Σημαία της Σοβιετικής Σοσιαλιστικής Δημοκρατία του Καζακστάν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Σοβιετική Σοσιαλιστική Δημοκρατία του Καζακστάν
(Καζακστάν)
Χρήση Αστική και Κρατική σημαία και σύμβολο
Αναλογία 1:2
Υιοθετήθηκε 24 Ιανουαρίου 1953
Σχεδιασμός Μια κόκκινη σημαία με μπλε ρίγα (δύο ένατα) και ένα χρυσό σφυροδρέπανο με ένα χρυσό κόκκινο αστέρι στο άνω μέρος. 
Αντίστροφη πλευρά της σημαίας μετά το 1980. 
Χρήση Αντίστροφη σημαία
Αναλογία 1:2

Η σημαία της Σοβιετικής Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας του Καζακστάν εγκρίθηκε από την κυβέρνηση της ΣΣΔ του Καζακστάν στις 24 Ιανουαρίου 1953. Αυτή η σημαία βασίζεται στην σημαία της Σοβιετικής Ένωσης, αλλά με τις τρεις οριζόντιες ρίγες, όπου το μπλε στο κάτω μέρος καταλαμβάνει τα δύο ένατα της σημαίας. Υπάρχει ένα σφυροδρέπανο κοντά στο κέντρο.[1]

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Από το 1937 έως το 1940, η σημαία ήταν κόκκινη με ένα χρυσό σφυροδρέπανο στην επάνω αριστερή γωνία, με τις επιγραφές QAZAQ SSR στο λατινικό αλφάβητο και την КАЗАХСКАЯ ССР στο κυριλλικό αλφάβητο (KAZAKHSKAYA SSR) σε χρυσό χρώμα. Οι επιγραφές είχαν την γραμματοσειρά sans-serif και βρισκόντουσαν κάτω από το σφυροδρέπανο. 

Η δεύτερη σημαία ήταν κόκκινη με χρυσό σφυροδρέπανο στην επάνω αριστερή γωνία, με τους Κυριλλικούς χαρακτήρες Казак ССР (Kazak SSR) και Казахская ССР (Kazakhskaya SSR) σε χρυσό χρώμα δεξιά από το σφυροδρέπανο. Η δεύτερη σημαία εγκρίθηκε στις 10 Νοεμβρίου 1940, όταν υιοθετήθηκε ένας νόμος για την γραφή της Καζακικής γλώσσας στο κυριλλικό αλφάβητο, και έτσι τροποποιήθηκε αναλόγως η επιγραφή στο έμβλημα.[2]

Σημαία της Καζακικής ΣΣΔ (1937-1940)
Σημαία της Καζακικής ΣΣΔ (1940-1953)

Στις 24 Ιανουαρίου 1953, η νέα σημαία της Καζακικής ΣΣΔ εγκρίθηκε από το Διάταγμα του Προεδρείου του Ανωτάτου Σοβιέτ της Καζακικής ΣΣΔ. Η σημαία ήταν βασισμένη στην σημαία της Σοβιετικής Ένωσης, με την μπλε οριζόντια λωρίδα στο κάτω μέρος του υφάσματος. Το πλάτος της μπλε ζώνης είναι ίσο με το 2/9 του πλάτους της σημαίας, ενώ το κόκκινο κάτω μέρος καταλαμβάνει το 1/9 του πλάτους της σημαίας.

Οι κανονισμοί της κρατικής σημαίας της Καζακικής ΣΣΔ υιοθετήθηκαν στις 28 Αυγούστου 1981. Καθόρισε τις αναλογίες του σφυροδρέπανου και του κόκκινου αστεριού.

Η σημαία παρέμεινε σε χρήση ως η πρώτη σημαία του ανεξάρτητου Καζακστάν, μέχρι την υιοθέτηση της νέας σημαίας στις 4 Ιουνίου 1992. 

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]