Σελένγκα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 49°15′42.8″N 100°40′46.9″E / 49.261889°N 100.679694°E / 49.261889; 100.679694

Σελένγκα
ΠηγέςDelgermörön
ΕκβολέςΒαϊκάλη
ΧώραΜογγολία και Ρωσία
Μήκος1.024 χλμ
Μέση εκροή935 κυβικά μέτρα το δευτερόλεπτο
ΠαραπόταμοιEg River, Dzhida, Temnik, Orkhon River, Chikoy, Khilok River, Uda, Delgermörön, Itantsa, Khanui River, Orongoy, Bayan-Gol, Kabanya River, Ivolga, Talovka, Pyanaya, Kuytunka και Ider River
Ο Σελένγκα στο ρωσικό τμήμα του.
Χάρτης του Σελένγκα και των παραποτάμων του.

Ο Σελένγκα ή Σελένγκε (μογγολικά: Сэлэнгэ мөрөн‎‎; μπουριατικά: Сэлэнгэ гол / Сэлэнгэ мүрэн, Σελένγκε γκολ - Σελένγκε μιουρέν, ρωσικά: Селенга́‎‎) είναι σημαντικός ποταμός στη Μογγολία και τη Μπουριατία στη Ρωσία. Προέρχεται από τους παραποτάμους του Ίντερ και Ντελγκέρ, διασχίζοντας 992 με 1.024 χιλιόμετρα[1][2] πριν εκβάλλει στην Λίμνη Βαϊκάλη. Ως εκ τούτου, ο Σελένγκε είναι το πιο απόμακρο τμήμα του συστήματος ποταμών Γενισέι-Αγγαρά.

Μεταφέρει 935 κυβικά μέτρα νερού το δευτερόλεπτο στη Λίμνη Βαϊκάλη, συνεισφέροντας σχεδόν το ήμισυ της εισροής νερού από ποταμούς στη λίμνη και σχηματίζει ένα ευρύ δέλτα 680 τ.χλμ. όταν φτάνει στη λίμνη.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι περιοδικές ετήσιες πλημμύρες αποτελούν χαρακτηριστικό του ποταμού Σελένγκα. Οι πλημμύρες μπορούν να ταξινομηθούν ως «συνηθισμένες», «μεγάλες» ή «καταστροφικές» με βάση τον βαθμό επίδρασης. Από τις είκοσι έξι τεκμηριωμένες πλημμύρες που σημειώθηκαν μεταξύ των ετών 1730 και 1900, τρεις ήταν "καταστροφικές", που έλαβαν χώρα το 1830, 1869 και 1897.

Η λεκάνη απορροής του Σελένγκα είναι μια ημιάνυδρη περιοχή που καταλαμβάνει 280.000 τ.χλμ. Είναι μέρος της λεκάνης του Αρκτικού Ωκεανού και βρίσκεται στη βόρεια Μογγολία. Τα πέτρινα αντικείμενα που βρέθηκαν στον Σελένγκα στα τέλη του 19ου αιώνα, έχουν πλέον χρησιμοποιηθεί για να υποστηρίξουν τη σχέση μεταξύ ιθαγενών Αμερικανών και των προγόνων τους στην Ανατολική Ασία. Το κλίμα της λεκάνης του ποταμού Σελένγκα επηρεάζεται από έναν ισχυρό σιβηρικό αντικυκλώνα. Ο καιρός χαρακτηρίζεται από σκληρούς χειμώνες και ζεστά καλοκαίρια, με τον ποταμό να παγώνει από τον Νοέμβριο μέχρι τον Απρίλιο.

Περιβαλλοντικά ζητήματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το δέλτα του ποταμού Σελένγκα είναι μια περιοχή Ραμσάρ, που περιβάλλεται από ελώδεις περιοχές. Βρίσκεται στη διοικητική περιοχή της Δημοκρατίας της Μπουριατίας. Οι υγρότοποι είναι ο βιότοπος μεγάλου αριθμού απειλούμενων και ενδημικών ειδών, συμπεριλαμβανομένου του οξύρρυγχου της Βαϊκάλης και πάνω από 170 είδη πουλιών. Η δασική στέπα Σελένγκε-Ορχόν περιλαμβάνει τις περιοχές των λεκανών απορροής των ποταμών Ορχόν και Σελένγκε. Η περιοχή έχει διάσπαρτα δάση και εκτεταμένες οροσειρές.

Οι τροποποιήσεις της πορείας των ποταμών από έργα όπως ο υδροηλεκτρικός σταθμός του Ιρκούτσκ έχουν επηρεάσει το περιβάλλον του Δέλτα του Σελένγκα. Δραστηριότητες όπως η εξόρυξη, η γεωργία, η αναπαραγωγή και η απόρριψη λυμάτων, έχουν επίσης επηρεάσει το περιβάλλον του ποταμού. Έχει παρατηρηθεί υποβάθμιση της ποιότητας του νερού από αυτούς τους ανθρωπογενείς παράγοντες. Φυσικοί παράγοντες, όπως οι διεργασίες διάβρωσης και οι καιρικές συνθήκες, συνέβαλαν επίσης στη μείωση της ποιότητας των υδάτων.

Το προτεινόμενο υδροηλεκτρικού εργοστάσιο Σουρέν ήταν αντικείμενο διαμαρτυρίας από περιβαλλοντικές ομάδες, λόγω των πιθανών οικολογικών επιπτώσεων που θα είχε στο δέλτα του ποταμού Σελένγκα. Οι λόγοι που αναφέρθηκαν περιελάμβαναν τη διακοπή της ροής του ποταμού και τους χώρους αναπαραγωγής ενδημικών ειδών ψαριών στη λίμνη Βαϊκάλη.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. H. Barthel, Mongolei-Land zwischen Taiga und Wüste, Gotha 1990, σελ.34f
  2. «Сэлэнгэ мөрөн». www.medeelel.mn. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 5 Δεκεμβρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 16 Ιουλίου 2007.