Δημοκρατία της Σερβικής Κράινα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Δημοκρατία της Σερβικής Κράινα
1991–1995

Σημαία

Έμβλημα
ΠρωτεύουσαΚνιν
ΓλώσσεςΣερβικά
ΘρησκείαΣερβική Ορθόδοξη Εκκλησία
Πολίτευμαπολιτεία
Έκταση17.040 km²
Πληθυσμός433.600
Γεωγραφικές συντεταγμένες44°2′33″N 16°11′57″E

Η Δημοκρατία της Σερβικής Κράινα (σερβικά: Република Српска Крајина) ήταν ένα μη αναγνωρισμένο κράτος[1], σερβικός θύλακας στα εδάφη της Κροατίας που δημιουργήθηκε με τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας το 1991 και διατηρήθηκε έως το 1995.

Την άνοιξη του 1991 οι Σέρβοι της Κροατίας ανακήρυξαν την ανεξαρτησία της Δημοκρατίας της Κράινας και προχώρησαν στη δημιουργία συντάγματος[2]. Αμέσως μετά ξεκίνησαν οι ένοπλες συγκρούσεις με τους Κροάτες.

Το κρατίδιο διαλύθηκε το 1995 έπειτα από την επίθεση και κατάληψη του από τον Κροατικό στρατό κατά την επιχείρηση "Καταιγίδα"[3]. Κατά την επιχείρηση αυτή εκτοπίστηκαν και σκοτώθηκαν χιλιάδες Σέρβοι[3]. Αρχικά οι Κροάτες στρατηγοί της Άντε Γκοτόβινα και Μλάντεν Μάρκατς παρόλο που αρχικά καταδικάστηκαν και φυλακίστηκαν για εγκλήματα πολέμου έπειτα αθωώθηκαν από το διεθνές ποινικό δικαστήριο της Χάγης ξεσηκώνοντας θύελλα αντιδράσεων στη Σερβία[3]. 250.000 Σέρβοι της Κράινα αναφέρεται ότι εγκατέλειψαν τις εστίες τους[4], και ένας αριθμός από αυτούς σκοτώθηκε σε στρατιωτικές επιθέσεις. Όσοι Σέρβοι της Κροατίας έφυγαν έχασαν το δικαίωμα στην περιουσία τους[4]. Με βάση τη δίωξη τόσο πολλών πολιτών της Σερβίας μπορεί να ειπωθεί ότι η κροατική κυβέρνηση διέπραξε εθνική κάθαρση των Σέρβων[4]. Η πλειοψηφία των Σέρβων κατοίκων κατέφυγαν στην τότε Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας και τη Δημοκρατία της Σερβίας[4].

Κατάλογος των Προέδρων της Κράινα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κατάλογος των αρχηγών κυβερνήσεων της Κράινα - Πρωθυπουργοί[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]