Σιντ Αχμέντ Γκλαμ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Ο Αχμέντ Γκλαμ, γνωστός κι ως Σιντ Αχμέντ Γκλαμ, είναι Αλγερινός φοιτητής και φανατικός Ισλαμιστής ο οποίος καταδικάστηκε σε ισόβια σε υπόθεση ανθρωποκτονίας και τρομοκρατίας.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Αχμέντ Γκλαμ είναι Αλγερινός φοιτητής πληροφορικής και ηλικίας 24 ετών.

Εγκαταστάθηκε μαζί με την οικογένειά του το 2001 στο Σαιν-Ντιζιέ, ενώ επέστρεψε στην Αλγερία το 2003. Έλαβε το απολυτήριό του το 2010 και επέστρεψε στη Γαλλία το ίδιο έτος[1] στα πλαίσια της οικογενειακής επανένωσης[2]. Ήταν φοιτητής από το 2010 έως το 2012 στη Σχολή Πληροφορικής SUPINFO του Παρισιού, απ'όπου και αποχώρησε μετά το πέρας του δεύτερου έτους φοίτησής του[3].

Τον Φεβρουάριο του 2014, διέμεινε για διάστημα μίας εβδομάδας στην Τουρκία. Προφυλακίστηκε με την επιστροφή του. Σύμφωνα με τον εισαγγελέα του Παρισιού, δεν υπήρχε κάτι το μεμπτό που να « δικαιολογούσε την εκκίνηση δικαστικής διαδικασίας ». Παρόλα αυτά, οι γαλλικές υπηρεσίες πληροφοριών κράτησαν τα στοιχεία του, μεταξύ άλλων, για « προετοιμασία αναχώρησης με προορισμό τη Συρία ». Ο « φάκελος S » αυτός (S όπως sûreté de l’État, δηλαδή κρατική ασφάλεια στα ελληνικά) προέβλεπε την τοποθέτησή του υπό αστυνομική παρακολούθηση « χωρίς να τραβήξει την προσοχή »[4].

Το 2015 κατοικούσε σε έναν φοιτητικό ξενώνα, επί της οδού Ζυλί-Βικτουάρ Ντωμπιέ, πλησίον της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Γαλλίας, στο 13ο δημοτικό διαμέρισμα του Παρισιού. Τα σαββατοκύριακα, διέμενε με την οικογένειά του στη δύσκολη κοινωνικά συνοικία του Βερ-Μπουά στο Σαιν-Ντιζιέ. Σύμφωνα με τα ΜΜΕ, ορισμένοι συγγενείς του στο Σαιν-Ντιζιέ ήρθαν κοντά στο σκληροπυρηνικό Ισλάμ[5].

Σύμφωνα με τον Φρανσουά Μολέν, κατά τη σύλληψή του, "βρισκόταν σε επικοινωνία με ένα άλλο άτομο το οποίο ενδεχομένως να βρισκόταν στη Συρία, με το οποίο και συνεργαζόταν αναφορικά με τις λεπτομέρειες γύρω από την οργάνωση ενός τρομοκρατικού χτυπήματος, ενώ, ταυτόχρονα, δεχόταν πιέσεις ώστε ο στόχος του να είναι μία εκκλησία"[6]. Στις αρχές του Απριλίου, ο "συνεργός του του παρείχε επαρκή στοιχεία προκειμένου αυτός να προμηθευτεί οπλισμό. Μετέβη στα προάστια του Παρισιού και μέσα στο πορτμπαγκάζ ενός παρκαρισμένου αυτοκινήτου στον δρόμο, παρέλαβε τον οπλισμό και τα αλεξίσφαιρα γιλέκα". Το Σάββατο 18 Απριλίου, "ο Σιντ Αχμέντ Γκλαμ έλαβε σειρά νέων μηνυμάτων που τον παρότρυναν « εντόνως » να περάσει στη δράση"[7]. Σύμφωνα, πάντοτε, με τον εισαγγελέα, την Κυριακή 19 Απριλίου, νωρίς κατά το πρωινό, επιχείρησε να κλέψει το αυτοκίνητο της Ωρελί Σατελαίν στο Βιλζουίφ. Η τελευταία δολοφονήθηκε και ο ίδιος έβαλε φωτιά στο αυτοκίνητο, το οποίο περιείχε το πτώμα της νεαρής γυναίκας, προτού μεταβεί στο 13ο δημοτικό διαμέρισμα του Παρισιού.

