Σημαίες των Σοβιετικών Δημοκρατιών

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Οι σημαίες των Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών ήταν όλες τροποποιημένες εκδοχές της σημαίας της Σοβιετικής Ένωσης, η οποία περιείχε ένα χρυσό σφυροδρέπανο και ένα κόκκινο αστέρι με χρυσά περίγραμμα (η μόνη εξαίρεση ήταν η Γεωργιανή ΣΣΔ, η οποία χρησιμοποιούσε ένα κόκκινο σφυρί και δρεπάνι και ένα πλήρως κόκκινο αστέρι) σε κόκκινο φόντο.

Ιστορικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Όταν η Λευκορωσία και η Ουκρανία ήταν τα ιδρυτικά μέλη των Ηνωμένων Εθνών το 1945, όλες οι σημαίες τους ήταν κόκκινες με μικρές μόνο σημάνσεις στην επάνω αριστερή γωνία και χρειάζονταν ξεχωριστές σημαίες η μία για την άλλη.

Τον Φεβρουάριο του 1947 το Προεδρείο του Ανωτάτου Σοβιέτ της ΕΣΣΔ εξέδωσε ψήφισμα καλώντας τις σοβιετικές δημοκρατίες να υιοθετήσουν νέες σημαίες, τις οποίες σε κάθε δημοκρατία της προτάθηκε να αναπτύξει και να υιοθετήσει νέες εθνικές σημαίες. Έτσι εξέφρασαν την ιδέα ενός συνδικαλιστικού κράτους, τους ζήτησαν να χρησιμοποιήσουν τα σύμβολα της κρατικής σημαίας της Σοβιετικής Ένωσης, όπως το χρυσό σφυροδρέπανο και το κόκκινο αστέρι, καθώς και να διατηρήσουν την κυριαρχία του κόκκινου χρώματος στη σημαία των δημοκρατιών της Ένωσης. Τα εθνικά, ιστορικά και πολιτιστικά χαρακτηριστικά κάθε δημοκρατίας έλαβαν εντολή να εκφράσουν τα άλλα χρώματα και τη σειρά της θέσης τους, καθώς και την τοποθεσία με βάση το εθνικό έμβλημα ή το εθνόσημο. Μετά από διαγωνισμούς για τα καλύτερα έργα από το 1949-1954 αναπτύχθηκαν και υιοθετήθηκαν οι νέες σημαίες των 16 δημοκρατιών. Οι αρχές της Ουκρανίας και της Λευκορωσίας ήταν οι πρώτες που υιοθέτησαν τις σημαίες στις 5 Ιουλίου 1950 και στις 25 Δεκεμβρίου 1951, αντίστοιχα. Όλοι οι άλλοι ακολούθησαν το παράδειγμά τους μεταξύ 1952 και 1953 με την τελευταία δημοκρατία, τη Ρωσική Σοβιετική Ομοσπονδιακή Σοσιαλιστική Δημοκρατία, να υιοθετεί τη σημαία στις 9 Ιανουαρίου 1954.[1]

Μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης στις 26 Δεκεμβρίου 1991, μόνο το Καζακστάν, το Κιργιστάν, το Τατζικιστάν (χωρίς σφυροδρέπανο), το Τουρκμενιστάν και η Ουκρανία διατήρησαν τις σημαίες της σοβιετικής δημοκρατίας ως ανεξάρτητα κράτη μέχρι την υιοθέτηση των νέων επίσημων σημαιών το 1992. Από το 1995 (σημερινή έκδοση που εγκρίθηκε το 2012) η Λευκορωσία διατηρεί την παλιά της σοβιετική σημαία με μικρές μόνο αλλαγές.

