Σιδηροδρομική γραμμή Αιτωλικού - Κατοχής

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Σιδηροδρομική γραμμή Αιτωλικού - Κατοχής
Πληροφορίες
ΙδιοκτησίαOΣE
ΠεριοχήΑιτωλοακαρνανία
ΕίδοςΠεριφερειακός σιδηρόδρομος
ΤερματικοίΑιτωλικό
Κατοχή
Σταθμοί12
Λειτουργία
Έναρξη λειτουργίας1912
Παύση λειτουργίας1943
ΔιαχειριστήςΣΒΔΕ/ΤΡΑΙΝΟΣΕ
Τεχνικά χαρακτηριστικά
Μήκος γραμμής10 χλμ
Εύρος γραμμής1,000 χιλιοστά (μετρικό εύρος)
Διαδρομή
π  σ  ε

Σιδηροδρομική Γραμμή
Αιτωλικού - Κατοχής

γραμμή προς Κρυονέρι
Αιτωλικό
γραμμή προς Αγρίνιο
Ανατολική γέφυρα Αιτωλικού
Είσοδος Αιτωλικού
Πλατεία Αιτωλικού
Αιτωλικό Πόλη
Δυτική γέφυρα Αιτωλικού
Άγιος Αθανάσιος
Οδός Γουριάς
Χ.Σ. 7,100
Είσοδος Νεοχωρίου
Νεοχώρι
Μύλος Νεοχωρίου
Οδός Μαγούλας
Κατοχή

Η Σιδηροδρομική Γραμμή Αιτωλικού - Κατοχής ήταν σιδηροδρομική γραμμή των Σιδηροδρόμων Βορειοδυτικής Ελλάδος. Αποτελούσε διακλάδωση από τη σιδηροδρομική γραμμή Κρυονερίου - Αγρινίου που ξεκινούσε από το Αιτωλικό. Ήταν γραμμή μετρικού εύρους.

Η γραμμή Αιτωλικού - Κατοχής εγκαινιάστηκε το 1912. Ένωνε την πόλη και το νησί του Αιτωλικού με την ηπειρωτική χώρα εκατέρωθεν της λιμνοθάλασσας μέσω των δυο γεφυρών που εξυπηρετούν και σήμερα την πόλη και οι οποίες ήταν τότε μικτής (οδικής και σιδηροδρομικής) κυκλοφορίας. Ο σταθμός Κατοχής βρισκόταν στην απέναντι όχθη του Αχελώου από τον οικισμό της Κατοχής.

Η γραμμή τέθηκε εκτός εκμετάλλευσης τον Μάιο[1] του 1943 από τις ιταλικές αρχές κατοχής και αποξηλώθηκε, προκειμένου τα υλικά της επιδομής της να χρησιμοποιηθούν στην επέκταση της γραμμής Κρυονερίου - Αγρινίου προς Αμφιλοχία. Τα έργα της επέκτασης αυτής ξεκίνησαν, αλλά δεν ολοκληρώθηκαν λόγω της συνθηκολόγησης της Ιταλίας και παραμένουν ορατά έως σήμερα πλησίον της Αμφιλοχίας. Από τη γραμμή Αιτωλικού - Κατοχής δεν έχουν απομείνει σχεδόν καθόλου ίχνη.

Στοιχεία γραμμής[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Το χρονικό της λειτουργίας των Σιδηροδρόμων Βορειοδυτικής Ελλάδος (Σ.Β.Δ.Ε.)». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 26 Φεβρουαρίου 2018. Ανακτήθηκε στις 14 Φεβρουαρίου 2018. 

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Σύλλογος Φίλων του Σιδηροδρόμου, Οι Ελληνικοί Σιδηρόδρομοι: Η διαδρομή τους από το 1869 έως σήμερα, Αθήνα: Μίλητος, 1997. ISBN 9608460077
  • Οι Σιδηρόδρομοι της Κεντρικής Ελλάδας (1869-1969), Καλαμαριά: Μουσείο Φωτογραφίας «Χρήστος Καλεμκερής» Δήμου Καλαμαριάς, 2005. ISBN 9608794617