Σημαία της Κοινοπολιτείας των Εθνών

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Η σημαία της Κοινοπολιτείας των Εθνών έχει στο κέντρο το σύμβολο της Κοινοπολιτείας σε χρώμα χρυσό, το οποίο βρίσκεται σε φόντο μπλε. Οι διαστάσεις της είναι 1:2. Τα ακόντια που περιβάλλουν την υδρόγειο σχηματίζουν το γράμμα 'C' για το 'Commonwealth', ωστόσο ο αριθμός τους (61) δεν έχει καμία ιδιαίτερη σημασία.

Η σημαία προήλθε από τριγωνικά σημαιάκια για αυτοκίνητα, που φτιάχτηκαν για πρώτη φορά για τη διάσκεψη των αρχηγών κυβερνήσεων από τις χώρες-μέλη του διεθνούς οργανισμού, το 1973 στην Οτάβα. Δύο Καναδοί ανέλαβαν την πρωτοβουλία να σχεδιάσουν τη σημαία: Ο Γενικός Γραμματέας της Κοινοπολιτείας Άρνολντ Σμιθ και ο Πρωθυπουργός Πιερ Τριντό.

Υψώνεται στο παλάτι του Μάρλμποροου στο Λονδίνο, την έδρα του Γραμματέα της Κοινοπολιτείας και για μικρό χρονικό διάστημα σε τόπους όπου διοργανώνονται συναντήσεις, όπως παραδείγματος χάρη σε συναντήσεις αρχηγών κυβερνήσεων.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση του Καναδά τονίζει ότι η σημαία πρέπει να χρησιμοποιείται κατά τους εορτασμούς της Ημέρας της Κοινοπολιτείας και όχι η Σημαία της Ένωσης.[1] Ωστόσο, η ίδια σημαία υψώνεται σε κυβερνητικό κτίριο στο Εδιμβούργο την Ημέρα της Κοινοπολιτείας.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Flag of the Commonwealth of Nations της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).