Σιδηροδρομικός σταθμός Λεύκας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Λεύκα
Lefka
Πληροφορίες
Περιοχή Φαλήρου και Πάροδος Φαλήρου, Λεύκα, Καμίνια, Πειραιάς
Γραμμές Πειραιάς - Αθήνα
Λειτουργία
Έναρξη λειτουργίας 4 Ιουνίου 2007
Διαχειριστής ΤΡΑΙΝΟΣΕ
Επίπεδα 3
Τύπος δόμησης Στο έδαφος
Υπηρεσίες
Προηγούμενος σταθμός   Προαστιακός Αθήνας   Επόμενος σταθμός
Τερματικός
Π1
Π2
προς Κιάτο
δεδομένα
Χάρτης
Σιδηροδρομικός σταθμός Λεύκας βρίσκεται στο τόπο Αττική
Σιδηροδρομικός σταθμός Λεύκας
Ο Σ. Σ. Λεύκας στην Αττική

Ο Σιδηροδρομικός Σταθμός Λεύκας είναι σταθμός του Οργανισμού Σιδηροδρόμων Ελλάδας επί της γραμμής 3 του προαστιακού Αθήνας (η οποία λειτουργεί κατά το μήκος της σιδηροδρομικής γραμμής Πειραιά - Αθήνας. Βρίσκεται στον Πειραιά και έλαβε την ονομασία του από την πειραϊκή συνοικία της Λεύκας, την οποία εξυπηρετεί.

Ο σταθμός Λεύκας εγκαινιάστηκε στην αρχική του μορφή από τους Σιδηροδρόμους Πειραιώς - Αθηνών - Πελοποννήσου (ΣΠΑΠ) σε ημερομηνία, η οποία εικάζεται ότι ήταν η 30ή Ιουνίου 1884, και έκλεισε στις 7 Αυγούστου 2005, μαζί με το τμήμα Πειραιά - Αγίων Αναργύρων της γραμμής. Μετά από ανακατασκευή, επανεγκαινιάστηκε ως σταθμός του προαστιακού Αθήνας, στις 3 Ιουνίου 2007. Διαθέτει δύο πλευρικές αποβάθρες. Στο συγκρότημα του σταθμού Λεύκας λειτουργούσε το κεντρικό μηχανοστάσιο των ΣΠΑΠ, τμήματα του οποίου λειτουργούν μέχρι σήμερα, παρόλο που είναι απομονωμένο από το υπόλοιπο δίκτυο μετρικού εύρους.

Λόγω ακριβώς του μηχανοστασίου (παραρτήματος) των ΣΠΑΠ που στεγαζόταν δίπλα στον σταθμό Λεύκας, ο τελευταίος έφερε παλαιότερα την ονομασία Παράρτημα, την οποία έλαβε σε άγνωστη ημερομηνία. Παραμένει επίσης άγνωστο μέχρι πότε την έφερε, αν και καταγράφεται έως και τη δεκαετία του 1990. To μηχανοστάσιο καταργήθηκε το 2005 και πλέον φιλοξενεί το νέο σιδηροδρομικό μουσείο του ΟΣΕ (Υμηττού & Αδριανού, Καμίνια) που μετεγκαταστάθηκε από τα Θυμαράκια.

Δομή σταθμού[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δομή γραμμών
προς Αθήνα/Σ.Κ.Α.
προς Πειραιά