Σιδηροδρομικό δυστύχημα στη σήραγγα Σέβερν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Σιδηροδρομικό δυστύχημα στη σήραγγα Σέβερν
ΧώροςΣιδηροδρομική γραμμή Νότιας Ουαλίας
Ημερομηνία7 Δεκεμβρίου 1991
ΤοποθεσίαΣήραγγα Σέβερν
ΤύποςΣύγκρουση επιβατικών συρμών
ΑίτιαΠιθανό σφάλμα μηχανοδηγού - Πιθανό σφάλμα σήμανσης
Θάνατοι8
Τραυματισμοί185 (5 σοβαροί)

Το σιδηροδρομικό δυστύχημα στη σήραγγα Σέβερν (Severn Tunnel) συνέβη στην ομώνυμη σήραγγα στις 7 Δεκεμβρίου 1991.

Το δρομολόγιο των 08:30 από τον σταθμό Πάντινγκτον του Λονδίνου προς τον Κεντρικό σταθμό του Κάρντιφ, που εξυπηρετούσε ένα InterCity 125 σταμάτησε σε σήμα που ρύθμιζε την είσοδο στη σήραγγα Σέβερν. Όταν τηλεφώνησε στον σηματωρό, σύμφωνα με τον Κανόνα 55, ο μηχανοδηγός ενημερώθηκε για αστοχία σήματος και του δόθηκε η άδεια να προχωρήσει αργά και με προσοχή. Τρία μίλια μέσα στη σήραγγα, το τρένο χτυπήθηκε από πίσω από ένα σπρίντερ Κλάσης 155 που ταξίδευε από το Πόρτσμουθ στο Κάρντιφ. 185 επιβάτες τραυματίστηκαν, εκ των οποίων οι πέντε σοβαρά, αλλά κανένας θανάσιμα.

Επειδή τα κυκλώματα γραμμής ήταν αναξιόπιστα στο ασυνήθιστα υγρό περιβάλλον της σήραγγας (από 10 έως 20 εκατομμύρια γαλόνια νερού αντλούνται την ημέρα), χρησιμοποιήθηκαν αντ' αυτού [1] εντοπιστές αξόνων . Η επίσημη αναφορά για το δυστύχημα [1] δεν μπόρεσε να καταλήξει σε ασφαλές συμπέρασμα, αλλά υπέθεσε ότι η αιτία ήταν είτε:

  • Ανεξήγητο σφάλμα εκ μέρους του μηχανοδηγού του Sprinter ή:
  • Οι τεχνικοί στην αίθουσα ρελέ στη σήραγγα Σέβερν είχαν επαναφέρει τον εντοπιστή εξόνων κατά τη διερεύνηση προηγούμενου σφάλματος αστοχίας σήματος, κι έτσι το σήμα για το Sprinter άλλαξε σε ελεύθερη διέλευση.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 Seymour, R.J. Railway Accident in the Severn Tunnel. H.M. Railway Inspectorate.