Σημαία του Πακιστάν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Σημαία του Πακιστάν. Λόγος: 2:3

Η εθνική σημαία του Πακιστάν σχεδιάστηκε από τον Σάιντ Αμίρ-ουντ-Ντιν Κεντβάι και είναι βασισμένη στη σημαία του 1906 του Πανινδικού Μουσουλμανικού Συνδέσμου. Καθιερώθηκε στις 11 Αυγούστου 1947, τρεις ημέρες πριν από την ανεξαρτησία της χώρας.[1][2][3] Η σημαία είναι γνωστή κοινώς ως Σαμπζ Χιλαλί Παρτσάμ (στην κυριολεξία: Πράσινη σημαία με ημισέληνο) και Παρτσάμ-ε-Σιτάρα ο Χιλάλ (που σημαίνει: Η σημαία της ημισελήνου και του άστρου.).

Συμβολισμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πολιτική σημαία του Πακιστάν.
Ναυτική σημαία του Πακιστάν.

Η σημαία αποτελείται από ένα σκούρο πράσινο φόντο, που συμβολίζει τη μουσουλμανική πλειοψηφία στο Πακιστάν και από μια κάθετη λευκή λωρίδα στο μέρος όπου κυματίζει η σημαία, στην αριστερή πλευρά, για τις μη μουσουλμανικές μειονότητες. Στο κέντρο βρίσκεται ένα λευκό πεντάκτινο αστέρι, σύμβολο του φωτός και των γνώσεων, καθώς και μία λευκή ημισέληνος.[4]

Οι παραστάσεις καθώς και τα χρώματα της σημαίας είναι τυπικά ισλαμικοί συμβολισμοί, ενώ συμβολίζουν επίσης την ειρήνη και την ευημερία, καθώς και τα δικαιώματα των θρησκευτικών μειονοτήτων της χώρας.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Pakistan Flag specification: Resolution Passed by Constituent Assembly». Pakistan.org. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 12 Νοεμβρίου 2007. Ανακτήθηκε στις 11 Δεκεμβρίου 2007. 
  2. «Parliamentary History». National Assembly of Pakistan. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 24 Οκτωβρίου 2007. Ανακτήθηκε στις 11 Δεκεμβρίου 2007. 
  3. «Parliamentary History of Pakistan» (PDF). Parliamentary Division, Government of Pakistan. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 16 Φεβρουαρίου 2008. Ανακτήθηκε στις 11 Δεκεμβρίου 2007. 
  4. «Basic Facts». Ministry of Information and Broadcasting, Government of Pakistan. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 27 Μαρτίου 2012. Ανακτήθηκε στις 11 Δεκεμβρίου 2007.