Μετάβαση στο περιεχόμενο

Σαφράμπολη (Νέα Ιωνία)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ιερός ναός Αγίου Στεφάνου στη Σαφράμπολη της Νέας Ιωνίας.

Η Σαφράμπολη είναι συνοικία στο δήμο Νέας Ιωνίας. Πήρε το όνομά της από την ομώνυμη πόλη της Μικράς Ασίας απ' όπου ήρθαν κάτοικοι μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή. Βρίσκεται στο κέντρο του δήμου και εκεί υπήρχε παλιά το αντλιοστάσιο από το οποίο υδρεύονταν όλα τα Βόρεια Προάστια της Αθήνας.

Θέση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βορειοδυτικά: Πευκάκια Βόρεια: Νέα Ιωνία Βορειοανατολικά: Καλογρέζα
Δυτικά: Ινέπολη Σαφράμπολη Ανατολικά: Νεάπολη Νέας Ιωνίας
Νοτιοδυτικά: Περισσός Νότια: Περισσός Νοτιοανατολικά: Νεάπολη Νέας Ιωνίας

Συνορεύει βόρεια με το κέντρο της Νέας Ιωνίας με όριο την Λεωφόρο Εθνικής Αντιστάσεως, νότια με τον Περισσό με όριο την Οδό Μεγάλου Αλεξάνδρου, ανατολικά με την Νεάπολη Νέας Ιωνίας με όριο την Οδό Χρήστου Μάντικα και δυτικά με την Ινέπολη με όριο την Οδό Σινώπης.

Χαρακτηριστικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Κωνσταντοπούλειο Νοσοκομείο Νέας Ιωνίας.
Η Πλατεία Τυάνων στη Σαφράμπολη Νέας Ιωνίας - στο βάθος διακρίνονται τα σχολεία.
Η Πλατεία Καππαδοκίας στη Σαφράμπολη Νέας Ιωνίας.

Τα πολεοδομικά χαρακτηριστικά της Σαφράμπολης έχουν έντονες ομοιότητες με αυτά της γειτονικής Νεάπολης Νέας Ιωνίας, η περιοχή έχει μεγάλη κίνηση ιδιαίτερα λόγω του Κωνσταντοπούλειου Νοσοκομείου. Το κέντρο της Σαφράμπολης στην πλατεία με την εκκλησία του Αγίου Στεφάνου βρίσκεται πολύ κοντά στο κέντρο της Νέας Ιωνίας, απέναντι από την εκκλησία βρίσκεται το Κωνσταντοπούλειο Νοσοκομείο. Το δεύτερο κεντρικό σημείο της συνοικίας είναι η πλατεία Τυανών λίγα μέτρα νοτιότερα μαζί με το 6ο και 3ο Δημοτικό Σχολείο Νέας Ιωνίας, η Οδός Άγγελου Σικελιανού συνδέει την Σαφράμπολη με την Νεάπολη και η Οδός Τραπεζούντος με την Ινέπολη, επί της Οδού Αγγέλου Σικελιανού υπάρχει η πλατεία Καππαδοκίας και παιδική χαρά.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι πρόσφυγες στην συνοικία της Σαφράμπολης προέρχονται από την ομώνυμη μεγάλη πόλη της Παφλαγονίας της Μικράς Ασίας μια πολύ πλούσια πόλη με μεγάλη ιστορία, με οικονομικά κέρδη από το εμπόριο του κρόκου και του μπαχαρικού σοφράν από το οποίο πήρε το όνομα. To 1923 διασκορπίστηκαν σε διάφορα μέρη της βόρειας Ελλάδας, όσοι ήρθαν στην Αθήνα εγκαταστάθηκαν στην συγκεκριμένη συνοικία στο κέντρο της Νέας Ιωνίας, μια αρκετά φτωχή και λαϊκή συνοικία άσχετα αν οι κάτοικοι προέρχονταν από πλούσια πατρίδα, δημιούργησαν σταδιακά πολλές βιοτεχνίες, εμπορικά καταστήματα και ποδοσφαιρική ομάδα. Οι πρόσφυγες ανήγειραν το 1945 στο κέντρο της συνοικίας τους τον Ιερό Ναό Αγίου Στεφάνου στα πρότυπα του ναού του Αγίου Στεφάνου της ιδιαίτερης πατρίδας τους, της Θεοδωρουπόλεως (Σαφραμπόλεως) της Μ. Ασίας, από όπου και μετέφεραν τα ιερά κειμήλια του μικρασιατικού ναού και το λείψανο του αγίου. Ο ναός Αγίου Στεφάνου Σαφράμπολης ανήκει σήμερα στην Α' Αρχιερατική Περιφέρεια της Ιεράς Μητρόπολης Νέας Ιωνίας και Φιλαδέλφειας.

Κωνσταντοπούλειο νοσοκομείο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Κωνσταντοπούλειο Νοσοκομείο βρίσκεται στο κέντρο της συνοικίας της Σαφράμπολης απέναντι από την πλατεία και τον Ιερό Ναό του Αγίου Στεφάνου. Το πρώτο νοσοκομειακό κτήριο οικοδομήθηκε από τους πρόσφυγες το 1923. Με το πέρασμα του χρόνου όμως το μικρό νοσοκομείο δεν μπορούσε να καλύπτει τις διαρκώς αυξανόμενες υγειονομικές ανάγκες των κατοίκων της Νέας Ιωνίας. Έτσι μια σπουδαία γυναίκα, η Αλίκη Περρωτή - Κωνσταντοπούλου, δέχεται την πρόταση του γιατρού του νοσοκομείου Δημήτρη Ζαμπούρα να οικοδομήσει πολυόροφο νοσοκομειακό κτήριο, δωρεά στο κράτος, στη μνήμη του πατέρα της. Οι εργασίες οικοδόμησης του μεγάλου νοσοκομείου ξεκίνησαν το 1980 και ολοκληρώθηκαν το 1989 με την βοήθεια του κράτους σε μια έκταση 20 στρεμμάτων σε σημαντικό κομβικό σημείο. Εξυπηρετεί όλα τα βόρεια Προάστια. Σε αυτό βρίσκονται το Κέντρο Υγείας Καπανδριτίου, και τέσσερα περιφερειακά ιατρεία σε Κάλαμο, Ωρωπό, Αφίδνες και Αυλώνα. Στο Νοσοκομείο λειτουργούν Ενδοσκοπική Μονάδα, Αξονικός και Μαγνητικός Τομογράφος, Καρδιολογική Κλινική, Πανεπιστημιακή Ορθοπαιδική Κλινική και Ψυχιατρική Κλινική.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • «Η Νέα Ιωνία του χθες και του σήμερα» του Χαρ. Δ. Σαπουντζάκη – Νέα Ιωνία 1980
  • «Τα πρώτα σχολεία των προσφύγων στη Νέα Ιωνία» των Χάρη Σαπουντζάκη & Μάκη Λυκούδη, 2η έκδοση ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. Ν. Ιωνία 2008
  • «Νέα Ιωνία 1923 – 2003, 80 χρόνια» επετειακή έκδοση του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. Ν. Ιωνία

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]