρισμούς:

"Σουαρέ", ή "Σουαρέ ντανσάντ": με την οποία δηλώνεται η χοροεσπερίδα. Συνηθίζεται περισσότερο σε ιδιωτικά χορευτικά πάρτι.
"Σουαρέ νουάρ": με την οποία δηλώνονταν παλαιότερα η θεατρική παράσταση, με παρλάτες και σκετς κυρίως των καμπαρέ, που παρουσίαζαν υπερβολική ελευθεριότητα.
"Σουαρέ νταν Γκρενάντ": με την οποία χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα ισπανοαραβική μουσική σύνθεση που θυμίζει παλαιότερα μουσικά ακούσματα της Γρανάδας (Ισπανίας)
"Σουαρέ ντε γκαλά: με την οποία δηλώνεται σπουδαία και μεγάλη επίσημη παράσταση ή χοροεσπερίδα. Η ονομασία αυτή είναι σήμερα και η πλέον καθιερωμένη ειδικότερα από τα έντυπα καλλιτεχνικού χώρου.
"Σουαρέ ντε μασκέ" ή "Μασκέ": χοροεσπερίδα υποχρεωτικά μεταμφιεσμένων (αποκριάς).
"Σουαρέ πιζάμ": ιδιωτικό νεανικό πάρτι που καταλήγει σε νυκτερινή φιλοξενία στον ίδιο χώρο, δεν συνηθίζεται τόσο στην Ελλάδα, αν και παρατηρείται περιορισμένα το καλοκαίρι κυρίως σε θαλαμηγούς.
  • Σημειώνεται ότι όλοι οι παραπάνω είναι εξωγενείς χαρακτηρισμοί και δεν αναφέρονται έτσι σε προσκλήσεις.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • "Μεγάλη Ελληνική Εγκυκλοπαίδεια" τομ.ΚΒ΄, σελ.116.


Εικονίδιο αποσαφήνισης
Αποσαφήνιση
Αυτή είναι μια σελίδα αποσαφήνισης, δηλαδή μια σελίδα που δείχνει άλλες που θα είχαν το ίδιο όνομα με αυτήν.
Εάν ακολουθήσατε μια σύνδεση εδώ, μπορεί να θελήσετε να επιστρέψετε και να διορθώσετε τον σύνδεσμο για να συνδέει προς την κατάλληλη συγκεκριμένη σελίδα.