Μετάβαση στο περιεχόμενο

Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (Ανδόρρα)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα
ΠρόεδροςΣουζάνα Βέλα
Ίδρυση2000
ΈδραΑνδόρρα λα Βέλια
ΙδεολογίαΣοσιαλδημοκρατία
Πολιτικό φάσμαΚεντροαριστερά
Διεθνής προσχώρησηΣοσιαλιστική Διεθνής
Ιστότοπος
www.psa.ad
Πολιτικό σύστημα Ανδόρρας
Πολιτικά κόμματα
Εκλογές

Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (καταλανικά: Partit Socialdemòcrata‎‎ ή PS) είναι σοσιαλδημοκρατικό πολιτικό κόμμα στην Ανδόρρα.

Το κόμμα ιδρύθηκε πριν από τις βουλευτικές εκλογές του Μαρτίου του 2001, όταν η Εθνική Δημοκρατική Ομάδα χωρίστηκε στα δύο, με το Δημοκρατικό Κόμμα να σχηματίζεται επίσης.[1] Το νέο κόμμα έλαβε το 28,7% των ψήφων και 6 έδρες.[2]

Πριν από τις βουλευτικές εκλογές του Απριλίου του 2005, το κόμμα σχημάτισε συμμαχία με την ονομασία L'Alternativa με την Ενοριακή Ένωση Ανεξάρτητων Ομάδων (GUPI) και τη Δημοκρατική Ανανέωση για να διεκδικήσουν έδρες σε επίπεδο ενορίας.[2] Το κόμμα έλαβε 6 έδρες σε εθνικό επίπεδο, ενώ η συμμαχία έλαβε 6 έδρες σε επίπεδο ενορίας. Με συνολικά δώδεκα έδρες, το κόμμα παρέμεινε στην αντιπολίτευση.

Στις βουλευτικές εκλογές του Απριλίου του 2009, το κόμμα ανανέωσε τη συμμαχία του με την GUPI και ορισμένους ανεξάρτητους.[3] Η συμμαχία κέρδισε 14 από τις 28 έδρες και ο αρχηγός του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Ζάουμε Μπαρτουμέου έγινε πρωθυπουργός, με το κόμμα Ανδόρρα για Αλλαγή (APC) να στηρίζει την κυβέρνηση.[4]

Το 2010 το APC απέσυρε την υποστήριξή του στην κυβέρνηση υπό την ηγεσία του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, και το 2011 το Γενικό Συμβούλιο απέρριψε τον προϋπολογισμό της κυβέρνησης, προκαλώντας πρόωρες εκλογές.[4] Στις βουλευτικές εκλογές του Απριλίου του 2011, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα έλαβε το 34,8% των ψήφων, με την εκπροσώπησή του να μειώνεται στις 6 έδρες.

Στις βουλευτικές εκλογές του Μαρτίου του 2015, το κόμμα έθεσε υποψηφιότητα μαζί με τους Πράσινους της Ανδόρρας, την Πρωτοβουλία Πολιτών και ανεξάρτητους υποψηφίους. Η συμμαχία έλαβε το 24%, και μόλις 3 έδρες.

  1. Nohlen & Stöver 2010, σελ. 162.
  2. 2,0 2,1 Nohlen & Stöver 2010, σελ. 164.
  3. «IPU PARLINE database: ANDORRA (Consell general) ELECTIONS IN 2009». archive.ipu.org. Ανακτήθηκε στις 4 Σεπτεμβρίου 2020. 
  4. 4,0 4,1 «IPU PARLINE database: ANDORRA (Consell general), Last elections». archive.ipu.org. Ανακτήθηκε στις 4 Σεπτεμβρίου 2020. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]