Σβιατοσλάβ Α΄ του Κιέβου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Σβιάτοσλαβ A΄ του Κιέβου)
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Σβιάτοσλαβ Α'
First Rurikids (Granovitaya palata, 1881-2) 03.jpg
Μέγας πρίγκιπας του Κιέβου
Περίοδος 980 - 972
Προκάτοχος Ιγκόρ του Κιέβου
Διάδοχος Γιάροπολκ του Κιέβου
Γέννηση 942
Κίεβο
Θάνατος 972 (30 ετών)
Khortytsia
Σύζυγος Πρεντσλάβα
(άγνωστη)
Μαλούσα
Επίγονοι Γιαροπόλκ Α΄ του Κιέβου
Ολέγκ της Ντρέλινια
Βλαδίμηρος Α΄ του Κιέβου
Οίκος Ρουρικιδών
Πατέρας Ιγκόρ του Κιέβου
Μητέρα Αγία Όλγα
Commons page Σχετικά πολυμέσα
δεδομένα (π  σ  ε )

Ο Σβιάτοσλαβ Α' του Κιέβου (Святосла́в І́горович, 942 - 972, στα Ελληνικά αναφέρεται και ως Σβιατοσλάβος) ήταν μέγας πρίγκιπας του πριγκηπάτου του Κιέβου το οποίοι είχαν ιδρύσει οι Ρως, γιος του Ιγκόρ του Κιέβου και της Χέλγκας.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο πατέρας του δολοφονήθηκε το 945 από τους Δρεβλιανούς κατά τη συλλογή φόρου της υποτέλειας, έτσι ο μικρός Σβιάτοσλαβ ανέβηκε στον θρόνο όταν ήταν βρέφος. Όταν η μητέρα του βαπτίσθηκε χριστιανή, δίδασκε τον Χριστιανισμό όσο ο Σβιάτοσλαβ έλειπε σε εκστρατείες, αλλά όταν επέστρεψε, δεν την άφησε να συνεχίσει.

Το 967 ή 968, ο Βυζαντινός αυτοκράτορας Νικηφόρος Φωκάς του πρότεινε, έναντι μεγάλης αμοιβής, να τον βοηθήσει στον πόλεμό του εναντίων των Βουλγάρων. Ο Σβιάτοσλαβ αποδέχτηκε την πρόταση και εισέβαλλε στη Βουλγαρία, νικώντας τον βασιλιά Βόρι Β. Στη συνέχεια όμως κράτησε τη χώρα αυτή για τον εαυτό του, ερχόμενος σε σύγκρουση με τους Βυζαντινούς. Μετέφερε μάλιστα την πρωτεύσουσά του στο Περεγιασλάβετς (969), στις εκβολές του Δούναβη, για να έχει καλύτερο έλεγχο στις νέες του κτήσεις. Επίσης λεηλάτησε τη Θράκη, όπου κατέλαβε τη Φιλιππούπολη (σημ. Πλόβντιβ), σφάζοντας τους κατοίκους της και στη συνέχεια πολιόρκησε την Αδριανούπολη. Τελικά ο αυτοκράτορας Ιωάννης Τζιμισκής, ο οποίος είχε εκθρονίσει τον Φωκά, δολοφονώντας τον, εκστράτευσε εναντίον του με μεγάλο στρατό. Οι Βυζαντινοί, μετά από νικηφόρες συγκρούσεις, πολιόρκησαν τον Σβιάτοσλαβ και τον στρατό του στο Δορόστολον (σημ. Σιλίστρα), πάνω στον Δούναβη, και τον ανάγκασαν να συνθηκολογήσει. Έτσι αυτός αποσύρθηκε από τη Βουλγαρία η οποία ενσωματώθηκε στη Βυζαντινή αυτοκρατορία.

Καθώς επέστρεφε στο Κίεβο, ο Σβιάτοσλαβ δέχθηκε επίθεση από τον χάνο των Πετσενέγων, ο οποίος είχε υποκινηθεί από τον Ιωάννη Α΄ Τσιμισκή, καθώς ο τελευταίος φοβόταν πιθανή νέα εισβολή του πρίγκιπα του Κιέβου στα Βαλκάνια.

Όταν ο Σβιάτοσλαβ κατέλαβε τα Βαλκάνια και μετακίνησε την πρωτεύουσα στο Περεγιασλάβετς, εγκατέστησε τους γιους του ως πρίγκιπες και έδωσε τις πιο σημαντικές πόλεις στον Γιαροπόλκ το Κίεβο, στον Ολέγκ τη Ντρέβλινια και στον Βλαδίμηρο το Νόβγκοροντ.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Νυμφεύτηκε την Πρεντσλάβα. Από μία άγνωστη γυναίκα είχε δύο τέκνα:

  • Γιαροπόλκ Α΄ π. 958/960-980, πρίγκιπας του Κιέβου.
  • Ολέγκ ο αθεόφοβος απεβ. 977, πρίγκιπας των Ντρεβλιανών.

Από τη Μαλούσα, οικονόμο της μητέρας του, είχε τέκνο:

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Artamonov, Mikhail Istoriya Khazar. Leningrad, 1962.
  • Barthold, W.. "Khazar". Encyclopaedia of Islam (Brill Online). Eds.: P. Bearman, Th. Bianquis, C. E. Bosworth, E. van Donzel and W.P. Heinrichs. Brill, 1996.
  • Chertkov A. D. Opisanie voin velikago kniazya Svyatoslava Igorevicha. Moscow, 1843.
  • Chlenov, A. M. (А. М. Членов.) "K Voprosu ob Imeni Sviatoslava." Lichnye Imena v proshlom, Nastoyaschem i Buduschem Antroponomiki ("К вопросу об имени Святослава." Личные имена в прошлом, настоящем и будущем: проблемы антропонимики) (Moscow, 1970).
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Sviatoslav I of Kiev της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).