Την Κυριακή 19 Απριλίου 2015, προετοίμαζε κατά τη διάρκεια της λειτουργίας τρομοκρατικό χτύπημα ενάντια των δύο κυριότερων εκκλησιών του Βιλζουίφ: τη Σαιν-Σιρ-Σαιντ-Ζυλίτ στο κέντρο και τη Σαιντ-Τερέζ στα βόρεια. Σύμφωνα με τον εφημέριο της Σαιν-Σιρ-Σαιντ-Ζυλίτ, εφόσον το χτύπημα λάμβανε χώρα θα επρόκειτο για σφαγή, καθώς 300 άτομα βρίσκονταν εντός της εκκλησίας, ενώ δεν υπήρχε αστυνομική προστασία[8][9].

Στις 8:50, κάλεσε το SAMU, καθώς ήταν σοβαρά τραυματισμένος στο ισχίο και την επιγονατίδα από δύο σφαίρες. Σύμφωνα με τους ερευνητές, φαίνεται να τραυματίστηκε ο ίδιος, ενώ προσπαθούσε να κλέψει αυτοκίνητο. Κατά τη διάρκεια της ανάκρισής του από την αστυνομία, ο ίδιος υποστήριξε ότι επρόκειτο για αποτέλεσμα ενός ξεκαθαρίσματος λογαριασμών. Η αστυνομία ακολούθησε τα ίχνη αίματος και έφθασε ως το αυτοκίνητό του, μία Renault Mégane, εντός της οποίας βρήκε έναν φάρο, ένα Kalashnikov και ένα πιστόλι. Οι ερευνητές εισέβαλαν στο σπίτι του, όπου και βρήκαν τρία επιπλέον Kalashnikov, αλεξίσφαιρα γιλέκα[10], καθώς και ένα λεπτομερές επιχειρησιακό σχέδιο με υπολογισμό, μάλιστα, της χρονικής απόστασης μεταξύ των διαφορετικών ενοριών που αποτελούσαν στόχο του και των πλησιέστερων αστυνομικών τμημάτων. Προφυλακίστηκε και εισήχθη φρουρούμενος για ιατρική περίθαλψη στο Νοσοκομείο του Οτέλ-Ντιέ [11].

Τον Οκτώβριο του 2021, επιβεβαιώθηκε η ισόβια κάθειρξη σε βάρος του Sid Ahmed Ghlam, μετά από έφεση.[12].

Η σύντροφός του[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 22 Απριλίου 2015, μία γυναίκα ηλικίας 25 ετών, η οποία φέρεται να ήταν η σύντροφός του, συνελήφθη στο Σαιν-Ντιζιέ. Οι γείτονες την περιέγραψαν ως μία σεμνή γυναίκα, η οποία εξισλαμίστηκε, και ότι έβγαινε από το σπίτι της μονάχα για να πάρει τα παιδιά της από το σχολείο τους, ντυμένη με μπούρκα. Τα παραθυρόφυλλα της οικείας της ήταν πάντοτε κλειστά. Ήταν η μοναδική γυναίκα που ήταν ντυμένη με μπούρκα, στην, ιδιαίτερα δύσκολη κοινωνικά, συνοικία του Βερ-Μπουά στο Σαιν-Ντιζιέ[13].

Το θύμα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Ωρελί Σατελαίν ήταν, την ημέρα της δολοφονίας της, μητέρα ενός νεαρού κοριτσιού ηλικίας πέντε ετών. Η ίδια ήταν ηλικίας 32 ετών. Καταγόταν από το Κωντρί. Βρέθηκε απανθρακωμένη μέσα στο αυτοκίνητό της στο Βιλζουίφ, αφότου δολοφονήθηκε με τη χρήση πυροβόλου όπλου.

Ήταν καθηγήτρια γυμναστικής και πρώην μέλος του δημοτικού συμβουλίου του Κωντρί. Ετοιμαζόταν να λάβει μέρος σε μία πρακτική εξάσκηση στο Βιλζουίφ για να βελτιωθεί στο επάγγελμά της, εξειδικευόμενη στο πιλάτες[14] [15].

Αντιδράσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σύμφωνα με τον Μπερνάρ Μπαζολέ, Γενικό Διευθυντή Εξωτερικής Ασφάλειας, οι άνδρες του έχουν καταφέρει να προλάβουν συνολικά έξι τρομοκρατικά χτυπήματα από τις αρχές του 2015. Η προγραμματισμένη επίθεση, σε αυτή την περίπτωση, θα αποτελούσε το έβδομο, συνολικά, τρομοκρατικό χτύπημα που θα είχε προληφθεί[16]. Η 20 minutes σημείωσε την επικοινωνιακή σημασία της υπόθεσης αυτής για την κυβερνητική πολιτική, ενώ την ίδια περίοδο είχε ξεκινήσει συζήτηση αναφορικά με την ψήφιση ενός Νόμου Συγκέντρωσης Πληροφοριών, σε ένα περιστατικό το οποίο, σύμφωνα με αξιωματικό της DGSI, κατέδειξε τις αδυναμίες των κρατικών υπηρεσιών πληροφόρησης[17].

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Attentat «évité»: Sid Ahmed Ghlam, un étudiant attiré par le jihad - Libération». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 25 Απριλίου 2015. Ανακτήθηκε στις 23 Απριλίου 2015. 
  2. Benjamin Hue (22 Απριλίου 2015). «Attentat déjoué à Paris : qui est Sid Ahmed Ghlam, l'islamiste interpellé dimanche ?». rtl.fr. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 24 Απριλίου 2015. Ανακτήθηκε στις 23 Απριλίου 2015. 
  3. avril pres-de-paris.php «Qui est le suspect qui s'apprêtait à commettre un attentat près de Paris ?» Check |url= value (βοήθεια). 22 Απριλίου 2015. Ανακτήθηκε στις 22 Απριλίου 2015. [νεκρός σύνδεσμος].
  4. Le Monde : La police déjoue fortuitement un projet d’attentat à Paris
  5. France/Monde | Sid Ahmed Ghlam un étudiant féru d'informatique
  6. «Attentat déjoué à Paris : des documents liés à l'État islamique retrouvés - Le Point». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 24 Απριλίου 2015. Ανακτήθηκε στις 23 Απριλίου 2015. 
  7. http://www.leparisien.fr/faits-divers/attentat-dejoue-sid-ahmed-ghlam-a-recupere-ses-armes-dans-un-vehicule-en-banlieue-22-04-2015-4715691.php
  8. «Attentat déjoué à Villejuif: "On a évité un carnage..." - lest-eclair.fr». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 25 Μαΐου 2015. Ανακτήθηκε στις 23 Απριλίου 2015. 
  9. «Projet d'attentat à Villejuif : "On a évité un carnage" confie le curé». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 25 Απριλίου 2015. Ανακτήθηκε στις 23 Απριλίου 2015. 
  10. «Attentat déjoué à Paris : qui est Sid Ahmed Ghlam, l'islamiste interpellé dimanche ?». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 24 Απριλίου 2015. Ανακτήθηκε στις 23 Απριλίου 2015. 
  11. Paris police arrest man planning attacks on church service after he shot himself - Telegraph
  12. Tentative d’attentat à Villejuif : la perpétuité confirmée en appel pour Sid Ahmed Ghlam - LeMonde
  13. «Attentat déjoué : qui est Sid Ahmed Ghlam, l'étudiant arrêté à Paris ? - Le Point». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 24 Απριλίου 2015. Ανακτήθηκε στις 23 Απριλίου 2015. 
  14. «Aurélie Châtelain, 32 ans, victime du terrorisme». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 23 Απριλίου 2015. Ανακτήθηκε στις 23 Απριλίου 2015. 
  15. Meurtre d’Aurélie Châtelain à Villejuif : la ville de Caudry assommée - La Voix du Nord
  16. «EN DIRECT. Attentats déjoués à Paris: "nous sommes toujours sous la menace terroriste", déclare François Hollande | www.francesoir.fr». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 23 Απριλίου 2015. Ανακτήθηκε στις 23 Απριλίου 2015. 
  17. «20 minutes : Attentat «déjoué»: Pourquoi le gouvernement a si bien huilé la com'». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 24 Απριλίου 2015. Ανακτήθηκε στις 23 Απριλίου 2015. 

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σχετικά λήμματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]