Σκοτεινό υγρό

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Εικόνα που δείχνει ενα σύνολο γαλαξιών με το μπλέ χρωματισμό να τονίζει την διακατανομή της μάζας, ένδειξης του φαινομένου που γέννησε την θεωρία.

Στην αστρονομία και την κοσμολογία, σκοτεινό υγρό είναι μία εναλλακτική θεωρία για αμφότερες τη σκοτεινή ύλη και τη σκοτεινή ενέργεια που προσπαθεί να εξηγήσει και τα δύο φαινόμενα σε ένα μοναδικό πλαίσιο.[1]

Το σκοτεινό υγρό προτείνει ότι η σκοτεινή ύλη και η σκοτεινή ενέργεια δεν είναι ξεχωριστά φυσικά φαινόμενα όπως θεωρούνται γενικά, ούτε έχουν ξεχωριστές προελεύσεις, αλλά είναι συνδεδεμένες μαζί και έχουν παραχθεί ως υπο-προϊόντα νέων προτεινόμενων εκτεταμένων νόμων της βαρύτητας σε πολύ μεγάλες κλίμακες. Άλλες εναλλακτικές θεωρίες της εκτεταμένης βαρύτητας, όπως η τροποποιημένη νευτώνεια δυναμική (MOND), τις παρουσιάζει ως συγκεκριμένα υπο-προϊόντα. Οι τωρινοί νόμοι της βαρύτητας που προσομοιώνονται από παρατηρήσεις στη γήινη κλίμακα και την κλίμακα του Ηλιακού Συστήματος, θεωρούνται ανεπαρκείς να εξηγήσουν τη βαρύτητα σε αυτές τις μεγαλύτερες κλίμακες.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Anaelle Halle1, HongSheng Zhao, and Baojiu Li (2008). «A Nonuniform Dark Energy Fluid: Perturbation Equations». The Astrophysical Journal Supplement Series 177 (1): 1-13. doi:10.1086/587744. http://iopscience.iop.org/0067-0049/177/1/1/pdf/0067-0049_177_1_1.pdf.