Σοδάλιθος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Ο σοδάλιθος είναι ένα σχετικά σπάνιο ορυκτό που σχηματίζεται σε πυριγενή πετρώματα τα οποία κρυσταλλώνονται μέσα σε μάγμα πλούσιο σε νάτριο. Ξεχωρίζει για το έντονο μπλε χρώμα του. Ανακαλύφθηκε από τους Ευρωπαίους το 1811 στη Γροιλανδία και χρησιμοποιείται συχνά στην κατασκευή μενταγιόν και σκουλαρικιών.

Η ονομασία σοδάλιθος προέρχεται από την περιεκτικότητά του σε νάτριο (λατ. sodium), που βρίσκεται σε όλες τις αποχρώσεις του μπλε. Είναι επίσης κύριο συστατικό του πετρώματος Λάπις λάζουλι και ως εκ τούτου αυτές οι δύο πέτρες εύκολα συγχέονται. Ωστόσο, σε αντίθεση με τον Λάπι, ο Σοδάλιθος πολύ σπάνια περιέχει στίγματα μπρούτζινου σιδηροπυρίτη και έχει ένα χαμηλότερο ειδικό βάρος. Ο Σοδάλιθος είναι πιθανό να περιέχει λευκές λωρίδες ασβεστίτη και χρησιμοποιείται ευρέως στα κοσμήματα. Έχει σκληρότητα 5.5 στην κλίμακα Mohs, πρόκειται δηλαδή για ένα μέτρια σκληρό πέτρωμα.

Λέγεται πως ο σοδάλιθος ισορροπεί το αριστερό με το δεξιό ημισφαίριο, συνδέοντας τη λογική με το συναίσθημα και προάγει την λογική σκέψη. Λένε πως τονώνει την αυτοεκτίμηση, ευνοεί την εμπιστοσύνη και τη συνεργασία, ενώ βοηθά στην αποδοχή νέων πιο αποτελεσματικών συστημάτων σκέψης, αποτελώντας μια τυχερή πέτρα για τους δημιουργικούς ανθρώπους. Θεωρείται πως επηρεάζει θετικά τις ασθένειες του θυρεοειδούς.