Σιδηροδρομική γραμμή Παλαιοφαρσάλου - Καλαμπάκας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Γραμμή Παλαιοφαρσάλου - Καλαμπάκας / Αθήνας - Καλαμπάκας
Άποψη τμήματος της γραμμής μέσα από τις καμπίνες οδήγησης αμαξοστοιχίας μεταξύ Καρδίτσας και Τρικάλων τον Μάιο του 2016.
Πληροφορίες
ΙδιοκτησίαO.Σ.E.
ΠεριοχήΘεσσαλία
ΤερματικοίΠαλαιοφάρσαλος
Καλαμπάκα
ΙστότοποςOSE
Λειτουργία
Έναρξη λειτουργίας1886 [[με μετρικό εύρος]
2001 (με κανονικό εύρος)
ΔιαχειριστήςO.Σ.E.
Τεχνικά χαρακτηριστικά
Μήκος γραμμής80,1 χλμ
Εύρος γραμμής1,435 mm (κανονικό εύρος)
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η Σιδηροδρομική γραμμή Παλαιοφαρσάλου - Καλαμπάκας είναι ελληνική σιδηροδρομική γραμμή που συνδέει τον Παλαιοφάρσαλο με την Καλαμπάκα. Η γραμμή Αθήνα-Καλαμπάκα είναι η δεύτερη πιο σημαντική ελληνική σιδηροδρομική γραμμή.

Διαδρομή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο νότιος τερματικός της γραμμής Παλαιοφαρσάλου - Καλαμπάκας είναι ο σιδηροδρομικός σταθμός Παλαιοφαρσάλου, στο Σταυρό Λάρισας. Χωρίζεται από τη γραμμή Αθηνών - Θεσσαλονίκης και ακολουθεί μια διακλάδωση μήκους περίπου 80 χιλιομέτρων. Περνάει από την Καρδίτσα, συνεχίζει στα Τρίκαλα και προχωράει βόρεια-βορειοδυτικά και καταλήγει στην Καλαμπάκα.

Το δρομολόγιο Αθήνα-Καλαμπάκα καλύπτεται σε 4 ώρες και 11 λεπτά.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η γραμμή Παλαιοφαρσάλου - Καλαμπάκας εγκαινιάστηκε στις 16 Ιουνίου 1886, ως τμήμα των Σιδηροδρόμων Θεσσαλίας, με μετρικό εύρος ενώ η διαδρομή του ίδια με τη σημερινή, αλλά με περισσότερες στάσεις.

Το 2001, ελήφθη η απόφαση ώστε η γραμμή Παλαιοφαρσάλου - Καλαμπάκας να μετατραπεί σε γραμμή κανονικού εύρους, για να διευκολυνθεί η ανταπόκρισή της, στο Σταθμό Παλαιοφαρσάλου, με τη γραμμή Αθηνών - Θεσσαλονίκης.

Υπηρεσίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στη γραμμή Παλαιοφαρσάλου - Καλαμπάκας κυκλοφορούν τρένα που εκτελούν δρομολόγια με τέσσερις υπηρεσίες. Μία χρησιμοποιώντας τον Παλαιοφάρσαλο ως τερματικό μέχρι την Καλαμπάκα, μία από τη Λάρισα, μία από την Αθήνα και μία από τη Θεσσαλονίκη, πάλι έως την Καλαμπάκα

Σταθμοί[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι σταθμοί της σιδηροδρομικής γραμμής Παλαιοφαρσάλου - Καλαμπάκας:

Μέλλον[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αναβάθμιση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έχει ληφθεί απόφαση από την Hellenic Train [Πρώην ΤΡΑΙΝΟΣΕ (από το 2017 μέλος του Ομίλου FSItaliane)] να γίνει διπλή και ηλεκτροκίνητη η γραμμή και επίσης να εγκατασταθεί το σύγχρονο σύστημα τηλεδιοίκησης - σηματοδότησης και ειδικότερα το ευρωπαϊκό σύστημα διαχείρισης σιδηροδρομικής κυκλοφορίας (ERTMS). Με το έργο να έχει δημοπρατηθεί, το 2022 και με υπογραφή σύμβασης στις 24/11/2022 και ολοκλήρωση στις αρχές του 2026[1] ο χρόνος διαδρομής Αθήνας - Παλιοφάρσαλου - Καλαμπάκας, θα περιοριστεί στις 2 ώρες και 30 λεπτά.

Η Σιδηροδρομική γραμμή Αμυνταίου - Κοζάνης και η μελλοντική επέκταση προς Καλαμπάκα, τμήμα του δυτικού σιδηροδρομικού άξονα της Ελλάδας.

Επεκτάσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Ηγουμενίτσα - Ιωάννινα - Καλαμπάκα - Κοζάνη: Εγκεκριμένοι περιβαλλοντικοί όροι το 2013, με την απόσταση Αθήνα - Ιωάννινα να διεξάγεται σε 3 ώρες και 50 λεπτά, με κύριους σταθμούς σε Ηγουμενίτσα, Ιωάννινα, Καλαμπάκα, Γρεβενά, Σιάτιστα και Κοζάνη.[2]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]