Σεσίλη Γιοχάνσνταττερ της Σουηδίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Σεσίλη Γιοχάνσνταττερ της Σουηδίας
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1145
ΘρησκείαΚαθολική Εκκλησία
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταμοναχή
Οικογένεια
ΣύζυγοςΚνούτος Α΄ της Σουηδίας
ΤέκναΈρικ Ι΄ της Σουηδίας
Sigrid Knutsdotter[1]
ΓονείςΓιόχαν Σβέρκερσσον ο πρεσβύτερος

Η Σεσίλη Γιοχάνσνταττερ της Σουηδίας είναι το πιθανότερο όνομα της συζύγου του Κνούτου Α΄ της Σουηδίας και της μητέρας του Έρικ Ι΄ της Σουηδίας, παρά το γεγονός ότι ήταν βασίλισσα της Σουηδίας για περισσότερα από 20 χρόνια οι πληροφορίες για την ίδια είναι ελάχιστες, δεν είναι γνωστά ούτε τα ονόματα των γονέων της ούτε οι ημερομηνίες γέννησης και θανάτου της, ο Κνούτος Α΄ σε επιστολή του στον πάπα Κλήμης Γ΄ αναφέρει ότι η σύζυγος του ανήκει στην υψηλότερη τάξη κάτι που σημαίνει ότι πιθανότατα θα ήταν μέλος κάποιας από τις δυο αντίπαλες βασιλικές δυναστείες. [2]

Αμφισβητούμενη καταγωγή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μερικές πηγές την αναφέρουν σαν κόρη του Γιόχαν γιου του Σβέρκερ Α΄ της Σουηδίας σύμφωνα με μια υπόθεση που αναδείχτηκε τον 14ο αιώνα, [3] το κείμενο αναφέρει ότι η μητέρα του Έρικ του Αγίου του πεθερού της επίσης με το όνομα Σεσίλη ήταν αδελφή του Ουλφ Γιαρλ και του Κολ και κόρη πιθανότατα του Μπλοτ-Σβεν, το γενεαλογικό δέντρο έκανε σύγκριση με τους γιους του Γιόχαν Σβέρκενσον Ουλφ, Κολ και Βορισλάβ αναφέροντας και μια κόρη την Σεσίλη η οποία ήταν πιθανότατα η σύζυγος του Κνούτου Α΄ και η μητέρα του Έρικ Ι΄. [4] Άλλοι ιστορικοί αναφέρουν ότι ένας γάμος ανάμεσα στις δυο αντίπαλες βασιλικές οικογένειες ήταν απίθανο να γίνει τότε στην Σουηδία σύμφωνα με μια εναλλακτική υπόθεση η Σεσίλη ήταν κόρη κάποιου Κνούτου γιου της Ίνγκεμποργκ κόρης του Σινγκβάρντ, τα ονόματα και των τριών προσώπων καταγράφονται ως δωρητές στο αβαείο του Βάρφρουμπεργκ, [5] άλλοι νεώτεροι συγγραφείς καταγράφουν την Σεσίλη σαν κόρη του Γιαρλ Μπίργιερ Μπρόσα. [6]

Βασίλισσα της Σουηδίας με το μοναδικό γνωστό περιστατικό της ασθένειας της[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παντρεύτηκε τον Σουηδό πρίγκιπα Κνούτο Έρικσον (1160) αλλά η δολοφονία του πεθερού της Έρικ του Αγίου την ίδια χρονιά την ανάγκασε να δραπετεύσει σε μοναστήρι, 7 χρόνια αργότερα με την άνοδο του συζύγου της στον θρόνο της Σουηδίας η ίδια έγινε βασίλισσα της Σουηδίας. Δεν υπάρχει τίποτα γνωστό γύρω από την ίδια την μακρά περίοδο που ήταν βασίλισσα, καταγράφεται μονάχα ένα περιστατικό γύρω στο 1190 που αρρώστησε πολύ βαριά και ικέτευε τον θεό να μην πεθάνει με όρκο να περάσει την υπόλοιπη ζωή της σε μοναστήρι. Η Σεσίλη τελικά έγινε καλά αλλά δεν ήθελε ούτε η ίδια ούτε ο σύζυγος της να πάει σε μοναστήρι γι'αυτό ο Κνούτος έστειλε αίτημα στον πάπα Κελεστίνο Γ΄ (1193)[7] προκειμένου να επιτρέψει στην Σεσίλη να απαλλαγεί από τον όρκο της επειδή χρειαζόταν την συμμαχία της οικογένειας της για να πολεμήσει τους παγανιστές στην Βαλτική Θάλασσα, [8] το περιεχόμενο της επιστολής δεν ήταν σαφές και ο πάπας ζήτησε περισσότερες διευκρινήσεις.[9] Η τύχη της είναι άγνωστη στην συνέχεια όπως και το έτος θανάτου της, με τον σύζυγο της βασιλιά Κνούτο απέκτησε 4 γιους απο τους οποίους οι 3 σκοτώθηκαν αργότερα σε μάχη κατά του σφετεριστή βασιλιά Σβέρκερ Β΄ της Σουηδίας, ο μοναδικός γιος της που επέζησε ήταν ο Έρικ ο οποίος ανέτρεψε τον Σβέρκερ και έγινε βασιλιάς ως Έρικ Ι΄ της Σουηδίας.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 1. Ανακτήθηκε στις 2  Οκτωβρίου 2016.
 2. Philip Line, Kingship and state formation in Sweden 1130-1290. Leiden: Brill, 2007, pp. 495-6.
 3. Ahnlund, "Vreta klosters äldsta donatorer", p. 345.
 4. Schück, "Från Viby till Bjälbo", pp. 198-9.
 5. Philip Line, Kingship and State Formation in Sweden 1130-1290. Leiden: Brill, 2007, p. 495.
 6. Kjellberg, "Erik den heliges ättlingar", p. 369.
 7. Lars O. Lagerqvist (1982). "Sverige och dess regenter under 1.000 år",("Sweden and its rulers during 1000 years"). (in Swedish). Albert Bonniers Förlag AB.
 8. Hans Gillingstam, "Knut Eriksson", Svenskt biografiskt lexikon
 9. Nils Ahnlund, "Vreta klosters äldsta donatorer", Historisk tidskrift 65, 1945, p. 308.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 • Adolfsson, Mats När borgarna brann - svenska uppror (Stockholm: Natur & Kultur, 2007)
 • Larsson, Mats G. Götarnas riken : upptäcktsfärder ill Sveriges enande (Bokförlaget Atlantis AB. 2002)

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Cecilia Johansdotter of Sweden της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).