Σονάτα για πιάνο No. 1 (Σοπέν)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Ο Σοπέν περίπου στην ηλικία που συνέθεσε την πρώτη του σονάτα για πιάνο.

Η Σονάτα για πιάνο No. 1 σε Ντο ελάσσονα, Op. 4 είναι σονάτα του Φρεντερίκ Σοπέν, που γράφτηκε το 1828, πιθανώς γύρω στον Ιούλιο.[1] Πρόκειται για την πρώτη (από τις συνολικά 3) σονάτα του συνθέτη, την οποία έγραψε τον καιρό που ήταν μαθητής του Γιόζεφ Έλσνερ, στον οποίον κιόλας αφιερώθηκε. Αν και ο opus αριθμός της είναι χαμηλός, η σονάτα δεν δημοσιεύτηκε κατά τη διάρκεια της ζωής του συνθέτη, αλλά το 1851, από τον Τομπίας Χάσλινγκερ, στη Βιέννη..[2][3]

Το έργο διαθέτει τέσσερα μέρη: Ι) Allegro maestoso, ΙΙ) Menuetto, σε Μι ύφεση μείζονα, ΙΙΙ) Larghetto, σε Λα ύφεση μείζονα και IV) Presto. Τα πιο αξιοσημείωτα μέρη των μερών της σονάτας είναι, αρχικά, ότι το μέρος ΙΙ, είναι το μόνο μινουέτο που έγραψε ποτέ ο συνθέτης,[4] ενώ στο μέρος ΙΙΙ, πολύ ασυνήθιστος για την εποχή είναι ο ρυθμός που γράφτηκε, ήτοι 5/4. Μία μέση εκτέλεση της σονάτας διαρκεί περίπου 25 λεπτά.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. According to the Chopin chronicle site.
  2. Later editions, like Breitkopf & Härtel (1880), and Augener (1882), explicitly label it as "nachlass" or posthumous.
  3. Grande Sonate pour le Pianoforte composé par Frédéric Chopin. Oeuvre 4 (Nº8147 έκδοση). Vienna: Tobias Haslinger. 1851, σελ. 31. http://imslp.org/wiki/Sonata_No.1_%28Chopin,_Frederic%29. 
  4. «Fryderyk Chopin - Information Centre - Other dances - Genres». Fryderyk Chopin Institute. Ανακτήθηκε στις 20 Σεπτεμβρίου 2014. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]