Σελινούντας ποταμός Αχαΐας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Σελινούντας ποταμός Αχαΐας
Εκβολές Κορινθιακός κόλπος
Θέση Ελλάδα
Για ποταμούς με την ονομασία Σελινούντας, δείτε: Σελινούντας ποταμός.

Ο Σελινούντας είναι ποταμός της Αχαΐας που πηγάζει από τον Ερύμανθο στην περιοχή της Βλασίας και εκβάλλει στον Κορινθιακό κόλπο κοντά στα Βαλιμίτικα.

Είναι γενικά ορμητικός και συχνά προξενεί μεγάλες καταστροφές στον εύφορο κάμπο του Αιγίου. Μαζί με τον Γλαύκο θεωρούνται τα όρια του Παναχαϊκoύ όρους. Στην διαδρομή του σχηματίζει φαράγγι 14 χιλιομέτρων και είναι ιδανικός για ράφτινγκ[1]. Το συνολικό του μήκος είναι 47,8 χιλιόμετρα[2].

Στο χωριό Λαπαναγοί η κοίτη του στενεύει πολύ και σχηματίζει μικρή λίμνη η οποία είναι πλούσια σε ψάρια. Το στενό αυτό σημείο σχηματίζεται από δύο μεγάλους πέτρινους όγκους και αφήνουν μεταξύ τους μια απόσταση 4-5 μέτρων, το σημείο αυτό λέγεται γυφτοπήδημα, γιατί σύμφωνα με την παράδοση την περίοδο της Τουρκοκρατίας πήδηξε από τον έναν βράχο στον άλλο ένας γύφτος που τον κυνηγούσαν οι Τούρκοι[3].

Κατά την αρχαιότητα οι εκβολές του βρίσκονταν πιο ανατολικά από ό,τι σήμερα, κοντά στο Ακρωτήριο Γύφτισα. Ανάμεσα στον Σελινούντα και τον Κερυνίτη βρισκόταν η αρχαία πόλη Ελίκη[4].

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. "...ἰόντι δὲ ἐς τὸ πρόσω Σελινοῦς τε ποταμὸς ...Παυσανία, Αχαϊκά.
  2. Βλ. ΥΠΕΚΑ 2012, σελ. 42.
  3. Δήμος Καλαβρύτων
  4. Ινστιτούτο Ωκεανογραφίας ΕΛΚΕΘΕ

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Υ.Π.Ε.Κ.Α.-Ειδική Γραμματεία Υδάτων, Εφαρμογή Οδηγίας 2007/60/ΕΚ. Προκαταρκτική Αξιολόγηση Κινδύνων Πλημμύρας, Αθήνα 2012. (ηλεκτρονικό έγγραφο)