Σεργκέι Στέρνενκο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Σεργκέι Στέρνενκο
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Сергій В'ячеславович Стерненко (Ουκρανικά)
Γέννηση20  Μαρτίου 1995
Sadove
ΨευδώνυμοMC Esdabes και Esdabes
Χώρα πολιτογράφησηςΟυκρανία
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΟυκρανικά
ΣπουδέςOdesa Applied College of Economics, Law and Hotel and Restaurant Business. (έως 2016)
Πανεπιστήμιο της Οδησσού (έως 2019)
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητακοινωνικός ακτιβιστής
βίντεο μπλόγκερ
εθελοντής
δημόσιο πρόσωπο
ράπερ
παρουσιαστής
νομικός
πολιτικός
Πολιτική τοποθέτηση
Πολιτικό κόμμα/ΚίνημαRight Sector
Στρατιωτική σταδιοδρομία
Πόλεμοι/μάχεςΕυρωμαϊντάν, Ουκρανική επανάσταση 2014 και Μάχη του Κιέβου (2022)
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΒραβεύσειςMedal "For sacrifice and love of Ukraine" (2016)[1]
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Σεργκέι Στέρνενκο (ουκρανικά: Сергій Стерненко‎‎) (ημερομηνία γέννησης: 20 Μαρτίου 1995) είναι Ουκρανός φυλακισμένος [2] [3] πολιτικός ακτιβιστής και δικηγόρος, επικεφαλής της ΜΚΟ "Νεμπάιντουζι", πρώην μέλος του διοικητικού συμβουλίου και επικεφαλής του περιφερειακού τμήματος του "Δεξιού Τομέα" της Οδησσού. Συμμετείχε ενεργά στην ουκρανική επανάσταση του 2014. Ήταν ένας από τους ιδρυτές της " Λαϊκής Κάθαρσης ", και YouTuber.

Ο Σεργκέι ήταν θύμα τριών απόπειρων δολοφονίας. [4] Το 2018, προβλήθηκε στα μέσα ενημέρωσης μετά την τρίτη προσπάθεια να του επιτεθούν. Πιστεύεται ότι το «κυνήγι» διοργανώθηκε από υποστηρικτές του Αντί-μαϊντάν και τους υποστηρικτές τους. Κατά τη διάρκεια της αυτοάμυνας, ένας από τους δύο επιτιθέμενους πέθανε και ο δεύτερος διέφυγε στο εξωτερικό. [5]

Ως αποτέλεσμα, ο Σεργκέι κατηγορείται για υπέρβαση των ορίων της αυτοάμυνας. Του επιδόθηκε επίσης μια ειδοποίηση υποψίας για προμελετημένο φόνο και κατοχή όπλων. [6]

Ο εισαγγελέας, Αντρέι Ραντιόνοφ, (ο ανώτερος εισαγγελέας στην υπόθεση), αρνήθηκε να υπογράψει την υποψία. Ισχυρίζεται ότι η υπόθεση και τα αποδεικτικά στοιχεία της υπόθεσης είναι προκατειλημμένα και δεν ήταν σύμφωνα με τη νομοθεσία της Ουκρανίας. [7] [8]

Η υπόθεση πήρε μεγάλη δημοσιότητα, και έτσι, στις 12 Ιουνίου, εκατοντάδες ακτιβιστές συγκεντρώθηκαν κοντά στα τείχη του δικαστηρίου για την υπεράσπιση του Σεργκέι, ενώ εκατοντάδες αξιωματικοί ασφαλείας κλήθηκαν να συγκρατήσουν τους ανθρώπους. [9]

Στις 23 Φεβρουαρίου 2021, δικαστήριο στην Οδησσό έκρινε τον Στέρνικο ένοχο για απαγωγή και παράνομη κατοχή όπλων και καταδικάστηκε σε φυλάκιση επτά ετών και τριών μηνών και δήμευση των μισών περιουσιακών του στοιχείων. [2]

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το πουκάμισό του γράφει «Ποιος διέταξε [να δολοφονήσει] την Κάτια Χάντζιουκ », 2019. Κίεβο

