Σεβεός

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Σεβεός
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Սեբեոս (Αρμενικά) και Սեբէոս (Αρμενικά)
Γέννηση6ος αιώνας
Θάνατος7ος αιώνας
Εκπαίδευση και γλώσσες
Μητρική γλώσσαAρμενικά
Ομιλούμενες γλώσσεςAρμενικά
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταχριστιανός ιερέας
ιστορικός

Ο Σεβεός (Αρμενικα: Սեբեոս) ήταν Αρμένιος χριστιανός επίσκοπος και ιστορικός που έζησε τον 7ο αιώνα ένας από τους σημαντικότερους ιστορικούς της εποχής του. Το έργο του περιλαμβάνει την ιστορία της Αρμενίας καθ όλο το διάστημα που η χώρα του ήταν υποτελές βασίλειο των Σασσανιδών της Περσίας τον 6ο αιώνα έως την Αραβική κατάκτηση το 661 που ο Σεβεός υπήρξε αυτόπτης μάρτυρας. Η ιστορία του δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά το 1851 στην Κωνσταντινούπολη.[1]

Ο Σεβεός ξεκίνησε την συγγραφή των Αρμενικών χρονικών το 660 περιγράφοντας αργότερα πώς ο Μωάμεθ εγκατέστησε στην χώρα του μια κοινότητα από Άραβες και Ιουδαίους. Οι Άραβες και οι Ιουδαίοι σαν Σημίτες έχουν κοινή καταγωγή οι Άραβες κατάγονται από τον Ισμαήλ, οι Ιουδαίοι από τον Ισαάκ και οι δύο γιοί του Αβραάμ από διαφορετική μητέρα.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • The Armenian History attributed to Sebeos, translated, with Notes, by R. W. Thomson, historical Commentary by J. Howard-Johnston, Assistance from T. Greenwood (Translated Texts for Historians), 2 Volumes, Liverpool 1999.
  • T. Greenwood, Sasanian Echoes and Apocalyptic Expectations: A Re-Evaluation of the Armenian History attributed to Sebeos, Le Muséon 115, Fasc. 1—2 (2002) 323—397.