Σημαία της Παραγουάης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Εθνική σημαία και σύμβολοΗ σημαία έχει διαφορετικά σχέδια στην εμπρόσθια και την πίσω όψη Η σημαία της Παραγουάης: Εμπρόσθια όψη. Λόγος: 3:5
Εθνική σημαία και σύμβολοΠίσω όψη της σημαίας Πίσω όψη της σημαίας της Παραγουάης. Λόγος: 3:5

Η σημαία της Παραγουάης κατέχει την παγκόσμια πρωτοτυπία να έχει διαφορετικό έμβλημα στην πίσω όψη από ό,τι στη μπροστινή.

Κάθε πλευρά της σημαίας αποτελείται από τρεις ισομεγέθεις οριζόντιες λωρίδες, χρώματος κόκκινου, λευκού και μπλε, με ένα έμβλημα στο κέντρο της λευκής λωρίδας. Το έμβλημα στην μπροστινή πλευρά είναι το εθνόσημο της Παραγουάης. Αυτό έχει ένα κίτρινο αστέρι με πέντε ακτίνες, το οποίο περιβάλλεται από ένα πράσινο στεφάνι. Το στεφάνι έχει γύρω του τις λέξεις REPUBLICA DEL PARAGUAY («Δημοκρατία της Παραγουάης»), εντός δύο ομόκεντρων κύκλων.

Η σφραγίδα του Υπουργείου Οικονομικών είναι το έμβλημα που υπάρχει στην ανάποδη πλευρά. Αυτό αποτελείται από ένα κίτρινο λιοντάρι, που βρίσκεται κάτω από έναν Φρυγικό σκούφο και τις λέξεις Paz y Justicia («Ειρήνη και Δικαιοσύνη») ξανά σε δύο κύκλους.

Το σχέδιο της σημαίας απλοποιήθηκε τα έτη 1991 και 2013 (την τελευταία φορά με την αφαίρεση του κόκκινου χρώματος από τον κύκλο που βρίσκεται στη μεσαία λευκή λωρίδα, κάτι που θύμιζε τη δικτατορία του Αλφρέδο Στρέσνερ).[1]

Ιστορικές σημαίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]