Σκνίπα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
σκνίπα
Σκνίπα του είδους Phlebotomus papatasi
Σκνίπα του είδους Phlebotomus papatasi
Συστηματική ταξινόμηση
Βασίλειο: Ζώα (Animalia)
Συνομοταξία: Αρθρόποδα (Arthropoda)
Ομοταξία: Έντομα (Insecta)
Τάξη: Δίπτερα (Diptera)
διάφορα οικογένειες (κατά μέρος)

Culicidae
Mycetophilidae
Anisopodidae
Sciaridae
ψυχωδίδες (Psychodidae) με το γένος φλεβοτόμος (Phlebotomus)

Η λέξη σκνίπα δεν είναι όρος της συστηματικής βιολογίας. Χρησιμοποιείται για αυτά τα είδη διάφορων οικογενειών δίπτερων εντόμων, που μοιάζουν με μικρό κουνούπι. Γι'αυτό το λόγο το ταξινομοπλαίσιο στην δεξιά πλευρά δεν ορίζει τις σκνίπες, αλλά μόνο απαριθμεί τις οικογένειες, που μεταξύ άλλων περιέχουν είδη, τα οποία ονομάζονται σκνίπες. Αυτές οι οικογένειες ανήκουν στη υπόταξη Nematocera. Σημειώνεται πως στην χρήση της αντίστοιχης αγγλικής λέξης gnat υπάρχουν διαφορές στην Αμερικανική αγγλική και στην αγγλική της Βρετανίας.[1] Στην Ελλάδα ιδιαίτερα τα είδη του γένους Phlebotomus ονομάζονται σκνίπες. Απαντώνται στην Ελλάδα τα είδη Phlebotomus (Phlebotomus) papatasi, [2] Phlebotomus (Larroussius) tobbi,[3] και Phlebotomus (Paraphlebotomus) alexandri,[4] και στην Κύπρο Phlebotomus (Paraphlebotomus) sergenti,[5] επίσης στην Κρήτη Phlebotomus (Larroussius) perfiliewi[6] και στην Κύπρο και στην Κρήτη το Phlebotomus (Larroussius) mascittii.[7]

Το γένος φλεβοτόμος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Σκνίπα (φλεβοτόμος) είναι δίπτερο έντομο με την κοινή ονομασία νηματόκερα της οικογενείας των ψυχωδιδών και ιδιαίτερα του γένους Phlebotomus. Αντίθετα με το κουνούπι είναι πολύ μικρότερη, 2 με 3 χιλιοστά και αθόρυβη. Τρώνε ζάχαρη, αλλά τα θηλυκά χρειάζονται και αίμα για να μεγαλώσουν τα αυγά τους.

Πρόκειται για μικρά έντομα, διαδεδομένα σε όλες τις θερμές περιοχές του κόσμου. Τα αρσενικά τρέφονται με χυμούς φυτών και ξεχωρίζουν από τα θηλυκά γιατί φέρουν στην άκρη της κοιλιάς τους ένα γεννητικό όργανο, που μοιάζει με λαβίδα.[8] Υπάρχουν 800 είδη σκνίπας, 64 από τα οποία μπορούν να μεταδώσουν την νόσο λεϊσμανίαση.

Εικονοθήκη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Είναι ένας μόνιμος εχθρός για τα κατοικίδια αλλά και τον ίδιο τον άνθρωπο. Είναι η κύρια αιτία για την μετάδοση της ύπουλης νόσου, Καλά-Αζάρ.

Η Βικιθήκη έχει το κείμενο της Encyclopædia Britannica, 11η έκδοση (1911), για το λήμμα Gnat.

Ευτυχώς, η στενή παρακολούθηση, η συνεργασία των γιατρών με τους ιδιοκτήτες των κατοικίδιων, καθώς και η εξέλιξη της επιστήμης στους τομείς της πρόληψης, διάγνωσης και αντιμετώπισης της λεϊσμανίασης, έχουν φέρει θετικά αποτελέσματα τα τελευταία χρόνια στην νόσο της λεϊσμανίασης.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. άρθρο στην αγγλική Βικιπαίδεια
  2. «Fauna Europaea, ταξινόμηση και γεωγραφική εξάπλωση του είδους Phlebotomus papatasi». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 10 Μαρτίου 2016. Ανακτήθηκε στις 30 Απριλίου 2014. 
  3. «Fauna Europaea, ταξινόμηση και γεωγραφική εξάπλωση του είδους Phlebotomus tobbi». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 7 Μαρτίου 2016. Ανακτήθηκε στις 30 Απριλίου 2014. 
  4. «Fauna Europaea, ταξινόμηση και γεωγραφική εξάπλωση του είδους Phlebotomus alexandri». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 14 Μαρτίου 2016. Ανακτήθηκε στις 30 Απριλίου 2014. 
  5. «Fauna Europaea, ταξινόμηση και γεωγραφική εξάπλωση του είδους Phlebotomus sergenti». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 8 Μαρτίου 2016. Ανακτήθηκε στις 30 Απριλίου 2014. 
  6. Fauna Europaea, ταξινόμηση και γεωγραφική εξάπλωση του είδους Phlebotomus perfiliewi[νεκρός σύνδεσμος]
  7. Fauna Europaea, ταξινόμηση και γεωγραφική εξάπλωση του είδους Phlebotomus mascittii[νεκρός σύνδεσμος]
  8. Εγκυκλοπαίδεια Δομή, τόμ, 26 σ. 794 ISBN 960-817778-2