Σημαία των Κανάντα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Η σημαία των Κανάντα

Η Σημαία Κανάντα Πάκσα είναι η επίσημο, δίχρωμη σημαία του Κανάντα Πάκσα, ένα πολιτικό κόμμα στη Καρνάτακα. Ήταν επίσης η ανεπίσημη σημαία της Καρνάτακα από το 1974 έως το 2018. Ήταν ευρέως ταυτιζόμενη με την Καρνάτακα, τους Καναντίγκα και τη γλώσσα Κανάντα. Μια νέα τρίχρωμη Σημαία της Καρνάτακα σχεδιάστηκε και εγκρίθηκε από την Κυβέρνηση της Καρνάτακα στις 8 Μαρτίου του 2018.[1]

Η σημαία χωρίζεται σε δύο ίσες οριζόντιες λωρίδες, Η κίτρινη λωρίδα βρίσκεται στο άνω μέρος της σημαίας, ενώ η κόκκινη λωρίδα βρίσκεται στο κάτω μέρος της σημαίας. Το κίτρινο και κόκκινο χρώμα της σημαίας αντιπροσωπεύει τα Αρρίσνα (Κουρκουμάς) και Κουμκουμά (Κιννάβαρι), τα οποία συμβολίζουν την τύχη και ευημερία της πολιτείας. Σε γενικές γραμμές, το κίτρινο και το κόκκινο χρώμα εκπροσωπούν την θετικότητα και το θάρρος αντίστοιχα.

Μόνο το Τζαμού και Κασμίρ επιτρέπεται να έχει πολιτειακή σημαία. Η σημαία δεν αντιπροσωπεύει αυτονομιστική ιδεολογία και χρησιμοποιήθηκε σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της πολιτείας από οργανισμούς και ιδιώτες επικεντρωμένους στους Κανάντα για να δείξουμε την αλληλεγγύη σε θέματα των Κανάντα και να επιδείξουν ενότητα.[2] Βρίσκει μια θέση στην επίσημη ιστοσελίδα της Κυβέρνησης της Καρνάτακα.[3]

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η σημαία για πρώτη φορά σχεδιάστηκε από τον Μα Ραμαμούρθι, συγγραφέας, δημοσιογράφος και κοινωνικός ακτιβιστής με έδρα το Μπανγκαλόρ, ο οποίος θεωρείται συχνά ως διοικητής του κινήματος των Κανάντα στη δεκαετία του 1960.[4] Ο Μα Ραμαμούρθι ήταν γιος του αξιοσημείωτου αγωνιστή της ελευθερίας και λογοτέχνη Βιρακεσάρι Σιθαράμα Σάστρι. Το 1964, ο Μα Ραμαμούρθι πήγε σε μια πανταγιάτρα, διαμαρτυρόμενος για την ανύψωση των σημαιών από μια ομάδα από μια γειτονική πολιτεία στο Μπανγκαλόρ. Τότε, συνειδητοποίησε την ανάγκη για μια σημαία που θα αντιπροσωπεύει την Καρνάτακα και σχεδίασε μια κίτρινη σημαία που απεικονίζει τον χάρτη της Καρνάτακα με στέμμα ρυζιού στο κέντρο, το οποίο απλοποιήθηκε αργότερα στην τρέχουσα μορφή του.[5] Χρησιμοποίησε τη σημαία για το πολιτικό κόμμα με την ονομασία "Κανάντα Πάκσα", το οποίο ίδρυσε το 1965. Το πολιτικό κόμμα είναι ενεργό σήμερα ενώ η σημαία χρησιμοποιείται σε όλη τη Καρνάτακα να εκπροσωπεί τη πολιτεία, την γλώσσα Κανάντα και τον πολιτισμό των Κανάντα. Αυτή η σημαία ανυψώνεται με την ευκαιρία του Καρνάτακα Ρατζιοτσάβα που γιορτάζεται την 1η Νοεμβρίου, καθώς εορτάζεται η ημέρα σχηματισμού της πολιτείας. Είναι ρουτίνα σε πολλά εκπαιδευτικά και τα κυβερνητικά όργανα. Μετά την ανύψωση της σημαίας, τραγουδιέται ο επίσημος πολιτειακός ύμνος στα Κανάντα, ο Τζάγια Μπαράτα Τζανανίγια Τανουτζάτε.[6] Η σημαία μπορεί να βρεθεί να κυματίζει στην κορυφή κτιρίων, σε σημαίες σε οδικούς κόμβους, και σε οχήματα στα μήκη και τα πλάτη της πολιτείας της Καρνάτακα. Η ίδια σημαία εκπροσωπείται σε πολλές ταινίες στα Κανάντα, όπως η ταινία Aakasmika με πρωταγωνιστή τον Ρατζκουμάρ, στην οποία ο ηθοποιός κουνάει τη σημαία σε ένα τραγούδι θαυμάζοντας την ομορφιά του "Κανάντα Ναντού" (Πολιτεία Κανάντα) και τον πολιτισμό της.

