Σκύλος Δαλματίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Ιστορικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σκύλος Δαλματίας.

Το Δαλματίας είναι φυλή σκυλιού μεσαίου μεγέθους.[1] Το σκυλί Δαλματίας χρησιμοποιήθηκε κυρίως ως μεταφορικό μέσο κατά τις πρώτες ημέρες της ύπαρξης του. Προέρχεται από την Κροατία και συγκεκριμένα από την ιστορική περιοχή της Δαλματίας.[2][3] Σήμερα, είναι ένα δημοφιλές κατοικίδιο και πολλοί λάτρεις των σκυλιών συμμετέχουν με σκυλιά Δαλματίας σε διαγωνισμούς για σκύλους.

Εναπόθεση ουρικών αλάτων στους νεφρούς[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γενικά, ισχύει ότι οι πουρίνες (αδενίνη, γουανίνη) μεταβολίζονται μέσω μιας διαδικασίας που καταλήγει στην παραγωγή ουρικού οξέος. Σε ορισμένα θηλαστικά, συμπεριλαμβανόμενου και του σκύλου, το ουρικό οξύ μεταβολίζεται περαιτέρω σε αλλαντοϊνη, με τη δράση του ηπατικού ενζύμου ουρικάση, και απομακρύνεται με τα ούρα. Ωστόσο, στους σκύλους φυλής Δαλματίας, ένα αυτοσωμικό υπολειπόμενο γονίδιο του χρωμοσώματος 3 (CFA03) σχετίζεται με μετάλλαξη μιας πρωτεϊνης της μεμβράνης των ηπατικών κυττάρων που μεταφέρει το ουρικό οξύ στο εσωτερικό των ηπατικών κυττάρων, όπου πραγματοποιείται ο μεταβολισμός του. Η πρωτεϊνη αυτή καθίσταται δυσλειτουργική ή απουσιάζει πλήρως, με αποτέλεσμα την μειωμένη παραγωγή αλλαντοϊνης και την αυξημένη συγκέντρωση ουρικού οξέος στον ορό του αίματος (υπερουριχαιμία). Αυτό οδηγεί σε αυξημένη έκκρισή του στο ούρο (υπερουρικοζουρία), ενώ παράλληλα δεν υπάρχει ικανοποιητική επαναρρόφηση του από τα εγγύς σωληνάρια των νεφρών. Για αυτό το λόγο, στη συγκεκριμένη φυλή είναι συχνότερος ο σχηματισμός ουρολίθων από ουρικά άλατα στους νεφρούς.[4]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Dalmatian (dog)». www.thekennelclub.org.uk. 
  2. «''Fédération Cynologique Internationale Standard of Dalmatian'', No. 153, dated 14 April 1999» (PDF). Fci.be. Ανακτήθηκε στις 26 Οκτωβρίου 2011. 
  3. «Dalmatian – FCI Standard» (PDF). Ανακτήθηκε στις 12 Αυγούστου 2013. 
  4. «Dalmatian - an overview | ScienceDirect Topics». www.sciencedirect.com. Ανακτήθηκε στις 4 Δεκεμβρίου 2022.