Οι τελικές τους εκδοχές πριν από την εκ νέου υιοθέτηση των μη σοβιετικών εθνικών σημαιών ήταν οι εξής:

Σημαία Ημερομηνία υιοθέτησης Περιγραφή Σημερινή σημαία
Σημαία της Ρωσικής ΣΟΣΔ
7 Ιανουαρίου 1954 Ένα κόκκινο ορθογώνιο με μια γαλάζια λωρίδα στον στύλο που εκτείνεται σε όλο το πλάτος που αποτελεί το ένα όγδοο του μήκους της σημαίας.
Σημαία της Ουκρανικής ΣΣΔ
5 Ιουλίου 1950 Ένα οριζόντιο δίχρωμο κόκκινο ορθογώνιο πάνω από το γαλάζιο (θαλασσί) με το χρυσό σφυροδρέπανο και ένα αστέρι με χρυσό περίγραμμα στην κορυφή του καντονιού.
25 Δεκεμβρίου 1951 Ένα οριζόντιο δίχρωμο κόκκινο ορθογώνιο πάνω από πράσινο σε αναλογία 2:1 και το χρυσό σφυροδρέπανο με το περίγραμμα του αστεριού στο καντόνι, με ένα λευκό διακοσμητικό σχέδιο σε μια κόκκινη κάθετη ρίγα στο πέτασμα.
Σημαία της Ουζμπεκικής ΣΣΔ
25 Αυγούστου 1952 Μια σημαία τριών λωριδών με τα χρώματα (από πάνω προς τα κάτω) κόκκινο, μπλε και κόκκινο, με μια μπλε λωρίδα σε λευκό χρώμα, με ένα χρυσό σφυροδρέπανο στο πάνω καντόνι.
Σημαία της Καζακικής ΣΣΔ
24 Ιανουαρίου 1953 Μια κόκκινη σημαία με μπλε λωρίδα στο κάτω μέρος και ένα χρυσό σφυροδρέπανο και ένα κόκκινο αστέρι με χρυσό περίγραμμα στο πάνω καντόνι του.
Σημαία της Γεωργιανής ΣΣΔ
11 Απριλίου 1951 Μια απλή κόκκινη σημαία με το κόκκινο σφυροδρέπανο με ένα κόκκινο αστέρι σε έναν θαλασσί ήλιο στο καντόνι και μια θαλασσί λωρίδα στο επάνω μέρος της σημαίας.
Σημαία της Αζερικής ΣΣΔ
7 Οκτωβρίου 1952 Μια απλή κόκκινη σημαία με ένα χρυσό σφυροδρέπανο και ένα κόκκινο αστέρι με χρυσό περίγραμμα στο πάνω καντόνι του και μια οριζόντια μπλε λωρίδα στο κάτω τέταρτο.
Σημαία της Λιθουανικής ΣΣΔ
15 Ιουλίου 1953 Μια κόκκινη σημαία με το χρυσό σφυροδρέπανο και ένα κόκκινο αστέρι με χρυσά όρια στο πάνω καντόνι του με τη λευκή λεπτή λωρίδα και την πράσινη χοντρή ταινία στο κάτω μέρος.
Σημαία της Μολδαβικής ΣΣΔ
31 Ιανουαρίου 1952 Μια απλή κόκκινη σημαία με μια πράσινη οριζόντια λωρίδα και το χρυσό σφυροδρέπανο με ένα κόκκινο αστέρι με χρυσό περίγραμμα στο πάνω καντόνι της.
Σημαία της Λετονικής ΣΣΔ
17 Ιανουαρίου 1953 Μια απλή κόκκινη σημαία με ένα χρυσό σφυροδρέπανο και ένα κόκκινο αστέρι με χρυσό περίγραμμα στο πάνω καντόνι της σημαίας με το γαλανόλευκο νερό σε σχήμα κύμα στο κάτω μέρος.
Σημαία της Κιργιζικής ΣΣΔ
22 Δεκεμβρίου 1952 Ένα κόκκινο χωράφι με ένα χρυσό σφυροδρέπανο και ένα κόκκινο αστέρι με χρυσό περίγραμμα στο πάνω καντόνι του με δύο μπλε ναυτικές ράβδους και μια λευκή λωρίδα στη μέση της σημαίας.
Σημαία της Τατζικικής ΣΣΔ
20 Μαρτίου 1953 Ένα κόκκινο φόντο με λευκές και πράσινες ρίγες στη μέση της σημαίας (πανιρανικά χρώματα), με χρυσό σφυροδρέπανο στο πάνω καντόνι.
Σημαία της Αρμενικής ΣΣΔ
17 Δεκεμβρίου 1952 Μια απλή κόκκινη σημαία με τη μπλε οριζόντια λωρίδα και το χρυσό σφυροδρέπανο με ένα κόκκινο αστέρι με χρυσά περίγραμμα στο πάνω καντόνι της.
1 Αυγούστου 1953 Μια απλή κόκκινη σημαία με ένα χρυσό σφυροδρέπανο και ένα κόκκινο αστέρι με χρυσό περίγραμμα στο πάνω καντόνι του με δύο μπλε ράβδους στη μέση της σημαίας.
Σημαία της Εσθονικής ΣΣΔ
6 Φεβρουαρίου 1953 Μια κόκκινη σημαία με το χρυσό σφυροδρέπανο και ένα αστέρι με χρυσό περίγραμμα πάνω από μια μπλε ζώνη κυμάτων κοντά στο κάτω μέρος.
3 Μαρτίου 1953 Μια απλή κόκκινη σημαία με το χρυσό σφυροδρέπανο με ένα κόκκινο αστέρι με τις μπλε και πράσινες ρίγες στο κάτω μέρος.

