Μετάβαση στο περιεχόμενο

Σημαιολογία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Η σημαία της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ενώσεων Σημαιολογίας απεικονίζει έναν ποδόδεσμο.

Η σημαιολογία (αγγλ. vexillology) είναι η μελέτη της ιστορίας, των συμβολισμών και της χρήσης των σημαιών ή, κατ 'επέκταση, κάθε ενδιαφέρον για σημαίες σε γενικές γραμμές.[1] Ο διεθνής όρος είναι σύνθετο της λατινικής λέξης vexillum («σημαία») και του ελληνικού επιθήματος-λογία.[2]

Αυτός που μελετά τις σημαίες είναι σημαιολόγος, ο σχεδιαστής σημαιών ονομάζεται σημαιογράφος και η τέχνη του σχεδιασμού σημαίας ονομάζεται σημαιογραφία. Αυτός που ασχολείται με τις σημαίες από ερασιτεχνικό ενδιαφέρον ή χόμπι αποκαλείται σημαιόφιλος.

Η μελέτη των σημαιών, η σημαιολογία, επισημοποιήθηκε από τον Αμερικανό μελετητή και φοιτητή Ουίτνεϊ Σμιθ το 1961 με τη δημοσίευση του The Flag Bulletin.[3] Κατά τη διάρκεια της ζωής του, ο Σμιθ θέσπισε διάφορες οργανώσεις και διευθέτησε συναντήσεις, όπως το πρώτο Διεθνές Συνέδριο Σημαιολογίας (ICV), η Σημαιολογική Ένωση Βόρειας Αμερικής και η Διεθνής Ομοσπονδία Ενώσεων Σημαιολογίας(FIAV).[4] Ο Σμιθ, ο οποίος αναγνωρίζεται ότι επινόησε τον όρο vexillology το 1957, έγραψε: «Επειδή η χρήση των σημαιών πηγαίνει πίσω στις πρώτες ημέρες του ανθρώπινου πολιτισμού, η μελέτη αυτής της χρήσης με σοβαρό τρόπο είναι τόσο πρόσφατη που ο όρος για αυτή (...) δεν εμφανίστηκε γραπτώς μέχρι το 1959.»[5] Προηγουμένως, η μελέτη των σημαιών θεωρήθηκε γενικά μέρος της εραλδικής.

Η συμμετοχή στη σημαιολογία συμπεριλαμβάνει ακαδημαϊκή εργασία σε τομείς όπως η κοινωνιολογία, η ιστορία ή ο σχεδιασμός σημαιών, καθώς και το ενδιαφέρον από όσους είναι απλώς παθιασμένοι με τις σημαίες. Οι ICV και οι τοπικές σημαιολογικές συναντήσεις καλύπτουν συχνά ευρύ φάσμα ενδιαφέροντος για τις σημαίες. Από το 1969 διοργανώνεται Διεθνές Συνέδριο Σημαιολογίας κάθε δύο χρόνια, υπό την αιγίδα της FIAV και οι εργασίες που παρουσιάζονται στο συνέδριο δημοσιεύονται στη συνέχεια ως Πρακτικά του Κογκρέσου.[3]

  1. Σμιθ, Ουίτνεϊ. Σημαίες κατά τη διάρκεια των αιώνων και σε ολόκληρο τον κόσμο Νέα Υόρκη: McGraw-Hill, 1975. Έντυπο.
  2. «Σχετικά με τη Βεξιλολογία - The Flag Institute» (στα αγγλικά). The Flag Institute. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2018-09-27. https://web.archive.org/web/20180927182042/http://www.flaginstitute.org/wp/about-us/about-vexillology. Ανακτήθηκε στις 2018-06-01. 
  3. 3,0 3,1 «CONSIDER VEXILLOLOGY. – SemiotiX». semioticon.com (στα Αγγλικά). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 28 Απριλίου 2021. Ανακτήθηκε στις 1 Απριλίου 2018. 
  4. Βουλιέιμι, Έλσα (15 Δεκεμβρίου 2015). «Which flag is it? Take our quiz to find out». https://www.independent.co.uk/extras/puzzles-and-games/quizzes/can-you-recognise-these-flags-a6774121.html. Ανακτήθηκε στις 13 Μαρτίου 2016. 
  5. «Βεξιλολογία». www.crwflags.com. Ανακτήθηκε στις 3 Νοεμβρίου 2017. 

Περαιτέρω ανάγνωση

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
  • Λίπσον, Μαρκ. Σημαία: Μια αμερικανική βιογραφία. Νέα Υόρκη: Thomas Dunne Books, 2005.
  • Σμιθ, Ουίτνεϊ. Σημαίες κατά τη διάρκεια των αιώνων και σε ολόκληρο τον κόσμο. Νέα Υόρκη: McGraw-Hill, 1975.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
  • Πολυμέσα σχετικά με το θέμα Vexillology στο Wikimedia Commons