Σκυλοτροφή

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η σκυλοτροφή αφορά τρόφιμα που προορίζονται για κατανάλωση από σκύλους. Όπως όλα τα σαρκοφάγα, τα σκυλιά έχουν αιχμηρά, μυτερά δόντια και έχουν βραχείς γαστρεντερικές οδούς καλύτερα προσαρμοσμένες για την κατανάλωση κρέατος. Παρά αυτό το φυσικό σαρκοφάγο σχέδιο, τα σκυλιά έχουν ακόμα καταφέρει να προσαρμοστούν για χιλιάδες χρόνια για να επιβιώσουν στα αποκόμματα κρέατος και μη κρέατος και τα υπολείμματα της ανθρώπινης ύπαρξης και να ευδοκιμήσουν σε μια ποικιλία τροφίμων. Μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι ιδιοκτήτες σκύλων δαπάνησαν πάνω από 8,6 δισεκατομμύρια δολάρια για εμπορικά παρασκευασμένα τρόφιμα για σκύλους το 2007. Μερικοί άνθρωποι κάνουν τη δική τους τροφή για σκύλους, τροφοδοτούν τα σκυλιά τους γεύματα από συστατικά που αγοράζονται σε παντοπωλεία ή καταστήματα υγιεινής διατροφής ή δίνουν στα σκυλιά τους μια δίαιτα πρώτης διατροφής.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στη Γαλλία, η λέξη πατέ άρχισε να εμφανίζεται τον 18ο αιώνα και αναφέρεται σε μια πάστα που δόθηκε αρχικά στα πουλερικά. Το 1756, ένα λεξικό δείχνει ότι ήταν κατασκευασμένο από ένα μείγμα ψωμιού και μικρών τεμαχίων κρέατος που δόθηκε σε κατοικίδια ζώα. Το 1781 μια εγκυκλοπαίδεια ανέφερε μια παλαιότερη πρακτική για την αφαίρεση του ήπατος, της καρδιάς και του αίματος ενός ελάττωτου ελάφι και την ανάμειξή του με το γάλα, το τυρί και το ψωμί. Αυτό στη συνέχεια δίνονταν στα σκυλιά. Στην Αγγλία φρόντιζαν να δώσουν στους σκύλους συγκεκριμένες γεύσεις τουλάχιστον από τα τέλη του 18ου αιώνα, όταν το λεξικό The Sportsman (1785) περιγράφει την καλύτερη διατροφή για την υγεία ενός σκύλου στο άρθρο του "Dog". Ένας Αμερικανός ηλεκτρολόγος, James Spratt, δημιούργησε την πρώτη θεραπεία σκύλου στα μέσα του 1800. Ζώντας στο Λονδίνο την εποχή εκείνη, είδε τα σκυλιά γύρω από ένα ναυπηγείο να τρώει αποκόμματα απορριπτόμενων μπισκότων. Λίγο αργότερα εισήγαγε την τροφή για σκύλους, η οποία αποτελείται από σιτάλευρο, λαχανικά και κρέας. Μέχρι το 1890 η παραγωγή είχε αρχίσει στις Ηνωμένες Πολιτείες και έγινε γνωστή ως "Spratt's Patent Limited". Στα επόμενα χρόνια, το μπισκότο σκύλου μερικές φορές αντιμετωπίζεται ως συνώνυμο με τη τροφή για σκύλους.

Το κονσερβοποιημένο κρέας αλόγου εισήχθη στις Ηνωμένες Πολιτείες υπό την εμπορική ονομασία Ken-L Ration μετά τον Α 'Παγκόσμιο Πόλεμο ως μέσο για τη διάθεση των νεκρών αλόγων. Η δεκαετία του 1930 είδε την εισαγωγή κονσερβοποιημένων τροφών για γάτες και ξηρών τροφών για σκύλους από το Gaines Food Co. Μέχρι τον τερματισμό του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου, οι πωλήσεις τροφών για κατοικίδια είχαν φτάσει τα 200 εκατομμύρια δολάρια. Στη δεκαετία του 1950 ο Spratt έγινε μέλος του General Mills. Για εταιρείες όπως η Nabisco, η Quaker Oats και η General Foods, τα τρόφιμα για ζώα αποτέλεσαν την ευκαιρία για την εμπορία παραπροϊόντων ως μια κερδοφόρα πηγή εισοδήματος.

Εμπορική σκυλοτροφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα περισσότερα τρόφιμα για σκύλους που αγοράζονται από τα καταστήματα παρασκευάζονται με συστατικά ζωικής ποιότητας και έρχονται είτε σε ξηρή μορφή (επίσης γνωστή στις ΗΠΑ ως κωνοφόρη) ή σε υγρή, κονσερβοποιημένη μορφή. Η ξηρά τροφή περιέχει 6-10% υγρασία κατ 'όγκο, σε σύγκριση με το 60-90% στα κονσερβοποιημένα τρόφιμα. Τα ημίσκληρα τρόφιμα έχουν περιεκτικότητα σε υγρασία 25-35%. Οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων προτιμούν συχνά τα ξηρά τρόφιμα για λόγους ευκολίας και τιμής, δαπανώντας πάνω από 8 δισεκατομμύρια δολάρια για ξηρά τροφή για σκύλους το 2010 - 50% αύξηση του ποσού που δαπανήθηκε μόλις επτά χρόνια νωρίτερα.

Υγρή και ξηρά σκυλοτροφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η υγρή ή κονσερβοποιημένη σκυλοτροφή είναι σημαντικά υψηλότερη στην υγρασία από την ξηρή τροφή. Τα κονσερβοποιημένα τρόφιμα είναι εμπορικά στείρα (μαγειρεμένα κατά τη διάρκεια της κονσερβοποίησης). Άλλα υγρά τρόφιμα μπορεί να μην είναι αποστειρωμένα. Μια άλλη υγρή σκυλοτροφή είναι συχνά υψηλότερη σε πρωτεΐνες ή λιπαρά σε σύγκριση με τη ξηρά τροφή. Δεδομένης της υψηλής περιεκτικότητας σε υγρασία του κονσερβοποιημένου φαγητού, ωστόσο, πρέπει να τροφοδοτηθεί μεγαλύτερη ποσότητα κονσερβών. Γλουτένη δημητριακών και άλλα πηκτώματα πρωτεϊνών μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε υγρή τροφή για σκύλους για να δημιουργήσουν τεχνητά τεμάχια κρέατος που μοιάζουν με πραγματικό κρέας.