Σημαία της ελληνικής Μακεδονίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Η σημαία της Μακεδονίας, του μεγαλύτερου σε έκταση γεωγραφικού διαμερίσματος της Ελλάδας, αντιπροσωπεύει απεικονίζει τον Ήλιο της Βεργίνας σε χρυσό χρώμα με 16 ακτίνες που εκτείνονται σε μπλε σκούρο φόντο. Ο Ήλιος της Βεργίνας σε μπλε φόντο συνήθως χρησιμοποιείται ως σημαία των τριών περιφερειών, των νομών και των δήμων της Μακεδονίας. Επίσης, χρησιμοποιείται από τις οργανώσεις των Μακεδόνων Ελλήνων της διασποράς, όπως οι Παμμακεδονικές Ενώσεις των Ηνωμένων Πολιτειών και της Αυστραλίας, καθώς και πολλές εμπορικές επιχειρήσεις. Ο Ήλιος της Βεργίνας είναι ένα ιστορικό σύμβολο του Ελληνισμού και αποτελεί επίσημο κρατικό έμβλημα της Ελλάδος.

Ο χρυσός Ήλιος της Βεργίνας σε μπλε φόντο.

Είναι ασαφές πότε εγκρίθηκε η σημαία, αλλά ήταν πιο πιθανό να δημιουργήθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1980, μετά την αρχαιολογική ανακάλυψη του Ήλιου της Βεργίνας στην τάφο του Φιλίππου Β΄ από τον Μανώλη Ανδρόνικο στη Βεργίνα.

Η ομοιότητα της πρώτης σημαίας της Βόρειας Μακεδονίας (τότε Δημοκρατία της Μακεδονίας) το 1992 αφότου αποσχίστηκε από τη Γιουγκοσλαβία και αποτέλεσε ανεξάρτητο κράτος, η οποία είχε το ίδιο σχέδιο, αλλά σε κόκκινο φόντο με ελάχιστα παραμορφωμένο τον Ήλιο, προκάλεσε έντονη διαμάχη και αντιδράσεις από την Ελλάδα, η οποία είχε ήδη χρησιμοποιούσε αυτό το σύμβολο για την επαρχία της Μακεδονίας, και η ΠΓΔΜ άλλαξε τη σημαία της στο σημερινό σχέδιο. Έπειτα από την συμφωνία των Πρεσπων, η Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας απαρνήθηκε τον Ήλιο της Βεργίνας ως εθνικό σύμβολο αναγνωρίζοντας την ελληνικότητα του συμβόλου.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]