Σεϊτάνια Σάμου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Το Μικρό και Μεγάλο Σεϊτάνι βρίσκονται στο Βορειοδυτικό τμήμα του νησιού Σάμος και έχουν ενσωματωθεί στο δίκτυο Natura 2000 [1] καθώς στην περιοχή αυτή εντοπίζονται φώκες Monachus-Monachus ή αλλιώς Μεσογειακή φώκια αλλά και δύο ακόμη σπάνια είδη : Κονσολίντα της Σάμου [2] και Πεταλούδα της Ρόδου [3] . Πρόκειται για Natura,συνεπώς δεν επιτρέπονται οι ανθρώπινες παρεμβάσεις και έτσι οι παραλίες είναι προσβάσιμες μόνο περπατώντας ή δια θαλάσσης. Το μονοπάτι που καταλήγει στο Μικρό Σεϊτάνι και εκείνο που ενώνει τις δύο παραλίες είναι πετρώδες και γι'αυτό προϋποθέτει ανάλογο εξοπλισμό από την πλευρά των επισκεπτών . Το όνομά τους προέρχεται από την τούρκικη λέξη Şeytan (διάβολος) και αυτό γιατί το φαράγγι Κακοπέρατο που περιβάλλει τα δύο σεϊτάνια δημιουργεί περίεργους ήχους όταν φυσάει, τους οποίους οι Τούρκοι, που αγκυροβολούσαν εκεί τον 19ο αι., πίστευαν πως τους προξενούσε ο διάβολος. Τόσο το Μικρό όσο και το Μεγάλο 'Διαβολολίμανο'[4] έχουν απότομη διαβάθμιση , χαμηλή θερμoκρασία νερού και ο βυθός τους αποτελείται από άμμο και βότσαλο.


Μικρό Σεϊτάνι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Μικρό Σεϊτάνι έχει μήκος 60 μέτρα και μέσο πλάτος 25 μέτρα. Η διαδρομή υπολογίζεται στα 10-20 λεπτά από τον πλησιέστερο, στην έναρξη του μονοπατιού, δρόμο στον οποίο μπορούν να εισέλθουν οχήματα (1 χιλιόμετρο).

Μεγάλο Σεϊτάνι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Μεγάλο Σεϊτάνι έχει μήκος 470 μέτρα, μέσο πλάτος 17 μέτρα και απέχει 35-45 λεπτά περπάτημα από το Μικρό ( 2 χιλιόμετρα ).Αξίζει, επίσης , να σημειωθεί πως πρόκειται για την βορειοδυτικότερη γνωστή παραλία του νησιού.

Μεγάλο Σεϊτάνι Σάμου
Μεγάλο Σεϊτάνι Σάμου

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]