Σημαία του Τουρκμενιστάν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Λόγος σημαίας: 2:3

Η σημαία του Τουρκμενιστάν καθιερώθηκε στις 24 Ιανουαρίου 2001. Την περιγράφουν πολλές φορές ως την πιο λεπτομερή σημαία στον κόσμο.

Περιγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αποτελείται από ένα πράσινο φόντο με μια κόκκινη λωρίδα κοντά στην πλευρά που ανεμίζει η σημαία. Η λωρίδα περιέχει πέντε σχέδια που χρησιμοποιούνται στην κατασκευή ταπήτων, τα οποία είναι επάνω από δύο διασταυρούμενα κλαδιά ελιάς. Στην πάνω γωνία υπάρχει μία λευκή ημισέληνος, σύμβολο της ελπίδας του λαού για το αύριο και πέντε πεντάκτινα αστέρια, επίσης σε λευκό. Τα πέντε αστέρια συμβολίζουν τις πέντε επαρχίες (Welayatlar) του Τουρκμενιστάν: Αχάλ, Μπαλκάν, Ντασχοβούζ, Λεμπάπ και Μαρύ. Το κόκκινο και πράσινο χρώμα συνδέονται παραδοσιακά και ιστορικά με τη χώρα. Οι πέντε τάπητες με παραδοσιακά σχέδια συμβολίζουν τις πέντε σημαντικές φυλές, καθώς επίσης τις θρησκευτικές και ηθικές αξίες και στο κέντρο βρίσκεται ένας γαλάζιος κύκλος με την απεικόνιση ενός αλόγου, τύπου Αχάλ-Τεκέ, που είναι πηγή υπερηφάνειας για το λαό της χώρας.

Οι πέντε φυλές είναι οι Τέκε, Γιομούτ, Αρσαρί, Τσοουντούρ και Σαρίκ.

Η χώρα έχει Σύνταγμα από τις 18 Μαΐου του 1992.

Πρώην σημαίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Προτού γίνει ανεξάρτητο από την ΕΣΣΔ το 1991, το Τουρκμενιστάν είχε μια σημαία παρόμοια με όλες τις άλλες σοβιετικές δημοκρατίες. Μετά την ανεξαρτησία, υιοθετήθηκε μια σημαία, παρόμοια με τη σημερινή, στις 19 Φεβρουαρίου του 1992. Ωστόσο, τα σχέδια στα αριστερά ήταν διαφορετικά. Το 1997 τα σχέδια άλλαξαν ξανά και το 2001 η σημαία έλαβε την σημερινή της μορφή.

Πολεμικές σημαίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]