Σημειογραφία Πάλμερ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Η Σημειογραφία Πάλμερ (επίσης γνωστή ως Στρατιωτικό Σύστημα Αρίθμισης Δοντιών)[εκκρεμεί παραπομπή] είναι ένα σύστημα που χρησιμοποιούν οδοντίατροι για να συνδιάσουν διάφορες πληροφορίες με ένα συγκεκριμένο δόντι. Παρόλο που έχει σχεδόν αντικατασταθεί από τη Σημειογραφία της Παγκόσμιας Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας FDI, συνεχίζει να είναι η προτιμιταία μέθοδος που χρησιμοποιούν οι επαγγελματίες και μαθητευόμενοι οδοντίατροι στο Ηνωμένο Βασίλειο.[1]

Πρώτα ονομαζόταν σύστημα Zsigmondy από το όνομα του Ούγγρου οδοντίατρου Adolf Zsigmondy που είχε την ιδέα πρώτος το 1861, και χρησιμοποιούσε ένα σταυρό Zsigmondy για να καταγράψει τα τεταρτημόρια των θέσεων των δοντιών.[2] Τα δόντια των ενηλίκων αριθμούνται από το 1 έως το 8, ενώ τα πρώτα δόντια των παιδιών (τα γαλακτικά δόντια των μωρών) απεικονίζονταν σε ένα τεταρτομερή χάρτη με Ρωμαϊκή αρίθμιση I, II, III, IV, V των δοντιών ξεκινώντας από τη μεσογραμμή. Ο Πάλμερ το άλλαξε αυτό σε A, B, C, D, E. Αυτό το έκανε πιο απλοποιημένο και λιγότερο πιθανό να οδηγήσει σε λάθη παρερμεινίας.

Η σημειογραφία Πάλμερ αποτελείται από ένα σύμβολο (┘└ ┐┌) που δείχνει σε πιό τεταρτημόριο βρίσκεται το δόντι και έναν αριθμό που δείχνει τη θέση του από τη μεσογραμμή. Τα δόντια των ενηλίκων αριθμούνται από το 1 έως το 8, ενώ τα παιδικά δόντια των μωρών συμβολίζονται με ένα γράμμα του λατινικού αλφαβήτου από το Α έως το Ε. Έτσι η αριστερή και η δεξιά κεντρική maxillary incisor έχουν τον ίδιο αριθμό, 1, αλλά η δεξιά έχει και το σύμβολο ┘ από κάτω, ενώ η αριστερή έχει το └.

Πίνακας των κωδικών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο προσανατολισμός του πίνακα είναι παραδοσιακά από τη θέση οπτικής του οδοντιάτρου, δηλαδή η δεξιά μεριά του ασθενούς είναι στο αριστερό τμήμα του πίνακα. Ωστόσο, όταν στο πίνακα γράφει «αριστερά» ή «δεξιά» εννοεί τη κανονική αριστερή ή τη δεξιά πλευρά του ασθενούς.


Η σημειογραφία Πάλμερ
Μόνιμα δόντια
άνω δεξιά άνω αριστερά
8 7 6 5 4 3 2 1 1 2 3 4 5 6 7 8
8 7 6 5 4 3 2 1 1 2 3 4 5 6 7 8
κάτω δεξιά κάτω αριστερά
Δόντια μωρών (Deciduous)
άνω δεξιά άνω αριστερά
E D C B A A B C D E
E D C B A A B C D E
κάτω δεξιά κάτω αριστερά

Καθώς σήμερα οι οδοντίατροι έχουν αντικαταστήσει τις χειρόγραφες σημειώσεις με αρχεία ηλεκτρονικών υπολογιστών, έχει παρουσιαστεί μια κάποια δυσκολία στην ανατύπωση των συμβόλων αυτών.[3] Σε ένα συνηθισμένο πληκτρολόγιο τα πλήκτρα της καθέτου και της ανάποδης καθέτου μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως μια πρόχειρη λύση για την παρομοίωση των συμβόλων μαζί με αριθμούς μετά τη κάθετο· έτσι το 3/ είναι 3┘ και το /5 είναι ┌5

Ο Daniel Johnson έφτιαξε μια γραμματοσειρά TrueType με τα σύμβολα Πάλμερ που ονομάζεται FreePalmer. Μπορείτε να την κατεβάσετε: «FreePalmer TrueType Font».  Έχει άδεια χρήσης GPL 3. Η γραμματοσειρά αυτή προήλθε από την FreeSans, που αποτελεί μέρος του «έργου Freefont». . Μπορείτε να δείτε μια εικόνα όπου χρησιμοποιείται η γραμματοσειρά στο OpenOffice.org εδώ: «FreePalmer in OpenOffice». . Μια άλλη γραμματοσειρά που βασίστηκε σε αυτήν επιτρέπει και τη δημιουργία πλεγμάτων που αντιστοιχούν σε χειρόγραφες σημειώσεις στη σημειογραφία Πάλμερ και μπορείτε να το κατεβάσετε: «FreePalmerMP7 TrueType Font». 

Ένα πλεονέκτημα της σημειογραφίας Πάλμερ είναι οτι μπορεί να παράγει μια πολύ γραφική εικόνα, σαν έναν λεπτομερέστατο χάρτη της οδοντοστοιχίας· τα transpositions των δοντιών αλλά και οι χώροι edentulous μπορούν με ευκολία να απεικονιστούν αν το επιθυμεί ο οδοντίατρος. Θα ήταν επίσης δυνατό να προστεθούν κι άλλα γράμματα ή άλλα σύμβολα, π.χ. για να δειχτούν υπεράριθμα δόντια ή τα bridge pontics των dental bridges, τα οποία ένα αμοιγώς αριθμιτικό σύστημα όπως το FDI δεν μπορεί να δείξει εύκολα.[3]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Blinkhorn A, Choi C, Paget H (1998). «An investigation into the use of the FDI tooth notation system by dental schools in the UK.». Eur J Dent Educ 2 (1): 39–41. PMID 9588962. 
  2. Huszár G (1989). «[The role of the life and works of Adolf Zsigmondy and Ottó Zsigmondy in the history of dentistry]». Fogorv Sz 82 (12): 357–63. PMID 2689240. 
  3. 3,0 3,1 Ferguson J (2005). «The Palmer notation system and its use with personal computer applications». British Dental Journal 198: 551–3. doi:10.1038/sj.bdj.4812303. http://www.nature.com/bdj/journal/v198/n9/full/4812303a.html. 
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Palmer notation της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).