Σινοβιετναμέζικος Πόλεμος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Χάρτης βιετναμέζικων πόλεων που δέχθηκαν επίθεση από την Κίνα.

Ο Σινοβιετναμέζικος Πόλεμος (βιετναμέζικα: Chiến tranh biên giới Việt-Trung, πινγίν: Zhōng-Yuè Zhànzhēng), γνωστός επίσης ως Τρίτος Πόλεμος της Ινδοκίνας, ήταν μια σύντομη πολεμική σύρραξη μεταξύ της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας και της Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας του Βιετνάμ στις αρχές του 1979.

Η Κίνα εξαπέλυσε επίθεση σε απάντηση στην εισβολή και κατοχή από τους Βιετναμέζους της Καμπότζης το 1978, που τερμάτισε το καθεστώς των Κόκκινων Χμερ, το οποίο υποστηριζόταν από το Πεκίνο.

Οι κινεζικές δυνάμεις εισέβαλαν στο βόρειο Βιετνάμ και κατέλαβαν αρκετές πόλεις κοντά στα σύνορα. Στις 6 Μαρτίου 1979 η Κίνα διακήρυξε ότι η πύλη προς το Ανόι ήταν πλέον ανοικτή και ότι η τιμωρητική εκστρατεία της είχε επιτύχει, πριν αποσύρει τα στρατεύματά της από το Βιετνάμ. Τόσο η Κίνα όσο και το Βιετνάμ διεκδίκησαν τη νίκη στον τελευταίο από τος πολέμους της Ινδοκίνας. Καθώς τα βιετναμέζικα στρατεύματα παρέμειναν στην Καμπότζη μέχρι το 1989, δεν προκύπτει η επιτυχία που ισχυρίζονται οι Κινέζοι, καθώς απέτυχαν στο στόχο τους να αποτρέψουν τη βιετναμέζικη ανάμειξη και παραμονή στην Καμπότζη. Μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, τα σινοβιετναμέζικα σύνορα παγιώθηκαν.

Παρότι οι Κινέζοι δεν κατάφεραν να απομακρύνουν τους Βιετναμέζους από την Καμπότζη, μπορούσαν να ισχυριστούν ότι οι κομμουνιστές ανταγωνιστές τους κατά τον Ψυχρό Πόλεμο, Σοβιετικοί, ήταν ανίκανοι να προστατεύσουν το Βιετνάμ, με το οποίοι είχαν συμμαχικές σχέσεις.

Ονόματα του πολέμου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Σινο-Βιετναμέζικος Πόλεμος είναι γνωστός με διάφορα ονόματα στα κινέζικα και στα βιετναμέζικα. Τα ουδέτερα ονόματα για τον πόλεμο είναι 中越战争 (Σινο-Βιετναμικός πόλεμος) στα κινέζικα και Chiến tranh biên giới Việt-Trung (Σινο-βιετναμικός πόλεμος των συνόρων) στα βιετναμέζικα. Η κινεζική κυβέρνηση αναφέρεται στον πόλεμο ως «αμυντικός πόλεμος κατά του Βιετνάμ» (对越自卫反击战)[1] ή «αμυντική αντεπίθεση κατά του Βιετνάμ» (对越自卫还击保卫边熆)[2][3]. Η κυβέρνηση του Βιετνάμ τον αποκαλεί «Πόλεμο ενάντια στον κινεζικό επεκτατισμό» (Chiến tranh chống bành trướng Trung Hoa).[4]

Ο Σινο-Βιετναμέζικος Πόλεμος είναι επίσης γνωστός ως ο Τρίτος Πόλεμος της Ινδοκίνας στη δυτική ιστοριογραφία.[1]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Why Won't Vietnam Teach the History of the Sino-Vietnamese War?». thediplomat.com (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 11 Νοεμβρίου 2022. 
  2. Kissinger, Henry (2011). On China. New York: Penguin Press. ISBN 978-1-101-44135-0. 748371405. 
  3. «The Bitter Legacy of the 1979 China-Vietnam War». thediplomat.com (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 11 Νοεμβρίου 2022. 
  4. Whitson, William W. (1976). Foreign policy and U.S. national security : major postelection issues. New York: Praeger. ISBN 0-275-56540-8. 2006067. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]