Μετάβαση στο περιεχόμενο

Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα
της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης

Socijaldemokratska partija
Социјалдемократска партија
ΠρόεδροςΝέρμιν Νίκσιτς
ΙδρυτήςΝίγαζ Ντούρακοβιτς
Ίδρυση1992
ΈδραΣεράγεβο
Μέλη43,000
ΙδεολογίαΣοσιαλδημοκρατία[1]
Ευρωπαϊσμός
Πολιτικό φάσμαΚεντροαριστερά[2] ως αριστερά[3]
Ευρωπαϊκή προσχώρησηΕυρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα (συνέταιρος)
Διεθνής προσχώρησηΣοσιαλιστική Διεθνής
Προεδρία
1 / 3
Βουλή των Αντιπροσώπων της ΒκΕ‎
5 / 42
Βουλή των Λαών της ΒκΕ‎
0 / 15
Βουλή των Αντιπροσώπων της ΟΒκΕ
15 / 98
Βουλή των Λαών της ΟΒκΕ
13 / 80
Εθνοσυνέλευση της Σ.Δ. Βοσνίας‎
3 / 83
Ιστότοπος
www.sdp.ba

Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης (βοσνιακά: Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine) / Социјалдемократска партия Босне и Херцеговине, αρκτικόλεξο: SDP BiH), αναφερόμενο συνήθως απλά ως Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (αρκτικόλεξο: SDP ) είναι σοσιαλδημοκρατικό πολιτικό κόμμα στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη. Από το 2014, πρόεδρος του κόμματος είναι ο Νέρμιν Νίκσιτς. Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα είναι εταίρος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος και μέλος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς.

Το πρώτο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης ιδρύθηκε το 1909 «ως μία έκφραση των αναγκών της εργατικής τάξης». Τότε επιδίωξε να ξεπεράσει τον μονοεθνικό χαρακτήρα της πολιτικής οργάνωσης, και την πόλωση και τα προβλήματα του πολυεθνισμού.[4]

Μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο η Βοσνία και Ερζεγοβίνη ήταν η μία από τις 6 σοσιαλιστικές δημοκρατίες της Σοσιαλιστικής Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας. Ήταν ένα σοσιαλιστικό και ομοσπονδιακό κράτος που το κυβερνούσε η Ένωση Κομμουνιστών της Γιουγκοσλαβίας. Εκείνη την περίοδο, το αρχικό Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα μετονομάστηκε σε Ένωση Κομμουνιστών της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης και ήταν παράρτημα του μεγάλου Γιουγκοσλαβικού.

Με την κατάρρευση του κομμουνισμού στην Ανατολική Ευρώπη, τo 1990, η Ένωση Κομμουνιστών της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης διαλύθηκε, και σχηματίστηκε εκ νέου το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα. Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα συνέχισε το έργο του στη Δημοκρατία της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης, εστιάζοντας στην ευημερία, την εδαφική ακεραιότητα και την ανεξαρτησία της χώρας. Μετά το τέλος του Πολέμου, το 1995, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα εργάστηκε στο πλαίσιο της εφαρμογής της Ειρηνευτικής Συμφωνίας του Ντέιτον,[5] και αγωνίστηκε για την εδραίωση μίας δημοκρατικής κοινωνίας και ενός κράτους βασισμένου στις βασικές αρχές της κοινωνικής δικαιοσύνης και ισότητας, της αλληλεγγύης και της ευθύνης απέναντι στους άλλους ανθρώπους.[4]

  1. Nordsieck, Wolfram (2018). «Bosnia-Herzegovina». Parties and Elections in Europe. Ανακτήθηκε στις 11 Οκτωβρίου 2018. 
  2. Nardelli, Alberto; Dzidic, Denis; Jukic, Elvira (8 October 2014). «Bosnia and Herzegovina: the world's most complicated system of government?». The Guardian. https://www.theguardian.com/news/datablog/2014/oct/08/bosnia-herzegovina-elections-the-worlds-most-complicated-system-of-government. Ανακτήθηκε στις 11 October 2018. 
  3. SDP statute (page 2.)
  4. 4,0 4,1 «About SDP». SDP BiH (στα Βοσνιακά). Ανακτήθηκε στις 3 Ιανουαρίου 2020. 
  5. «Dayton Accords | international agreement». Encyclopedia Britannica (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 3 Ιανουαρίου 2020.