Σημαία του Μονακό

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Λόγος: 4:5 (ή 2:3), καθιερώθηκε στις 4 Απριλίου του 1881

Η εθνική σημαία του Μονακό αποτελείται από δύο ισομεγέθεις οριζόντιες λωρίδες χρώματος κόκκινου (στην κορυφή) και λευκού. Είναι παρόμοια με τη σημαία της Ινδονησίας, η οποία είναι μακρύτερη και με τη σημαία της Πολωνίας, η οποία είναι λευκή στο πάνω μέρος και κόκκινη. Τα χρώματα στη σημαία προέρχονται από τη δυναστεία των Γκριμάλντι, η οποία χρονολογείται τουλάχιστον από το 1339 , ωστόσο το σχέδιο στη σημαία τροποποιήθηκε με το πέρασμα των αιώνων.

Η αρχική σημαία του Μονακό έμοιαζε με τη σημερινή κρατική σημαία, όμως έφερε μια αρχαιότερη έκδοση του εθνοσήμου της μικρής χώρας.

Η απλούστερη έκδοση της σημαίας καθιερώθηκε στις 4 Απριλίου του 1881.

Ένα άλλο σχέδιο, με σχήματα- σύμβολα των Γκριμάλντι, χρησιμοποιήθηκε ιδίως το 1600 και απαντάται ακόμα και σήμερα σε βασιλικές φωτογραφίες. Η χρήση του δεν είναι θεσμοθετημένη αλλά είναι ανεπίσημη σημαία.

Κρατική σημαία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η κρατική σημαία του Μονακό αποτελείται από το εθνόσημο της χώρας σε λευκό φόντο και υψώνεται σε κυβερνητικά κτίρια, στο Πριγκιπικό Μέγαρο και ως έμβλημα στη θαλαμηγό του Πρίγκιπα.

Πριγκιπικό έμβλημα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Πριγκιπικό έμβλημα αποτελείται από το στέμμα του Μονακό πάνω από δύο αντίστροφα γράμματα A σε λευκό φόντο και χρησιμοποιήθηκε ως η προσωπική σημαία του Πρίγκιπα Αλβέρτου Β΄, σε αυτοκίνητα με τα οποία ταξίδευε.

Παρόμοιες σημαίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η σημαία μοιάζει με αυτήν της Πολωνίας, που όμως έχει αντίστροφα τα χρώματα, και της Ινδονησίας, η οποία διαφέρει ως προς τις αναλογίες.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]