Σιεμόμυσλ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Σιεμόμυσλ
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Siemomysł (Πολωνικά)
Γέννηση922
ΘάνατοςΔεκαετία του 950
Χώρα πολιτογράφησηςΠολωνία
ΘρησκείαΠαγανισμός
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΠολωνικά
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταμονάρχης
Οικογένεια
ΣύζυγοςGorka[1]
ΤέκναΜιέσκο Α΄ της Πολωνίας
Στσίμπορ
Adelaide of Poland, the White
ΓονείςΛέστεκ
ΟικογένειαΟίκος των Πιάστ
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΒασιλέας της Πολωνίας
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Σιεμόμυσλ (πολων.: Siemomysł, ... 950-960) από τον Οίκο των Πιαστ ήταν ο τρίτος παγανιστής δούκας των Πολωνών, πατέρας του πρώτου χριστιανού δούκα Μιέσκο Α΄.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αναφέρεται από τον Γάλλο τον Ανώνυμο στα Πεπραγμένα τού πριγκιπάτου της Πολωνίας (Gesta principum Polonorum) και ήταν γιος τού Λέστεκ δευτέρου παγανιστή δούκα των Πολωνών. Σύμφωνα με τα Πεπραγμένα και τους ιστορικούς ερευνητές, ο Σιεμόμυσλ άφησε τις περιοχές των Πόλανς, Γκόπλανς και Μαζόβιανς στον γιο του Μιέσκο Α΄, ο οποίος τις επέκτεινε κατά τη βασιλεία του.

Κατά τον ιστορικό Χένρυκ Βοφμιάνσκι, ο Σιεμόμυσλ συνέβαλλε στην εξέγερση των Ουκρανών ενάντια στους Γερμανούς το 954. Υποθέτουμε, ότι βασίλευσε π. το 930 (μερικοί ιστορικοί πιστεύουν το 950). Ο Σιεμόμυσλ ένωσε τις χώρες των Πολάνιε, Γκοπλάνιε και Μαζοβσάνιε, αν και μερικοί ερευνητές πιστεύουν, ότι αυτό το έκανε ο πατέρας του. Δεν γνωρίζουμε πού τάφηκε.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δεν γνωρίζουμε από τις πηγές το όνομα της συζύγου του. Ίσως ήταν η κόρη τού Βότζισλαφ, πρίγκιπα της φυλής των Λεντζάνιε. Το ότι λεγόταν Γκόρκα, αντέκρουσε ο Όσβαλντ Μπάλζερ το 1895. Είχε τέκνα:

  • Μιέσκο Α΄ π. 930-992, δούκας της Πολωνίας.
  • Στσίμπορ απεβ. μετά το 972, πρίγκιπας.
  • (ένας γιος) απεβ. 963.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Lukowski, Jerzy; Hubert Zawadzki (2006). A Concise History of Poland. Cambridge University Press. pp. 3–4. ISBN 978-0-521-61857-1.
  1. p67282.htm#i672817. Ανακτήθηκε στις 7  Αυγούστου 2020.
CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Siemomysł της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).