Σημαία της Βοϊβοντίνας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Βοϊβοντίνα
Σημαία
Ονομασία Σημαία της Βοϊβοντίνα
Αναλογία 1:2
Υιοθετήθηκε 27 Φεβρουαρίου 2004
Σχεδιασμός Οριζόντια τρίχωμη σημαία κόκκινου, μπλε και άσπρου χρώματος με ένα παραδοσιακό εθνόσημο, με τρία πεντάκτινα αστέρια
Παραδοσιακή σημαία
Ονομασία Παραδοσιακή σημαία της Βοϊβοντίνα
Αναλογία 2:3
Υιοθετήθηκε 15 Σεπτεμβρίου 2016
Σχεδιασμός Οριζόντια τρίχρωμη σημαία κόκκινου, μπλε και άσπρου χρώματος
Παραδοσιακή σημαία
Ονομασία Παραδοσιακή σημαία της Βοϊβοντίνα
Αναλογία 2:3
Υιοθετήθηκε 15 Σεπτεβρίου 2016
Σχεδιασμός Οριζόντια τρίχρωμη σημαία κόκκινου, μπλε και άσπρου χρώματος με το παραδοσιακό εθνόσημο της Βοϊβοντίνας

Υπάρχουν δύο σημαίες για επίσημη χρήση στην Αυτόνομη Επαρχία της Βοϊβοντίνας, η Σημαία της Βοϊβοντίνας και η Παραδοσιακή σημαία της Βοϊβοντίνα.[1] Οι δύο σημαίες έχουν ισοδύναμο καθεστώς στην απόφαση της επαρχιακής συνέλευσης για την εμφάνιση και τη χρήση συμβόλων και παραδοσιακών συμβόλων της ΑΔ της Βοϊβοντίνας που εγκρίθηκε το 2016.[2]

Τόσο η σημαία όσο και η παραδοσιακή σημαία της Βοϊβοντίνα βασίζονται στη σερβική τρίχρωμη σημαία.[3] Αποτελείται από τρεις οριζόντιες δέσμες κόκκινου, μπλε και λευκού, με το μπλε τμήμα να είναι σημαντικά ευρύτερο στη σημαία ενώ στη παραδοσιακή σημαία τα τρία σκέλη να έχουν το ίδιο πλάτος. Το μπλε τμήμα της σημαίας της Βοϊβοντίνας περιέχει τρία κίτρινα αστέρια που αντιπροσωπεύουν τις τρεις γεωγραφικές περιοχές της Βοϊβοντίνα: Μπάτσκα, Βανάτο και Σρεμ.[4] Η σημαία της Βοϊβοντίνας εγκρίθηκε στις 27 Φεβρουαρίου 2004.[4] Η Παραδοσιακή σημαία της Βοϊβοντίνας έχει δύο παραλλαγές, με και χωρίς το παραδοσιακό έμβλημα της Βοϊβοντίνας στη μέση. Και οι δύο παραλλαγές έχουν την ίδια κατάσταση.[2] Η παραδοσιακή σημαία εγκρίθηκε στις 15 Σεπτεμβρίου 2016.[1]

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ιστορική σημαία της Σερβικής Βοϊβοντίνας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Σύμφωνα με το Σύνταγμα της Σερβικής Βοϊβοντίνας, η σημαία ήταν μια σερβική τρίχρωμη (κόκκινη-μπλε-άσπρη).[5]
  • Η σημαία της Σερβικής Βοϊβοντίνας εισήχθη το 1848,[6] και περιείχε ένα εθνόσημο που ήταν ουσιαστικά το αυτοκρατορικό εθνόσημο των Αυστριακών Αψβούργων, με το οικόσημο των Σέρβων (Σέρβος σταυρός) στο στήθος του μαύρου αετού. Ο φορέας του σερβικού εθνοσήμου ήταν ο αυστριακός μαύρος αετός, αντί του σερβικού λευκού, για να δείξει την πιστότητα του νεοσυσταθέντος Βοϊβοδάτου στην αυτοκρατορική αυλή της Βιέννης. Το έμβλημα προστέθηκε στο κιτρινόμαυρο φόντο. Έτσι η σημαία διέφερε από τη σημαία του Πριγκιπάτου της Σερβίας, η οποία χρησιμοποίησε τη σερβική εθνική τρίχρωμη και είχε διαφορετικό εθνόσημο στη μέση της σημαίας του.

