Σημαία της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Η σημερινή μορφή της σημαίας

Η σημαία της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ (ΛΔΝ) είναι το επίσημο κρατικό σύμβολο της μη αναγνωρισμένης Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ, μαζί με το εθνόσημο και τον ύμνο.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μια από τις σημαίες που χρησιμοποιήθηκαν στα συλλαλητήρια (σημαία "Ιντερντβιζενίγια" με αναλογία 2:3)[1][2]
Η σημαία της Ουκρανικής περιφέριεας Ντονέτσκ[3]; καθώς και έμβλημα των ομάδων Ελεύθερο Ντονμπάς και άλλων.

Αρχικά υπήρξε μια κόκκινη-μπλε-μαύρη σημαία[4] δημιουργήθηκε από τον Ντμίτρι και τον Βλαντιμίρ Κορνίλοφ για το Διεθνές Ρουχ του Ντονμπάς[4]. Η σημαία ήταν μια τροποποιημένη έκδοση της σημαίας της Ουκρανικής ΣΣΔ, με μόνη διαφορά τη προσθήκη μιας μαύρης λωρίδας, που συμβολίζει τα κοιτάσματα άνθρακα, ενώ η σημαία δεν περιλάμβανε το σφυροδρέπανο[4]. Στη συνέχεια, ο οργανισμός "Δημοκρατία του Ντονέτσκ" τροποποίησε τη σημαία και πρόσθεσε ένα δικέφαλο αετό[4].

Σημαία του οργανισμού «Δημοκρατία του Ντονέτσκ» (2005 — άνοιξη 2014)
Σημαία για το δημοψήφισμα (Μάιος του 2014)
Παραλλαγή της σημαίας, χωρίς τις επιγραφές

Η πρώτη σημαία της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ δημιουργήθηκε την άνοιξη του 2014 από την οργάνωση Δημοκρατία του Ντονέτσκ, η οποία έβαλε στη σημαία τις λέξεις ДОНЕЦКАЯ (ντονέτσκαγια, μετάφραση: του Ντονέτσκ) και РЕСПУБЛИКА (ρεσπούμπλικα, δημοκρατία), γραμμένες στα ρωσικά, πάνω και κάτω από το εθνόσημο, αντίστοιχα. Γενικά, αυτή η σημαία, με τη σειρά της, βασιζόταν στη σημαία της οργάνωσης που χρησιμοποιούταν από την έναρξή της. Η μόνη διαφορά ήταν η αλλαγή του εθνόσημου. Σε αντίθεση με την πρωτόγονη εικόνα που χρησιμοποιήθηκε νωρίτερα, το οικόσημο στη νέα σημαία αντέγραψε σχεδόν πλήρως το εθνόσημο της Ρωσικής Ομοσπονδίας (με μικρές αλλαγές και προσθήκες). Αυτή η έκδοση της σημαίας χρησιμοποιήθηκε τόσο ως σημαία του οργανισμού όσο και ως κρατική σημαία μέχρι τις 21 Ιουνίου 2014, ενώ στην πραγματικότητα χρησιμοποιήθηκε μέχρι το τέλος του καλοκαιριού του 2014.

Πριν από το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ της 11ης Μαΐου 2014, σε αφίσες της εκστρατείας για το δημοψήφισμα χρησιμοποιήθηκε μια νέα έκδοση της σημαίας, όπου χρησιμοποιήθηκε ένας δικέφαλος αετός που κρατούσε ασπίδα στα πόδια του[5][6][7]. Γενικά, ένας τέτοιος αετός (ή κάτι παρόμοιο) χρησιμοποιήθηκε ή χρησιμοποιείται στα εμβλήματα ορισμένων ρωσικών υπουργείων και τμημάτων (για παράδειγμα, το Υπουργείο Πολιτισμού και η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ελέγχου Φαρμάκων).

Η νέα σημαία εγκρίθηκε στις 21 Ιουνίου 2014, χρησιμοποιώντας το εθνόσημο χωρίς το αυτοκρατορικό στέμμα και με κάποιες άλλες αλλαγές. Σε αντίθεση με τις προηγούμενες εκδόσεις του πέλματος, ο αετός στο έμβλημα είναι απλά απών. Μετά την αλλαγή, η σημαία έφερε την επιγραφή «ДОНЕЦКАЯ НАРОДНАЯ» (ντονέτσκαγια ναρόντναγια) πάνω και το «РЕСПУБЛИКА» (ρεσπούμπλικα) κάτω[8].

Η τρέχουσα σημαία εγκρίθηκε από το νόμο της 27ης Φεβρουαρίου 2018 αρ. 216-ΙΝΣ. Σύμφωνα με τον νόμο, η σημαία είναι το τρίχρωμο μαύρο-μπλε-κόκκινο χωρίς πρόσθετα χαρακτηριστικά[9].

Στις 19 Οκτωβρίου 2018 (Ημέρα Σημαίας της ΛΔΝ) αποκαλύφθηκε μια σημαία σε ένα από τους πύργους του εργοστασίου παραγωγής Ζουέφσκαγια που ανήκει στην εταιρεία Ενέργκια Ντονμπάς. Το εργοστάσιο βρίσκεται στην πόλη Ζουγκρές.

Εξήγηση χρωμάτων της σημαίας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  •      Το μαύρο χρώμα συμβολίζει τη γόνιμη γη της Νέας Ρωσίας και τον άνθρακα του Ντονμπάς.
  •      Το μπλε χρώμα συμβολίζει το λαϊκό πνεύμα και τα νερά της Αζοφικής θάλασσας.
  •      Το κόκκινο χρώμα συμβολίζει το αίμα που χύθηκε για την ελευθερία του λαού[10].

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Фотография флага
  2. Фотография флага
  3. Фотография флага
  4. 4,0 4,1 4,2 4,3 Александр Чаленко (18 Νοεμβρίου 2015). «25 лет Интердвижению Донбасса. Вспоминает Владимир Корнилов». ukraina.ru (στα Ρωσικά). Украина.ру. Ανακτήθηκε στις 28 Μαΐου 2017. Флаг придумали мы с братом. И сошлись на нём довольно быстро, исходя из контекста всеукраинской идеологической борьбы. Дело в том, что к периоду незалежности боролись две концепции — либо принять в качестве символа Украины петлюровско-скоропадский сине-жёлтый флаг, либо же оставить красно-синий флаг УССР (пусть даже без звезды и серпа с молотом). <…> К красно-синему мы добавили чёрную полоску, символизирующую уголь нашего края. Это и стало знаменем Интердвижения, под которым мы устраивали все митинги. <…> Позже организация «Донецкая республика» перевернула наш флаг и добавила двуглавого орла. 
  5. http://www.greanvillepost.com/wp-content/uploads/2015/02/donetskBillboard-referendums.Karl-Ludwig-Poggemann.flickr.jpg
  6. «Αρχειοθετημένο αντίγραφο». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 27 Μαρτίου 2017. Ανακτήθηκε στις 7 Δεκεμβρίου 2018. 
  7. http://ic.pics.livejournal.com/exigasnae/69251866/1925/1925_600.jpg
  8. Депутаты ДНР утвердили герб и флаг республики
  9. «Закон Донецкой Народной Республики О Государственном флаге Донецкой Народной Республики. (Принят Постановлением Народного Совета 09.02.2018 г.)» (PDF). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 14 Μαΐου 2018. Ανακτήθηκε στις 7 Δεκεμβρίου 2018. 
  10. «Черно-красно-синий — самый сильный». Откуда взялся флаг Донецкой «республики».