Σημαία της Επικράτειας Αυστραλιανής Πρωτεύουσας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Σημαία της Επικράτειας Αυστραλιανής Πρωτεύουσας. Λόγος 1:2

Η σημερινή σημαία της Επικράτειας Αυστραλιανής Πρωτεύουσας καθιερώθηκε επίσημα από την νομοθετική συνέλευση του διαμερίσματος το 1993. Η χρήση της ως επίσημης σημαίας για όλη την Αυστραλία υποστηρίζεται από πολλούς Αυστραλούς.

Η σημαία διαφέρει από τις αυστραλιανές πολιτειακές σημαίες στο ότι δεν έχει την προσθήκη της βρετανικής σημαίας μαζί με άλλα σύμβολα. Παρουσιάζει ομοιότητες με τη [σημαία της Βόρειας Επικράτειας]]. Στη σημαία χρησιμοποιούνται τα χρώματα της πόλης της Καμπέρα (μπλε και χρυσαφί , τα οποία επίσης χρησιμοποιούνται στην αυστραλιανή σημαία). Ο Σταυρός του Νότου εμφανίζεται με τη μορφή πέντε λευκών αστεριών σε μπλε πλαίσιο στο προσίστιο τμήμα, ενώ στο κέντρο του χρυσαφί πεδίου στο δεξί μέρος που ίπταται είναι το τροποποιημένο εθνόσημο της Πόλης της Καμπέρα, στο οποίο βλέπουμε δύο κύκνους, έναν μπλε και έναν λευκό, αριστερά και δεξιά του εθνόσημου. Η σημαία σχεδιάστηκε από τον Ίβο Όστιν.

Παρότι η Επικράτεια Αυστραλιανής Πρωτεύουσας υπάρχει από το 1909 της παραχωρήθηκε αυτοδιοίκηση μόλις το 1989 και δεν είχε μέχρι τότε δική της σημαία. Συνακόλουθα η κυβέρνηση αποφάσισε ότι έπρεπε να υιοθετηθεί μια σημαία. Κατά τη διάρκεια των διαγωνισμών του 1988 και του 1992 για μία νέα πρόταση για σημαία, καλλιτέχνες και κάτοικοι της Επικράτειας Αυστραλιανής Πρωτεύουσας πρότειναν τα σχέδιά τους για τη νέα σημαία. Τελικά επικράτησε το σημερινό σχέδιο και το 1993 η σημαία εγκρίθηκε επίσημα από τη νομοθετική συνέλευση της Επικράτειας.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]