Η σημαία των Κανάντα έχει γίνει τόσο δημοφιλή που έχει λάβει το καθεστώς της "ανεπίσημα επίσημη" πολιτειακής σημαίας όσον αφορά την αποδοχή σε όλη την πολιτεία, παρά την απουσία της κυβέρνησης για την ανύψωση της σημαίας σε επίσημο καθεστώς. Σε αρκετά κινήματα υπέρ των Κανάντα, συμπεριλαμβανομένης της διαμαρτυρίας Γκοκάκ η σημαία έχει χρησιμοποιηθεί ως σύμβολο της ενότητας των Καναντίγκα. Το 1998, η Αρχή Ανάπτυξης των Κανάντα συνίστησε τη χορήγηση καθεστώτος πολιτειακής σημαίας αλλά το νομικό τμήμα της πολιτείας ανέφερε τα νομικά εμπόδια για την ίδια.[7]

Το 2009, ο Μ. Σ. Γιεντγιουράπα, ο τότε Επικεφαλής Υπουργός της Καρνάτακα, εξέδωσε εγκύκλιο επιβάλλοντας περιορισμούς στην ανύψωση την σημαία των Κανάντα σε κυβερνητικά κτίρια.[8] Αργότερα, η κίνηση αυτή αμφισβητήθηκε στο Ανώτατο Δικαστήριο της Καρνάτακα του 2012, αφού ο επόμενος Επικεφαλής Υπουργός, ο Δ. Β. Σαντανάντα Γκόουντα ανέφερε στην ομιλία προϋπολογισμού του ότι η ανύψωση της σημαίας των Κανάντα στις 1 Νοεμβρίου θα γίνει υποχρεωτική σε όλα τα κυβερνητικά γραφεία, σχολεία και κολέγια. Κατά τη διάρκεια της ακρόασης, ένα τμήμα πάγκου του ανωτάτου δικαστηρίου προεδρευόμενο από τον αρχιδικαστή Βικραματζίτ Σεν αμφισβήτησε την κίνηση της κυβέρνησης να κυματίζει "οποιαδήποτε σημαία" εκτός από την εθνική σημαία. Το δικαστήριο επίσης ζήτησε απάντηση από την κυβέρνηση σχετικά με το "αν είναι δυνατόν η πολιτεία να έχει οποιαδήποτε άλλη σημαία, εκτός από την εθνική σημαία", ενώ επίσης ζήτησε από την κυβέρνηση να τεκμηριώσει το νόμο σε σχέση με αυτό.[9] Στη συνέχεια, η πολιτειακή κυβέρνηση αποφάσισε να αποσύρει την εγκύκλιο πριν από την παραμονή της Ρατζγιοτσάβα το 2012.[εκκρεμεί παραπομπή]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπέ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Karnataka government unveils state flag, awaits Centre’s approval». Hindustan Times. 8 March 2018. https://www.hindustantimes.com/india-news/karnataka-government-unveils-the-state-flag-awaits-centre-s-approval/story-i4aMgmK3uaIyd8mhNwf94K.html. Ανακτήθηκε στις 8 March 2018. 
  2. «Archive News». The Hindu. Ανακτήθηκε στις 1 Δεκεμβρίου 2016. 
  3. «Pages - kannada». Karnataka.gov.in. 22 Δεκεμβρίου 2015. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 9 Δεκεμβρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 1 Δεκεμβρίου 2016. 
  4. «KarnatakaHistory: Ma.Ramamurthy, the Creator of Kannada flag». Karnatakahistory.blogspot.in. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 1 Νοεμβρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 1 Δεκεμβρίου 2016. 
  5. Share on Twitter (2 Νοεμβρίου 2012). «Decoding Kannada flag». Bangalore Mirror. Ανακτήθηκε στις 1 Δεκεμβρίου 2016. 
  6. Karnataka Rajyotsava
  7. Share on Twitter (23 Μαρτίου 2012). «Can anyone fly a flag other than tricolour? - Times of India». Timesofindia.indiatimes.com. Ανακτήθηκε στις 1 Δεκεμβρίου 2016. 
  8. «Kannada flag: circular to be withdrawn». The Hindu. Ανακτήθηκε στις 1 Δεκεμβρίου 2016. 
  9. [1][νεκρός σύνδεσμος]