Σκόνη

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αυτοκίνητο με σκόνη

Σκόνη χαρακτηρίζεται η μάζα που αποτελείται από πολύ λεπτά σωματίδια σε στερεή κατάσταση τα οποία δεν ενώνονται μεταξύ τους σε συσσωμάτωμα. Η σκόνη μπορεί να παραχθεί από τη σύνθλιψη μεγαλύτερων σωμάτων ή και από τη φθορά της εξωτερικής τους επιφάνειας. Αν έχει σημασία το υλικό της σκόνης, τότε αυτό συνήθως αναφέρεται μαζί με τη λέξη σκόνη, όπως για παράδειγμα σκόνη κακάο ή γάλα σε σκόνη.

Με την κοινή ονομασία σκόνη, χωρίς να περιγράφεται το υλικό από το οποίο προέρχεται αυτή, αναφερόμαστε συνήθως στην άχρηστη νεκρή οργανική ύλη λεπτών σωματιδίων που μαζεύεται με την πάροδο του χρόνου σε ένα χώρο. Αυτή γενικά αποτελείται από χώμα, γύρη, ίνες υφασμάτων, ίνες χαρτιού, μεταλλικά στοιχεία, τρίχες και νεκρά κύτταρα του σώματος ανθρώπων και ζώων.[1] Αυτή η σκόνη είναι καλό να απομακρύνεται από χώρους υγιεινής, καθώς η εισπνοή της μπορεί να επιφέρει σημαντικά αναπνευστικά προβλήματα. Επίσης η σκόνη είναι ένας χώρος που ευνοεί την ανάπτυξη πληθυσμών ακάρεων, οι οποίοι είναι επιβλαβείς μικροοργανισμοί στην κλάση των αραχνιδίων.[2]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Hess-Kosa, Kathleen. (2002). Indoor air quality : sampling methodologies. Boca Raton, Fla.: Lewis. ISBN 1-56670-539-8. 46671162. 
  2. Αλέξανδρος Γιατζίδης, Μ.D. (4 Οκτωβρίου 2014). «Ακάρεα βρίσκονται παντού στο σπίτι, στην σκόνη, στο στρώμα. Προκαλούν άσθμα, ρινίτιδα, καταρροή, φαγούρα, επιπεφυκίτιδα, αναπνευστικά προβλήματα». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 5 Οκτωβρίου 2014. Ανακτήθηκε στις 3 Δεκεμβρίου 2014. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]