Στις 17 Μαρτίου 2015, η συνέλευση της Βοϊβοντίνας δεν κατάφερε να πετύχει τα δύο τρίτα των ψήφων σχετικά με τη νομοθεσία περί παράλληλης χρήσης του ιστορικού οικόσημου και σημαίας από το 1848.[7]

Ανεπίσημη προταγμένη σημαία της δεκαετίας του 1990[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η μπλε-κίτρινη-πράσινη σημαία (κάθετη και οριζόντια) χρησιμοποιήθηκε ως ανεπίσημη σημαία της Βοϊβοντίνας από ορισμένα περιφερειακά πολιτικά κόμματα, όπως η Ένωση των Σοσιαλδημοκρατών της Βοϊβοντίνα, η Συμμαχία της Βοϊβοντίνα και άλλα. Αυτή η σημαία εισήχθη κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1990 όταν η Βοϊβοντίνα δεν είχε την επίσημη σημαία της) με την πρόταση να γίνει η μελλοντική σημαία της Βοϊβοντίνα.[8] Από την υιοθέτηση της επίσημης σημαίας της Βοϊβοντίνας το 2004, η προτεινόμενη σημαία εγκαταλείφθηκε ως ανεπίσημο σύμβολο της επαρχίας και σήμερα χρησιμοποιείται σποραδικά μόνο ως σημαία του κόμματος Ομάδα Σοσιαλδημοκρατών της Βοϊβοντίνας. Η προτεινόμενη σημαία της δεκαετίας του 1990 βασίζεται στην παρόμοια σημαία που χρονολογείται από τις 11 Μαΐου 1848, όταν υιοθετήθηκε ως σημαία των Σέρβων επαναστατών από την Σαϊκάσκα[8] (κεντρικό τμήμα της Βοϊβοντίνα, ανατολικά του Νόβι Σαντ). Πιο συγκεκριμένα, αυτή η σημαία χρησιμοποιήθηκε από το τάγμα Σάικας που ανήκε στο γερμανο-ιλλυρικό σύνταγμα της στρατιωτικής μεθόριου του Βανάτου. Ωστόσο, η αρχική σημαία είχε καφέ χρώμα αντί για πράσινο.[8] Υπάρχουν και οριζόντιες παραλλαγές της σημαίας.

Όσοι πρότειναν τη σημαία κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1990 υποστήριξαν ότι τα μπλε, κίτρινα και πράσινα χρώματα αντιπροσωπεύουν τον ουρανό, το καλαμπόκι και τη βοσκή (βοσκότοπο), αντίστοιχα. Μια άλλη ερμηνεία είναι ότι αυτά τα χρώματα αντιπροσωπεύουν τον ουρανό, τον ήλιο και τη γόνιμη γη της Βοϊβοντίνας, αντίστοιχα.

Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1990, αυτή η σημαία ήταν ένα από τα σύμβολα του περιφερειακού κινήματος της Βοϊβοντίνας που εναντιωνόταν στο καθεστώς του Μιλόσεβιτς στο Βελιγράδι. Σήμερα, αυτή η σημαία χρησιμοποιείται ως κομματική σημαία της Ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών της Βοϊβοντίνα, η οποία υποστηρίζει ότι η Βοϊβοντίνα θα πρέπει να γίνει συνιστώσα δημοκρατία της νέας περιφερειακής και ομοσπονδιακής Σερβίας.[8] Ωστόσο, ακόμη και αυτό το κόμμα χρησιμοποιεί τώρα την επίσημη σημαία της Βοϊβοντίνας, ως σύμβολο της περιοχής.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 Šinković, Norbert (15 Σεπτεμβρίου 2016). «Uz grb Vojvodine i trobojka srpska» (στα Serbo-Croatian). Radio Free Europe. Ανακτήθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου 2016. CS1 maint: Μη αναγνωρίσιμη γλώσσα (link)
  2. 2,0 2,1 «POKRAJINSKA SKUPŠTINSKA ODLUKA O IZGLEDU I KORIŠĆENJU SIMBOLA I TRADICIONALNIH SIMBOLA AUTONOMNE POKRAJINE VOJVODINE». Službeni liist AP Vojvodine (51). 15 September 2016. http://www.skupstinavojvodine.gov.rs/Strana.aspx?s=aktapv11. 
  3. «Vojvodina (Autonomous Province, Serbia)». Flagspot.net. Ανακτήθηκε στις 16 Οκτωβρίου 2012. 
  4. 4,0 4,1 «Zastava Vojvodine». Zastava Vojvodine. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 7 Αυγούστου 2022. Ανακτήθηκε στις 16 Οκτωβρίου 2012. 
  5. Projekti ustava za Vojvodovinu Srbiju nastali u toku srpskog narodnog pokreta 1848-1849 
  6. «Narodni muzej Pancevo». Muzej-pancevo.org.rs. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 21 Αυγούστου 2012. Ανακτήθηκε στις 16 Οκτωβρίου 2012. 
  7. http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/politika/aktuelno.289.html:539049-Demokrate-pogazile-rec-i-grb
  8. 8,0 8,1 8,2 8,3 «Vojvodina (Region, Yugoslavia [Serbia]): Political parties». 1uptravel.com. Ανακτήθηκε στις 16 Οκτωβρίου 2012. 

Περαιτέρω ανάγνωση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • "Leksiklopedija" (column), TV Novosti magazine, Belgrade, 1991.