Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Φινλανδίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Φινλανδίας
Suomen Sosialidemokraattinen Puolue
Finlands Socialdemokratiska Parti
Social Democratic Party of Finland logo.svg
Ηγέτης Άντι Ρίνε
Ίδρυση 1899
Έδρα Saariniemenkatu 6, 00530 Ελσίνκι, Φινλανδία
Ιδεολογία Σοσιαλδημοκρατία
Πολιτική θέση Κεντροαριστερά
Ευρωπαϊκή προσχώρηση Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα
Ομάδα Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Προοδευτική Συμμαχία Σοσιαλιστών και Δημοκρατών
Διεθνής προσχώρηση Σοσιαλιστική Διεθνής
Ιστοσελίδα
http://www.sdp.fi/
Πολιτικό σύστημα Φινλανδίας
Πολιτικά κόμματα
Εκλογές

Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Φινλανδίας (φιν. Suomen Sosialidemokraattinen Puolue, σουηδ. Finlands Socialdemokratiska Parti) είναι ένα φινλανδικό σοσιαλδημοκρατικό κόμμα. Είναι ένα από τα τέσσερα μεγάλα κόμματα της Φινλανδίας μαζί με το Κόμμα Εθνικού Συνασπισμού, τους Αληθινούς Φινλανδούς και το Κόμμα Κέντρου. Σημερινός πρόεδρος του κόμματος είναι ο Άντι Ρίνεν. Το κόμμα συμμετέχει στην κυβέρνηση του Γίρκι Κατάινεν μαζί με το Κόμμα Εθνικού Συνασπισμού, την Αριστερή Συμμαχία, την Πράσινη Ένωση το Σουηδικό Λαϊκό Κόμμα και τους Χριστιανοδημοκράτες. Επίσης, το κόμμα διατηρεί ισχυρούς δεσμούς με την Κεντρική Οργάνωση Φινλανδικών Συνδικάτων (SAK) και είναι μέλος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Στις αρχές του 20ου αιώνα, το κόμμα κέρδιζε ποσοστά της τάξης του 40%, μετά τον Φινλανδικό Εμφύλιο Πόλεμο, όμως, τα κομμουνιστικά μέλη του κόμματος αποχώρησαν από αυτό και ίδρυσαν το Κομμουνιστικό Κόμμα της Φινλανδίας. Μετά από την αποχώρηση των κομμουνιστών, το κόμμα συγκέντρωνε ποσοστά της τάξης του 20-29%, ανταγωνιζόμενο το Κόμμουνιστικό Κόμμα. Τρεις υποψήφιοι του κόμματος έχουν εκλεγεί στη θέση του προέδρου της Φινλανδίας, ο Μάουνο Κόιβιστο το 1982 και το 1988, ο Μάρτι Αχτισάαρι το 1994 και η Τάρια Χάλονεν το 2000. Με την εκλογή του Σάουλι Νιινίστο το 2012, τερματίστηκε η 30ετία εκλογής σοσιαλδημοκρατών υποψηφίων στη θέση αυτή.

Στις εκλογές του 2011, το κόμμα κέρδισε το 19,1% των ψήφων και 42 από τις συνολικά 200 έδρες του Φινλανδικού Κοινοβουλίου, σημειώνοντας το χειρότερο αποτέλεσμα του κόμματος στην ιστορία του.

Έδρες σε κοινοβούλια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κοινοβούλιο Έδρες
Κοινοβούλιο της Φινλανδίας
40 / 200
Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
2 / 13
Δήμοι της Φινλανδίας
1.729 / 9.674
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Social Democratic Party of Finland της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).