Σβεντάιν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Σβεντάιν
ΕκβολέςKleiner Plöner See
ΧώραΓερμανία
Μήκος62 χλμ
ΠαραπόταμοιAlte Schwentine

Ο Σβεντάιν (γερμ.: Schwentine) είναι ποταμός στο ομόσπονδο κρατίδιο της Γερμανίας Σλέσβιχ Χόλσταιν. Έχει μήκος περίπου 62 χιλιόμετρα και πηγάζει από το λόφο του Μπούνγκσμπεργκ, το υψηλότερο σημείο της πολιτείας, κοντά στο χωριό Κάζεντορφ στο Όστθολσταιν. Μετά ρέει προς την πόλη Κίελο και εκβάλλει στο φιόρδ του Κιέλου, που αποτελεί κόλπο της Βαλτικής θάλασσας. Περνάει μέσα από αρκετές λίμνες, ανάμεσα στις οποίες η μεγάλη λίμνη Πλον, που είναι η μεγαλύτερη λίμνη στο Χόλσταιν. Επίσης, ρέει μέσα από τις πόλεις Έουτιν, Μαλέντε, Πλον, Πριτζ και Κίελο.

Διαχείριση υδάτων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο ποταμός είναι πολύ σημαντικός στην προμήθεια πόσιμου νερού. Επίσης, είναι στενά συνδεδεμένος με τη βιομηχανοποίηση της περιοχής του Κιέλου. Επάνω του είναι χτισμένα επίσης δύο υδροηλεκτρικά φράγματα, σχεδιασμένα από τον Μπέρναρτ Χόβαλντ, ιδιοκτήτη του τοπικού ναυπηγείου, τα οποία είναι ακόμα σε λειτουργία και σήμερα θεωρούνται πολιτισμικά μνημεία.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το όνομα Σβένταιν προέρχεται από τη σλάβικη λέξη Σβεντάνα (Sventana) που σημαίνει "ιερός". Η πηγή του ποταμού αρχικά δεν βρισκόταν στο Μπούνγκσμπεργκ αλλά κοντά στο Μπόρνχόβντ. Η πηγή στο σημερινό παλιό Σβένταιν (Alte Schwentine) σύμφωνα με ιστορικούς, φυσικούς επιστήμονες και γλωσσικούς ερευνητές θεωρείται η αρχική πηγή του ποταμού. Κατά τη διάρκεια των πρώτων μεσαιωνικών χρόνων και έπειτα ο μικρός ποταμός ήταν το σύνορο ανάμεσα στη Γερμανική ή Σαξωνική περιοχή, που επεκτείνονταν μέχρι τη Βαλτική Θάλασσα και τις Σλάβικες περιοχές στο σημερινό Όστθολσταιν.