Σημαία της Καρελίας
(ομόσπονδο κράτος της Ρωσίας)

Σημαίες άλλων δημοκρατιών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Άλλες δημοκρατίες της Ένωσης και αυτόνομες δημοκρατίες υπήρχαν εντός της Σοβιετικής Ένωσης, χρησιμοποιώντας ως επί το πλείστον σημαίες με παρόμοιο μοτίβο ή τη σημαία της «μητρικής» Ενωσιακής τους Δημοκρατίας, περαιτέρω παραμορφωμένη. Σήμερα, τα μόνα εδάφη της πρώην Σοβιετικής Ένωσης που χρησιμοποιούν τροποποιημένες εκδόσεις της αρχικής τους σοβιετικής σημαίας είναι η δημοκρατία της Υπερδνειστερίας (κράτος περιορισμένης αναγνώρισης, πρώην τμήμα της Μολδαβικής ΣΣΔ) και η Λευκορωσία (από το 1995).

Οι επίσημες σημαίες των Αυτόνομων Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών χρησιμοποιήθηκαν σπάνια και ήταν γενικά η σημαία της δημοκρατίας στην οποία ανήκε η Αυτόνομων Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών, αλλοιωμένη με το όνομα Αυτόνομη Σοβιετική Σοσιαλιστική Δημοκρατία στη δική της γλώσσα(ες) και την επίσημη γλώσσα της Σοβιετικής Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας. Οι σημαίες που ταιριάζουν με αυτό το μοτίβο δεν εμφανίζονται στην παρακάτω συλλογή:

Σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Παρά το όνομά της, η ΣΣΔ της Αμπχαζίας δεν ήταν ποτέ ενωσιακή Δημοκρατία της Σοβιετικής Ένωσης, αλλά είχε ειδικό καθεστώς ως συμβατική δημοκρατία της Γεωργιανής ΣΣΔ, περισσότερο παρόμοια με τις διοικητικές δημοκρατίες της Σοβιετικής Ένωσης.
  2. Η Λαϊκή Σοβιετική Δημοκρατία της Μπουχάρα ήταν ένα βραχύβιο σοβιετικό κράτος που κυβερνούσε το πρώην Εμιράτο της Μπουχάρας κατά τα χρόνια αμέσως μετά τη Ρωσική Επανάσταση. Το 1924, το όνομά του άλλαξε σε ΣΣΔ Μπουχάρας. Μετά την επαναχάραξη των συνόρων ανά εθνικότητα στη Σοβιετική Κεντρική Ασία, το έδαφός της εκχωρήθηκε κυρίως στην ΣΣΔ του Ουζμπεκιστάν και μερικά στην Τουρκμενική ΣΣΔ.
  3. Η Λαϊκή Σοβιετική Δημοκρατία του Χορεζμ δημιουργήθηκε ως διάδοχος του Χανάτου της Χίβα το 1920, όταν ο Χαν παραιτήθηκε ως απάντηση στη λαϊκή πίεση. Το 1923 μετατράπηκε σε ΣΣΔ του Χορεζμ. Ένα χρόνο αργότερα, χωρίστηκε μεταξύ των ΣΣΔ του Ουζμπεκιστάν και του Τουρκμενιστάν και της Αυτόνομης Περιφέρειας του Καρακαλπακ κατά τη διάρκεια της εθνικής οριοθέτησης στη Σοβιετική Κεντρική Ασία.
  4. Η Μολδαβική Αυτόνομη Περιφέρεια, εντός της Ουκρανικής ΣΣΔ , αναβαθμίστηκε για να γίνει η Μολδαβική ΑΣΣΔ, περιλαμβάνοντας τη σύγχρονη Υπερδνειστερία (γενικά αναγνωρισμένη ως εντός της Μολδαβίας) και μια σειρά από εδάφη που αποτελούν πλέον τμήμα της Ουκρανίας, με σκοπό να κερδίσει τους Βεσσαραβιανούς και τους πρώτο βήμα προς μια επανάσταση στη Ρουμανία. Το 1940, ως αποτέλεσμα του Συμφώνου Μολότοφ-Ρίμπεντροπ, η Βεσσαραβία και η Βόρεια Μπουκοβίνα παραχωρήθηκαν και καταλήφθηκαν από τη Σοβιετική Ένωση κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου: η ΑΣΣΔ και τα εδάφη που κατακτήθηκαν πρόσφατα αναβαθμίστηκαν σε Δημοκρατία της Ένωσης ως Μολδαβική ΣΣΔ.
  5. Η ΑΣΣΔ του Τατζικιστάν ήταν μια αυτόνομη δημοκρατία εντός της ΣΣΔ του Ουζμπεκιστάν, που δημιουργήθηκε το 1924 κατά την επαναχάραξη των συνόρων ανά εθνικότητα στη Σοβιετική Κεντρική Ασία. Πέντε χρόνια αργότερα προήχθη σε πλήρη σοβιετική δημοκρατία ως ΣΣΔ του Τατζικιστάν.
  6. Το 1922, οι ΣΣΔ της Αρμενίας, του Αζερμπαϊτζάν και της Γεωργίας συγχωνεύτηκαν για να σχηματίσουν την Υπερκαυκασία Σοβιετική Ομοσπονδιακή Σοσιαλιστική Δημοκρατία. Το 1936, κατανεμήθηκαν ξανά στις αρχικές τρεις Δημοκρατίες της Ένωσης.
  7. Τρέχουσα σημαία: Η σημαία της Υπερδνειστερίας , ένα κράτος περιορισμένης αναγνώρισης , είναι σχεδόν πανομοιότυπη με τη σημαία της πρώην Μολδαβικής ΣΣΔ. Όταν η Μολδαβία έγινε ανεξάρτητη, ορισμένα μέρη στην Υπερδνειστερία αρνήθηκαν να φέρουν τη νέα σημαία της Μολδαβίας και συνέχισαν να φέρουν τις σημαίες της Σοβιετικής Ένωσης και της Μολδαβικής ΣΣΔ. Η σημαία της ΣΣΔ επαναφέρθηκε επίσημα ως σημαία της Υπερδνειστερίας το 2000. Παρά τη σημαία και το εθνόσημο, η Υπερδνειστερία δεν είναι κομμουνιστικό κράτος.
  8. Η ΑΣΣΔ Τουρκεστάν (αρχικά, Σοβιετική Δημοκρατία του Τουρκεστάν) ήταν μια αυτόνομη δημοκρατία της RSFSR που βρισκόταν στη Σοβιετική Κεντρική Ασία. Μετά τη διάλυση, η ΕΣΣΔ του Τουρκεστάν χωρίστηκε σε ΣΣΔ Τουρκμενιστάν, ΣΣΔ Ουζμπεκιστάν, ΑΣΣΔ Τατζικιστάν, Αυτόνομη Περιφέρεια Καρα-Κιργκίζ και Αυτόνομη Περιφέρεια του Καρακαλπάκ[εκκρεμεί παραπομπή].

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]