Σημαία της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αστική σημαία της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, διαστάσεις 3:5.
Κρατική σημαία της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, διαστάσεις 3:5.

Η σημαία του κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας έχει διαστάσεις 3:5 είτε χρησιμοποιείται από τους πολίτες (αστική σημαία) είτε από τις κυβερνητικές αρχές (κρατική σημαία). Καθιερώθηκε το 1953.

Αστική σημαία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η σημαία των πολιτών (Landesflagge) αποτελείται από τρεις ισομεγέθεις λωρίδες, χρώματος πράσινου (επάνω), λευκού (στη μέση) και κόκκινου (κάτω). Η επίσημη καθιέρωσή της έγινε στις 10 Μαρτίου του 1953. Ήταν ήδη σε χρήση, δύο χρόνια μετά την ίδρυση της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας[1],από το 1948.

Κρατική σημαία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η σημαία που χρησιμοποιούν οι κρατικές αρχές (Landesdienstflagge) επίσης καθιερώθηκε το Μάρτιο του 1953 και είναι η αστική σημαία με το έμβλημα της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας στη μεσαία λευκή λωρίδα. Ο θυρεός που εικονίζεται στη σημαία είναι ασύμμετρος. Βασικό μέρος του είναι ένα άλογο.

Προέλευση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η σημαία αποτελεί συνδυασμό των σημαίων των δύο πρώην επαρχιών της Πρωσσίας, που ενώθηκαν και δημιούργησαν το σημερινό κρατίδιο: τη Βόρεια Ρηνανία και τη Βεστφαλία.

Σημαίες των άλλοτε επαρχιών της Πρωσσίας:
Βόρεια Ρηνανία (1822-1946) Βεστφαλία (1815-1946)

Παρόμοιες σημαίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Government of North Rhine-Westphalia (10 Μαρτίου 1953). «Gesetz über die Landesfarben, das Landeswappen und die Landesflagge» (στα Γερμανικά). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 12 Μαρτίου 2005. Ανακτήθηκε στις 10 Φεβρουαρίου 2008. 

Βλέπε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]