Σκούπα της μάγισσας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Δέντρο προσβεβλημένο από την ασθένεια Σκούπα της μάγισσας

Η Σκούπα της μάγισσας είναι μια ασθένεια ή παραμόρφωση σε ένα ξυλώδες φυτό, συνηθέστερα κάποιο δέντρο, κατά την οποία η φυσιολογική μορφή της κόμης έχει αλλοιωθεί. Μια πυκνή μάζα βλαστών αναπτύσσεται από ένα κοινό σημείο, με αποτέλεσμα ο σχηματισμός που προκύπτει να έχει το σχήμα σκούπας ή φωλιάς πουλιού.

Ένα παράδειγμα, για το πως προκύπτει μια τέτοια παραμόρφωση, είναι όταν κυτοκινίνες, ένα είδος φυτοορμονών, παρεμβαίνουν σε ένα οφθαλμό ρυθμιζόμενο από αυξίνες. Κανονικά η αυξίνες θα περιόριζαν την ανάπτυξη των δευτεροταγών, τριτοταγών και ούτω καθεξής πλαγίων οφθαλμών, αλλά οι κυτοκινίνες τους αποδεσμεύουν από τον έλεγχο αυτό, με συνέπεια την ανάπτυξη των οφθαλμών αυτών σε σκούπα της μάγισσας.

Οι νεοπλασίες από την σκούπα της μάγισσας μπορεί να διαρκέσουν για πολλά χρόνια και μπορεί να προκληθούν από πολλούς διαφορετικούς τύπους οργανισμών όπως μύκητες, έντομα, γκι, ακάρεα, νηματώδεις, βακτήρια και ιούς. Η ανθρώπινη δραστηριότητα είναι μερικές φορές υπεύθυνη για την εισαγωγή των εν λόγω οργανισμών, όπως για παράδειγμα, με απρόσεκτη κλάδευση που αφήνει το δέντρο ευάλωτο σε ασθένειες.