Surveyor 4

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Σερβέιγιορ 4)
Surveyor 4
ΟργανισμόςNASA
Χαρακτηριστικά αποστολής
Πύραυλος φορέαςAtlas-Centaur
Ημερομηνία εκτόξευσης14  Ιουλίου 1967
Τόπος εκτόξευσηςΣυγκρότημα εκτοξεύσεων 36
COSPAR ID1967-068A
Μάζα1.039 κιλά και 283 κιλά

Ο Surveyor 4 (ελλ. επιθεωρητής) ήταν το διαστημικό σκάφος της τέταρτης κατά σειρά αποστολής στα πλαίσια του ομώνυμου προγράμματος για την εξερεύνηση της Σελήνης. Εκτοξεύτηκε στις 14 Ιουλίου 1967, και έφτασε στην επιφάνεια της σελήνης στις 17 Ιουλίου 1967.

Σύνοψη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το διαστημικό σκάφος συνετρίβη στην επιφάνεια της σελήνης. Η πτήση ήταν κατά τα άλλα άψογη, μέχρι που το σήμα ξαφνικά χάθηκε 2,5 λεπτά πριν από την προσσελήνωση.

Στόχος της αποστολής ήταν η ομαλή προσγείωση στο φεγγάρι και φωτογράφηση της σεληνιακής επιφάνειας καθώς και ο καθορισμός των χαρακτηριστικών του σεληνιακού εδάφους ως προετοιμασία για τις αποστολές προσσελήνωσης του προγράμματος Απόλλο. Ο εξοπλισμός περιελάμβανε μια τηλεοπτική φωτογραφική μηχανή και βοηθητικούς καθρέφτες, μια δειγματοληπτική συσκευή εδάφους, τους μετρητές πίεσης στους πόδες προσσελήνωσης του διαστημικού σκάφους και διάφορους αισθητήρες επιστημονικών πειραμάτων.

Μετά από μια άψογη πτήση στο φεγγάρι, τα ραδιοσήματα του διαστημικού σκάφους διακόπηκαν ξαφνικά και κατά τη διάρκεια της φάσης τελικής καθόδου στο φεγγάρι, περίπου 2,5 λεπτά πριν από την προσσελήνωση. Η επαφή με το διαστημικό σκάφος δεν αποκαταστάθηκε, και η αποστολή έληξε χωρίς επιτυχία. Αιτία ίσως ήταν κάποια έκρηξη του πυραύλου ανάσχεσης κατά την τελική φάση της προγραμματισμένης πυροδότησής του.

Όπως και ο Surveyor 3, η σεληνάκατος ήταν εξοπλισμένη με έναν βραχίονα και με έναν μαγνήτη στον βραχίονα για την ανίχνευση και την συλλογή τυχόν σιδηρούχων πετρωμάτων της σεληνιακής επιφάνειας. Ο στόχος προσσελήνωσης ήταν ο κεντρικός κόλπος της θάλασσας Sinus Medii στις συντεταγμένες 0,4° Ν και 1,33° Ε. Η NASA κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η σεληνάκατος δεν προσσεληνώθηκε, αλλά κατεστράφη από πιθανή έκρηξη κατά την απώλεια επαφής.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]