Σημαία του Μόντρεαλ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Σημαία του Μόντρεαλ
Χρήση Αστική σημαία
Αναλογία 1:2
Υιοθετήθηκε 13 Σεπτεμβρίου 2017 (σημερινή)
17 Μαΐου 1939 (πρώτη)

Η Σημαία της Πόλης του Μόντρεαλ τέθηκε σε χρήση για πρώτη φορά τον Μάιο του 1939. Χρησιμοποιεί τα κυριότερα εραλδικά σύμβολα του εμβλήματος: τον κόκκινο εραλδικό σταυρό σε λευκό φόντο, καθώς και τα πέντε εμβληματικά φυτά. Οι διαστάσεις της σημαίας είναι 2 ως προς το μήκος και 1 ως προς το πλάτος.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο δήμαρχος Ντενί Κοντέρ ανακοίνωσε, στις 12 Φεβρουαρίου 2017, πως η σημαία θα τροποποιούνταν, στα πλαίσια των εορτασμών των 375ων γενεθλίων του Μόντρεαλ, ώστε να τοποθετηθεί εντός αυτής ένα σύμβολο επιλεγμένο από τους αυτόχθονες.[1] Η νέα σημαία του Μόντρεαλ, η οποία υιοθετήθηκε στις 13 Σεπτεμβρίου 2017, φέρει, πλέον, ένα λευκό πεύκο, το οποίο συμβολίζει το Δέντρο της Ειρήνης στους αυτόχθονες λαούς, στο κέντρο της.[2]

Σύμβολα και σημασία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εικόνα Περιγραφή
Το λευκό πεύκο, σύμβολο ειρήνης στους αυτόχθονες λαούς, συμβολίζει την παλαιά παρουσία αυτοχθόνων πληθυσμών επί της Νήσου του Μόντρεαλ.
Το φλερ ντε λις του Βασιλικού Οίκου των Βουρβόνων. Το συγκεκριμένο έμβλημα συμβολίζει, ευρισκόμενο εντός του πρώτου τετάρτου της σημαίας, το γαλλικό στοιχείο, το οποίο ήταν το πρώτο που έθεσε υπό τον έλεγχό του το έδαφος του Μόντρεαλ. Το έμβλημα της πόλεως, το οποίο υιοθετήθηκε το 1833, εμφάνιζε έναν κάστορα, αντί του φλερ ντε λις, προκειμένου να συμβολιστεί το γαλλικό καναδικό στοιχείο[3][4].
Το ρόδο του Οίκου του Λάνκαστερ. Το τελευταίο, είναι τοποθετημένο εντός του δεύτερου τετάρτου της σημαίας, ενώ συμβολίζει το αγγλικής καταγωγής στοιχείο.
Το γαϊδουράγκαθο. Το συγκεκριμένο έμβλημα συμβολίζει, ευρισκόμενο εντός του τρίτου τετάρτου της σημαίας, το σκωτσέζικης καταγωγής στοιχείο του πληθυσμού.
Το τριφύλλι της Ιρλανδίας. Ευρισκόμενο εντός του τέταρτου τετάρτου της σημαίας, το τριφύλλι υπενθυμίζει την παρουσία του ιρλανδικής καταγωγής στοιχείου, το οποίο εγκαταστάθηκε εντός του εδάφους του Μόντρεαλ.

Εξέλιξη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. (Γαλλικά) Audrey Ruel-Manseau· Pierre-André Normandin (14 Φεβρουαρίου 2017). «Les autochtones choisiront le nouveau symbole du drapeau de Montréal». www.lapresse.ca. La Presse. Ανακτήθηκε στις 10 Αυγούστου 2018. 
  2. (Γαλλικά) «Montréal inaugure de nouvelles armoiries soulignant l'apport des Premières Nations». ici.radio-canada.ca. Radio-Canade. 13 Σεπτεμβρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 10 Αυγούστου 2018. 
  3. (Γαλλικά) «Symboles officiels de la Ville de Montréal». ville.montreal.qc.ca. Ville de Montréal. Ανακτήθηκε στις 10 Αυγούστου 2018. 
  4. (Γαλλικά) «Armoiries de Montréal». www.musee-mccord.qc.ca/fr. Musée McCord. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 14 Σεπτεμβρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 10 Αυγούστου 2018. 

Εξωτερικοί Σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]