Ο Στέρνενκο είναι γέννημα-θρέμμα του χωριού Σαντόβε, που βρίσκεται στις όχθες των εκβολών του Δνείστερου κοντά στο Μπίλχοροντ- Ντνιστρόφσκι. Ο πατέρας του Σεργκέι είναι πρώην συνοριοφύλακας, η μητέρα του είναι δασκάλα.[10] Μέχρι το 2014, ασχολήθηκε με την «προώθηση» ομάδων στα κοινωνικά δίκτυα. Κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων της Επανάστασης της Αξιοπρέπειας, προσχώρησε στους ακτιβιστές. Στο τέλος του 2013 προσχώρησε στο Euromaidan της Οδησσού.[11] Σε ηλικία 18 ετών, έγινε πολιτικά ενεργός συμμετέχοντας στις διαμαρτυρίες εναντίον του Βίκτορ Γιανουκόβιτς. Τον Ιούνιο του 2016, αποφοίτησε από το College of Economics, Law and Hotel and Restaurant Business της Οδησσού με πτυχίο Νομικής. Έχει αποφοιτήσει το 2019 από το κρατικό πανεπιστήμιο Μέτσνικοφ της Οδησσού από το τμήμα νομικής. Τώρα συνεχίζει την εκπαίδευσή του στο Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων στο Εθνικό Πανεπιστήμιο του Σεβτσένκο του Κιέβου με πτυχίο διεθνούς δικαίου.[12]Ασχολείται με τζούντο. Εργάζεται ως νομικός σύμβουλος στην εταιρεία Oscar T.[11]Έζησε στην Οδησσό, αλλά μετά από μια σειρά από δολοφονικές επιθέσεις εναντίον του, μετακόμισε στο Κίεβο.

Ο Στέρνενκο συμμετείχε ενεργά στην επανάσταση της Ουκρανίας του 2014, ήταν ένας από τους ιδρυτές της « Λαϊκής Κάθαρσης », πολιτικός ακτιβιστής και δικηγόρος, επικεφαλής της ΜΚΟ «Νεμπάιντουζι», πρώην μέλος του διοικητικού συμβουλίου και επικεφαλής του περιφερειακού τμήματος του «Δεξιού Τομέα» της Οδησσού.

Το 2015 ερευνήθηκε το σπίτι του Στέρνενκο στην Οδησσό. Ο ακτιβιστής παρέδωσε εθελοντικά στους επιθεωρητές του νόμου το αεροβόλο πιστόλι του, ένα συλλεκτικό μαχαίρι και ένα πιστόλι θορύβου. Ο Σεργκέι Στσέρμπιτς είχε κατηγορήσει τον Στέρνενκο για την υποτιθέμενη απαγωγή του. Ο Στσέρμπιτς ισχυριζόταν ότι ο Στέρνενκο ήθελε να κλέψει 300 UAH (περίπου 11 $). [2] Ο Στέρνενκο αρνήθηκε ακόμη και ότι είχε συναντηθεί με τον Στσέρμπιτς, σύμφωνα με το δικαστήριο (τουλάχιστον) άλλα μέλη του Δεξιού Τομέα είχαν συναντηθεί. Ο Στσέρμπιτς ήταν αναπληρωτής του Συμβουλίου Lyman Raion για το φιλο-ρωσικό κόμμα Ροντίνα, ο οποίος κατηγορήθηκε για την οργάνωση του Τιτούσκι (εγκληματικές συμμορίες, που προσλήφθηκαν, για να χτυπήσουν αντικυβερνητικούς διαδηλωτές)

Στις 9 Οκτωβρίου 2019, η Γενική Εισαγγελία της Ουκρανίας έστειλε μια ποινική υπόθεση, που αφορούσε επιθέσεις εναντίον του πολιτικού ακτιβιστή Σεργκέι Στέρνενκο στην Οδησσό στην Κεντρική Διεύθυνση Ερευνών του SBU για να ελέγξει τις πληροφορίες σχετικά με την πιθανή συμμετοχή τοπικών αρχών και αστυνομίας της πόλης Οδησσού. [13] Νωρίτερα το 2018, η αστυνομία της Οδησσού κίνησε ποινικές διαδικασίες σύμφωνα με το Μέρος 1, το άρθρο 15, το Μέρος 1, το άρθρο 115 (απόπειρα δολοφονίας) του Ποινικού Κώδικα της Ουκρανίας λόγω απόπειρας δολοφονίας εναντίον του ακτιβιστή Σεργκέι Στέρνενκο. [14] Η επίθεση στον Στέρνενκο έλαβε χώρα ακριβώς δίπλα στον τόπο κατοικίας του στην Οδησσό κατά τις νυχτερινές ώρες. Οι επιτιθέμενοι του Στέρνενκο δεν ήταν κάτοικοι της Οδησσού. Κατά τη διάρκεια του 2018 σημειώθηκαν τουλάχιστον τρεις επιθέσεις στον Στέρνενκο, μία από τις οποίες οδήγησε σε θάνατο ενός από τους επιτιθέμενους. Μετά το θάνατο, ένας από τους πρώην επιτιθέμενους κατηγόρησε τον Στέρνενκο για προγραμματισμένη δολοφονία εναντίον του. Όπως μαρτυρείται από τον ίδιο τον Ισαϊκούλ, ο Στέρνενκο επιτέθηκε σε αυτόν και τον Κουζνέτσοφ ενώ κρατούσε με τα χέρια τη φίλη του και μετέφερε είδη παντοπωλείου.

