Σημαία του Βερολίνου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Η σημερινή σημαία του Βερολίνου.

Η σημαία του Βερολίνου καθιερώθηκε στις 13 Μαΐου του 1954 και οι διαστάσεις της είναι 3:5.

Αστική σημαία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η αστική σημαία είναι τρίχρωμη, με οριζόντιες λωρίδες, χρωμάτων κόκκινου- λευκού- κόκκινου. Στη μεσαία λωρίδα, που είναι και μεγαλύτερη, υπάρχει η μαύρη αρκούδα που έχει το κεφάλι της αριστερά και τα νύχια με τη γλώσσα της να φαίνονται κόκκινα. Το ίδιο θεματικό μοτίβο απαντάται στο έμβλημα του Βερολίνου, με επιπρόσθετο όμως το θυρεό και το στέμμα πάνω από την αρκούδα.

Κρατική σημαία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η κρατική σημαία έχει τον ίδιο λόγο με την αστική, διαφέρει όμως στο ότι εμπεριέχει στη μεσαία λωρίδα το θυρεό και το στέμμα πάνω από τη μαύρη αρκούδα, ακριβώς δηλαδή το εθνόσημο του Βερολίνου.

Ιστορικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το σχέδιο της σημαίας καθιερώθηκε το 1954 για το Δυτικό και έπειτα από την ενοποίηση, το 1990 και για το Ανατολικό Βερολίνο. Είναι άγνωστο πότε και από πού προήλθε η μαύρη αρκούδα ως σύμβολο για το Βερολίνο και υπάρχουν εκδοχές που κάνουν λόγο και για την ονοματοποιία του ζώου στα γερμανικά με την πόλη. Το 1861 και μέχρι τις αρχές του 20ού αιώνα η σημαία του Βερολίνου ήταν τρίχρωμη, παρόμοια στη μορφή με τη σημερινή σημαία της Γερμανίας.

Πινακοθήκη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βλέπε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]