Σκωτσέζικη Ποδοσφαιρική Ένωση

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Σκωτσέζικη Ποδοσφαιρική Ένωση
Scottish Football Association (logo).svg
Ίδρυση1872
ΈδραΕδιμβούργο
ΜέλοςIFAB (από 1886), FIFA (από 1910) και UEFA (από 1954)
ΙστότοποςΕπίσημος ιστότοπος
Μέσα κοινωνικής δικτύωσης
Λογαριασμός στο YouTube

Η Σκωτσέζικη Ποδοσφαιρική Ένωση (αγγλικά: Scottish Football Association, SFA, σκωτικά: Comann Ball-coise na h-Alba) αποτελεί τον ανώτατο οργανισμό διοίκησης του ποδοσφαίρου στη Σκωτία. Είναι υπεύθυνη για την εποπτεία και την ανάπτυξη του ποδοσφαίρου στη Σκωτία. Ιδρύθηκε το 1873, όντας η δεύτερη παλαιότερη εθνική ομοσπονδία στον κόσμο (μετά την Αγγλική).

Η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδίας Σκωτίας κατέχει μόνιμη έδρα στο Διεθνές Ποδοσφαιρικό Συμβούλιο (IFAB), το οποίο είναι υπεύθυνο για τους κανονισμούς του Παιχνιδιού. Είναι επίσης μέλος της FIFA και της UEFA. Εδρεύει στο Χάμπντεν Παρκ της Γλασκόβης.

Η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδίας Σκωτίας είναι υπεύθυνη για την Εθνική Σκωτίας και για το Κύπελλο Σκωτίας.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μετά τη δημιουργία των πρώτων ποδοσφαιρικών σωματείων της Σκωτίας τη δεκαετία του 1860, το ποδόσφαιρο γνώρισε μια ραγδαία ανάπτυξη, αλλά δεν υπήρχε κάποια επίσημη δομή και οι αγώνες συχνά προγραμματίζονταν με ένα τυχαίο και ακανόνιστο τρόπο. Η Κουίνς Παρκ ΦΚ, μια ομάδα της Γλασκόβης που ιδρύθηκε το 1867, ανέλαβε πρωτοβουλία και δημοσίευσε μια διαφήμιση σε μια εφημερίδα της πόλης το 1873. Επτά ομάδες, (Κουίνς Παρκ ΦΚ, Κλάιντσντεϊλ ΦΚ, Βέιλ οφ Λίβεν ΦΚ, Ντάμπρεκ ΦΚ, Θερντ Λάναρκ ΑΚ, Ίστερν ΦΚ και Γκρανβίλ ΦΚ) – πραγματοποίησαν μια συνάντηση στις 13 Μαρτίου 1873. Επιπρόσθετα, η Κιλμάρνοκ ΦΚ έστειλε επιστολή δηλώνοντας την προθυμία της να συμμετάσχει.

Εκείνη τη ημέρα, οι οχτώ ομάδες ίδρυσαν την Ποδοσφαιρική Ομοσπονδίας Σκωτίας και αποφάσισαν ότι τα σωματεία που εκπροσωπούνται εδώ εντάσσονται οι ίδιοι σε μια ομοσπονδία για την προώθηση του ποδοσφαίρου, σύμφωνα με τους κανόνες της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας της Αγγλίας και ότι οι σύλλογοι που συνδέονται με την ομοσπονδία θα συμμετάσχουν σε μια διοργάνωση κυπέλλου με την επιτροπή να αποφασίζει τους κανονισμούς της διοργάνωσης.

Λογότυπο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το λογότυπο άλλαξε το 2012.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]