Η επίθεση στον Στέρνενκο ήταν μια από τις πολλές καταπιέσεις εναντίον ακτιβιστών και δημοσιογράφων όπως η Κατερίνα Χάντζιουκ το 2018 σε ολόκληρη τη Νότια Ουκρανία και συγκεκριμένα στην Οδησσό. [15]

Μία εβδομάδα μετά το διορισμό της στις 25 Μαρτίου 2020, η νέα γενική εισαγγελέας της Ουκρανίας Ιρίνα Βενεντίκτοβα πραγματοποίησε επίσημη συνάντηση με τον Υπουργό Εσωτερικών Αρσέν Αβάκοφ, για να συζητήσει την υπόθεση σχετικά με την επίθεση στο Στέρνενκο, αλλά την χαρακτήρισε ως τη διαβόητη υπόθεση για τη δολοφονία του Ιβάν Κουζνέτσοφ. [16] Κατά τη διάρκεια αυτής της συνάντησης, η υπόθεση ήταν υπό διερεύνηση στην Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας.

Ο εισαγγελέας, Αντρέι Ραντιόνοφ, (ο ανώτερος εισαγγελέας στην υπόθεση), αρνήθηκε να υπογράψει την υποψία στην υπόθεση του δικαστηρίου, που αφορούσε την επίθεση στο Στέρνενκο. Ισχυρίζεται ότι η υπόθεση και τα αποδεικτικά στοιχεία της υπόθεσης ήταν προκατειλημμένα και δεν συμμορφώνονταν με τη νομοθεσία της Ουκρανίας. [17] [18] Η υπόθεση πήρε μεγάλες διαστάσεις, και έτσι, στις 12 Ιουνίου 2020, εκατοντάδες ακτιβιστές συγκεντρώθηκαν κοντά στα τείχη του δικαστηρίου για την υπεράσπιση του Σεργκέι, ενώ εκατοντάδες αξιωματικοί ασφαλείας κλήθηκαν να συγκρατήσουν τους ανθρώπους. [19]

Στις 23 Φεβρουαρίου 2021, ένα δικαστήριο στην Οδησσό έκρινε τον Στέρνενκο ένοχο για την απαγωγή του Σεργκέι Στσέρμπιτς και την παράνομη κατοχή όπλων και καταδικάστηκε σε φυλάκιση επτά ετών και τριών μηνών και δήμευση της μισής περιουσίας του.[2] Εκείνο το ίδιο βράδυ αρχικά 500 αλλά τελικά 2.000 άτομα διαμαρτυρήθηκαν κοντά στο Γραφείο του Προέδρου της Ουκρανίας κατά της φυλάκισης. Δεκαεπτά διαδηλωτές συνελήφθησαν εν μέσω συγκρούσεων με την αστυνομία. [20]Στις 9 Απριλίου 2021, το Εφετείο της Οδησσού άλλαξε το μέτρο κράτησης για τον Σεργκέι Στέρνενκο σε 24ωρη κατ 'οίκον κράτηση.[21]

Μεταξύ των ακτιβιστών κατά του Μαϊντάν, ιδίως της φιλο-ρωσικής αντιφασιστικής οργάνωσης στην Ουκρανία, ο Σέρχιι Στέρνενκο είναι γνωστός με τη ρωσική ορθογραφία ως Σεργκέι Στέρνενκο. [22] [23] Η ουκρανική "Antifa" που δημιούργησε ο Μικόλα Αζάροβ ξεκίνησε μια προπαγανδιστική εκστρατεία εναντίον του Στέρνενκο, δημοσιεύοντας όλα τα προσωπικά του δεδομένα. [24]  

