Σκηνές από μια οικογένεια και έναν πλανήτη σε κρίση

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Το Σκηνές από μια οικογένεια και έναν πλανήτη σε κρίση (σουηδικά: Scener ur hjärtat‎‎) είναι βιβλίο του 2018. Γράφτηκε από την Μαλένα Έρνμαν,[1] τον σύζυγο της Σβάντε Τούνμπεργκ, και τις κόρες τους Γκρέτα και Μπεάτα.[2][3] Αποτελείται από τρία κύρια κεφάλαια, χωριζόμενο σε διάφορα υποκεφάλαια. Ξεκινάει με το ποίημα Ελέγκι της ποιητικής συλλογής Τυ του Βέρνερ Άσπενστρεμ.[4] Το βιβλίο γράφτηκε ως μια αυτοβιογραφία.[5]

Ο αναγνώστης ακολουθεί την ζωή της Έρνμαν και της οικογένειας της ενώ ταξιδεύουν στην Ευρώπη για την καριέρα της στο τραγούδι.[1] Το βιβλίο κάνει λεπτομερή αναφορά στην ζωή της Γκρέτα και της οικογένειας πριν ξεκινήσει την σχολική απεργία για το κλίμα, καθώς και την διάγνωση της με σύνδρομο Άσπεργκερ. Απευθύνεται επίσης με την διάγνωση της αδερφής της Γκρέτα, Μπεάτα, με διαταραχή ελλειμματικής προσοχής/υπερκινητικότητα (ΔΕΠΥ), και τον αγώνα της οικογένειας να αγωνιστεί με τις διαγνώσεις των κορών τους. Στο βιβλίο, η μητέρα των κοριτσιών καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το Άσπεργκερ και το ΔΕΠΥ δεν είναι "μειονέκτημα" τόσο πολύ όσο μια "υπερδύναμη."

Το βιβλίο έχει μεταφραστεί και στα γερμανικά. Τον Δεκέμβριο του 2019 κυκλοφόρησε μεταφρασμένο στην ελληνική. Στην αρχική σουηδική έκδοση, μόνο η Μαλένα Έρνμαν και ο Σβάντε Τούνμπεργκ κατοχυρώνονται ως συγγραφείς. Η Γκρέτα έχει δοθεί υψηλή κάλυψη στις νεότερες εκδόσεις, και η φωτογραφία της είναι στο εξώφυλλο της γερμανικής έκδοσης. Μια αγγλική έκδοση είναι (ή ήταν σε κάποιο σημείο) επίσης υπό κατασκευή.[1]

Περιεχόμενα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Κεφάλαιο 1: Πίσω από το παραπέτασμα
  • Κεφάλαιο 2: Καμένοι άνθρωπο σε ένα καμένο πλανήτη
  • Κεφάλαιο 3: Φανταστείτε αν η Ζωή είναι Πραγματική και Ότι Κάνουμε Κάτι Σημαίνει

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 Lambeck, Petra. «'Scenes From the Heart': Backstory of 16-Year-Old Climate Activist Greta Thunberg». Live Wire. Ανακτήθηκε στις 1 Ιουλίου 2019. 
  2. Malena Ernman (2018). Scener ur hjärtat. ISBN 9789177951339. Ανακτήθηκε στις 22 Ιουνίου 2019. 
  3. Ernman, Malena· Thunberg, Svante (2019). Scenes from the heart. London: Particular Books. 
  4. Scener ur hjärtat (στα Swedish). Ανακτήθηκε στις 22 Ιουνίου 2019. CS1 maint: Μη αναγνωρίσιμη γλώσσα (link)
  5. Gunilla Kindstrand (29 December 2018). «Familjen Ernman: Utbrända barn på lika utbränd planet» (στα Swedish). Svenska Dagbladet. ISSN 1101-2412. https://www.svd.se/familjen-ernman-utbranda-barn-pa-en-lika-utbrand-planet. Ανακτήθηκε στις 22 June 2019. 

Περαιτέρω ανάγνωση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]