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. vedomosti-ua.com/39993-lidera-odesskogo-pravogo-sektora-sergeya-sternenko-nagradili-medalyu.html.
  2. 2,0 2,1 2,2 2,3 Hundreds take to the streets in Kyiv to protest against Sternenko's imprisonment (Photos), UNIAN (23 February 2021)
  3. «Суд визнав Стерненка винним у справі про викрадення і засудив до семи років ув'язнення». Радіо Свобода (στα Ουκρανικά). 
  4. «Odesa activist who survived three murder attempts could face prosecution "for defending himself"». Human Rights in Ukraine. Ανακτήθηκε στις 15 Ιουνίου 2020. 
  5. «"Умисне вбивство" нападника-"хулігана". Публікуємо підозру для Стерненка». Українська правда (στα Ουκρανικά). Ανακτήθηκε στις 15 Ιουνίου 2020. 
  6. «Activist Sternenko served notice of suspicion for premeditated murder, cold weapons possession – SBU». Interfax-Ukraine (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 15 Ιουνίου 2020. 
  7. Makarenko, Olena (11 Ιουνίου 2020). «Odesa corruption fighter charged with murder for defending himself against third armed attack». Euromaidan Press (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 15 Ιουνίου 2020. 
  8. «Справа Стерненка: прокурор відмовився підписувати підозру через упереджене слідство та поскаржився на Венедіктову». nv.ua. Ανακτήθηκε στις 15 Ιουνίου 2020. 
  9. «Odesa activist Serhiy Sternenko charged with murder after fending off assault (PHOTOS) | KyivPost - Ukraine's Global Voice». KyivPost. Ανακτήθηκε στις 15 Ιουνίου 2020. 
  10. «Війни Сергія Стерненка від Майдану до Авакова. Що відбувається у справах одеського активіста». Українська правда (στα Ουκρανικά). Ανακτήθηκε στις 21 Απριλίου 2021. 
  11. 11,0 11,1 «Сергей Стерненко: как его дело стало символом того, куда движется страна». www.ukrinform.ru (στα Ρωσικά). Ανακτήθηκε στις 21 Απριλίου 2021. 
  12. «Не на того напали. Кто такой Сергей Стерненко. Часть I». project.liga.net. Ανακτήθηκε στις 21 Απριλίου 2021. 
  13. PGO sends materials of investigation into attacks on activist Sternenko to SBU. Kyiv Post (Interfax-Ukraine). 9 October 2019
  14. Police investigate attack on activist Sternenko in Odessa as attempted murder. Interfax-Ukraine. 1 May 2018
  15. Tatiana Zarovnaya. "Gangster People's Republic" of Trukhanov, Angert and Galanternik («Бандитская народная республика» Труханова, Ангерта и Галантерника). Antikor (ORD). 31 December 2018
  16. Venediktova discussed with Avakov the Sternenko's case, while it is being investigated by SBU (Венедіктова обговорювала з Аваковим справу Стерненка, хоча її розслідує СБУ) Αρχειοθετήθηκε 2020-04-21 στο Wayback Machine.. Mirror Weekly. 26 March 2020
  17. Makarenko, Olena (11 Ιουνίου 2020). «Odesa corruption fighter charged with murder for defending himself against third armed attack». Euromaidan Press (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 15 Ιουνίου 2020. 
  18. «Справа Стерненка: прокурор відмовився підписувати підозру через упереджене слідство та поскаржився на Венедіктову». nv.ua. Ανακτήθηκε στις 15 Ιουνίου 2020. 
  19. «Odesa activist Serhiy Sternenko charged with murder after fending off assault (PHOTOS) | KyivPost - Ukraine's Global Voice». KyivPost. Ανακτήθηκε στις 15 Ιουνίου 2020. 
  20. Seventeen protesters detained amid Kyiv rally against Sternenko's imprisonment (Photos, video), UNIAN (23 February 2021)
  21. «Стерненка і Демчука відпустили під домашній арешт. Попереду апеляція на вирок». Українська правда (στα Ουκρανικά). Ανακτήθηκε στις 21 Απριλίου 2021. 
  22. The Murdering Banderist Sergey Sternenko Threatened a Repetition of the 2014 Odessa Massacre. Stalker Zone. 11 October 2018
  23. “This Is Pure Murder, Not Self-Defense”: Criminal Proceedings Were Initiated Against the Ukrainian Nationalist Sergey Sternenko. Stalker Zone. 25 May 2018
  24. "Collective image of a beast", Portnov published a court decision about Sternenko back in 2015 («Собирательный образ животного». Портнов опубликовал решение суда по Стерненко от 2015 года). Antifashist.online. 17 February 2020

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Πολυμέσα σχετικά με το θέμα Serhii Sternenko στο Wikimedia Commons